“Made in Taiwan”. Ungefär så långt sträckte sig min världsbild av Taiwan när mina vänner flyttade dit för några år sedan. Väl på plats väntade stundtals det bästa som Asien har att erbjuda förpackat på en och samma ö.
Jag och min kompis Pernilla ångrar inte en sekund att vi tog med oss våra sex månader gamla döttrar för att åka över och hälsa på våra gemensamma vänner i Taipei (även om vi gärna hade hoppat över jordbävningarna). I inlägget “Reseguide Taiwan” delar jag med mig av bakgrundsfakta, personliga reflektioner samt konkreta tips och råd inför din resa till Taiwan.
Reseguide Taiwan
Hur var det nu med begreppet “Made in Taiwan”? Jodå, Taiwan har gjort sig ett namn som en av världens stora handelsnationer och är starkt förknippad med sin IT- och elektronikproduktion.Taiwan räknas enligt UD som en av de ursprungliga “tigerekonomierna”, det vill säga en av de asiatiska stater som under det förra seklet växte extremt snabbt från att ha varit fattigt och eftersatt till att bygga en stark ekonomi.
Taiwan ligger ute i Stilla havet, norr om Filippinerna, och består dels av huvudön Taiwan (som är ungefär lika stor till ytan som Jämtland) och de mindre ögrupperna Pengu, Kinmen och Matsu. Det tog oss cirka 3,5 h att flyga från Peking till Taipei.
#1. Bakgrund och allmän information om landet
Reseguide Taiwan om historia och politik:
Taiwans politiska system är en invecklad historia. Från början beboddes Taiwanön av ursprungsbefolkningen Ketagalanstammen, senare låg Taiwan under många år under kinesiskt styre. Så småningom erövrade Japan Taiwan, men fick lämna tillbaka landområdet till Kina efter förlusten i andra världskriget. Efter det kinesiska inbördeskriget flydde över två miljoner av Koumintangs partimedlemmar till ön Taiwan där de upprättade en stat under namnet Republiken Kina (som fortfarande är landets officiella namn). I praktiken har Taiwan varit självständigt sedan 1949, men har alltså inte en egen folkrättslig status som ett eget land.
Taiwans situation är unik i världen. Republiken Kina, som det officiellt heter, erkänns bara av ett 20-tal småstater i Stilla havet, Latinamerika och Afrika. De får därigenom omfattande bistånd från Taiwan, och avstår från att ha relationer med Folkrepubliken Kina. Sedan 1949 har kommunistregimen vägrat att låta något land samtidigt erkänna och upprätthålla officiella förbindelser med både Peking och Taipei.
– utdrag från UD:s app Resklar.
Diskussionen om Taiwans vara eller icke vara som egen stat är högst aktuell i detta nu, för den intresserade finns mycket matnyttig information på bloggen Inbejing. I bloggen nämns bland annat det jag själv får höra när jag är på plats i Taipei, nämligen att Taiwan sägs vara Asiens mest välfungerande demokrati. Här tillåts bland annat samkönade äktenskap, vilket inte är fallet i något annat asiatiskt land.
Läs mer:
- UD kommenterar beslutet att ändra namn på Taiwan till provins i Kina
- Förändring är möjlig – BA benämner nu Taiwan som ett land
När jag pratar med folket som bor i Taiwan finns ingen tvekan om att de själva anser sig tillhöra ett eget land. Som besökare upplever jag, för att generalisera, en stor skillnad mellan taiwaneserna och kineserna jag träffar. Kineserna är mycket mer påträngande än taiwaneserna – som är betydligt mjukare, trevligare och mer försiktiga.
#2. Att göra i Taiwan
Reseguide Taiwan om restauranger/matupplevelser
De flesta rekommendationerna jag fick om Taiwan inför vår resa handlade om mat. – “Annika, du måste äta dig igenom landet.” Sagt och gjort! Den bästa matupplevelsen får jag i form av de dumplings vi äter på restaurangen Din Tai Fung. Din Tai Fung är en restaurangkejda som finns på flera platser i Taiwan men också i andra länder utspridda i världen. Våra värdar har koll på läget och tar oss till restaurangkedjans originalrestaurang på Xinyi Road, vilken öppnade redan 1972. Restaurangens signaturrätt är xiao long bao (soup dumplings) som smälter i munnen. (Restaurangen är omåttligt populär, kom hit tidigt på morgonen eller boka bord i förhand.) Andra prisvärda och goda dumplings som jag lägger på minnet kommer från dumplingskedjan som kallas 8 Way på engelska. En annan favorit i matväg är Hot Pot, ”Eldgryta” på svenska, vilket är kinesernas motsvarighet till fondue.
Ytterligare en höjdpunkt är maten på stadens alla nattmarknader, där gästerna kan slå sig ner framför en spishäll och få maten lagad framför näsan. Att gå på nattmarknad i Taipei är en upplevelse i sig med alla marknadsstånd, sjudande affärsverksamhet och shopping i största allmänhet. Vi tar oss till en av de mest berömda som kallas Shilin Night Market och avslutar kvällen med en massage. En 45 minuter lång massage för huvud/axlar/ben kostade motsvarande 170 SEK.
En riktig klassiker i Taiwan är nationaldrycken bubble tea. Drycken härstammar tydligen från Taichung, men numera hittar ni den överallt i Taiwan. Drycken görs antingen på mjölkte eller frukt/örtte och innehåller geléaktiga cassavabollar: tapioca. Jag drack mitt bubbelte med mycket socker och mycket mjölk, men inte ens det kunde förta den obehagliga känslan av att suga upp svarta slemmiga små klumpar genom ett sugrör. När jag ändå är inne på tespåret måste jag rekommendera en betydligt mer klassisk teupplevelse i något av de otaliga tehusen uppe i Maokong (läs mer nedan).
Reseguide Taiwan om sevärdheter
Huvudstaden Taipei är inte på långa vägar lika bildskön som exempelvis Lissabon. Bebyggelsen känns som ett hopplock av hypermodernt och skamfilade betongklumpar. Mitt i allt dyker det plötsligt upp kinesisk-inspirerande paradbyggen och diverse utsmyckade tempel. Tempot i staden känns riktigt lugnt om jag jämför med exempelvis Bangkok, men så är det heller inte hysteriskt många människor som bor i Taipei (runt 2,7 miljoner).
En av de mest kända sevärdheterna är givetvis skrytbygget Taipei 101, som är byggd för att efterlikna en bambustam. Fram till dess att Burj Khalifa byggdes stoltserade Taipei 101 med titeln “världens högsta byggnad”. Det går att åka upp i skyskrapan för att få en panoramavy över Taipei.
En annan välkänd byggnad som med fördel kan besökas för att fylla kulturkvoten är Chiang Kai-Sheks minneshall. Chiang Kai-Schek var Kinas ledare från 1927 fram till inbördeskrigets slut 1949. Efter andra världskriget tvingades Chiang Kai-Shek att flytta Republiken Kinas regering till Taiwan när Kinas kommunistiska parti och dess ledare Mao Zedong tog över det kinesiska fastlandet och grundade Folkrepubliken Kina hösten 1949.
Utanför Shiang Kai-Sheks minneshall ligger två beundransvärt vackra byggnader som rymmer konserthallen “National Consert Hall” och…
och nationalteatern “National Theatre”.
Andra ställen värda att besöka är givetvis något av stadens alla tempel. I Taiwan råder full religionsfrihet i landet, men buddismen är i majoritet följt av taoismen. Därutöver finns ofta inslag av traditionell kinesisk folktro och vishetslära (så kallad konfucianism). Det finns en del renodlat buddistiska tempel, men de flesta templen förenar de olika traditionerna och…
… många gudar kan dyrkas i ett och samma tempel. Longshan är det mest populära templet, men också det mest turisttäta. Vi åker i stället till betydligt lugnare Dalongdong Baoan Temple.
National Sun Yat-Sen Memorial Hall (Father of the Nation Memorial Hall) stod klar 1972 och är en minnesbyggnad över Kinas nationalfader Dr. Sun Yat-Sen. Här finns en utställning av Yat-Sens liv, men byggnaden fungerar också som utställningshall och kultur- och utbildningscenter för folket. Här hölls för övrigt också begravningen för Chiang Kai-Shek. Nuförtiden är byggnaden välkänd i Taiwan för att husera The Golden Horse Film Festival and Awards, taiwanesernas motsvarighet till Oscarsgalan.
National Palace Museum är en annan sevärdhet där en stor del av Kinas kulturarv finns att beskåda. I samband med Kuomintangs flykt från fastlandet 1949 förde han med sig världens största samling av kinesiska konstverk. Vi stannar till på museet en stund, men blir avskräckta av de stora turistmassorna från Kina. När kinesiska turister i princip sliter upp bebisarna från vagnarna tröttnar vi och går därifrån. Vi beger oss istället till Flora Expopark – där vi trivs betydligt bättre. Parken kan jämföras med picknickvänliga Museuminsel i Ansterdam, med dess stora gröna ytor och den sköna avslappnade atmosfären.
Reseguide Taiwan om shopping:
För mitt resesällskap som är grafisk formgivare och layoutare är Taipei helt rätt ställe för att samla inspiration. Här finns roliga förpackningar och uppseendeväckande utformningar i allt från pysselgrejer till bakverk. Det finns med andra ord mycket roligt att shoppa loss. Ett shoppingområde att rekommendera är området runt stadsdelen Ximen – här är pulsen ungefär densamma som vid Trafalgar Square i London eller Times New Square i New York. Här hänger många unga taiwaneser och den genomgående känslan är hipp, modern och trendig. Det finns också bra shopping i området runt Taipei 101.
Är ni istället ute efter renodlade köpcentrum kan jag rekommendera Miramars köpcenter. Där finns också en rolig mataffär, där vi spenderade över en timme (affären ligger nere på markplan vid Miramar, t-bana Jiannan Road, brun linje).
Reseguide Taiwan om naturupplevelser:
Taiwan är inte bara storstad, här finns också storslagna naturvyer att ta del av. Faktum är att hälften av Taiwan består av tät skog, merparten av den finns på östra delen av ön. Vi höll oss bara i norra Taiwan under den här resan, men det räckte gott och väl. Ett utflyktsmål att rekommendera för naturälskaren är är Yangmingshan National Park, där det rykte och pös för fullt när vi var där.
Höjdpunkter under resan:
Några av de höjdpunkter från resan jag gärna lyfter i Reseguide Taiwan är följande platser/upplevelser:
1. Danshui
Danshui (stavas ibland Tamshui) är en lagom dagsutflykt från Taipei. Staden är en kuststad på norra delen av ön och är känd som en semesterort dit Taipei-borna gärna själva åker på helgerna. Mitt resesällskap tycker att känslan i staden påminner om Clearwater Beach i Florida i en asiatisk tappning. Det är enkelt att ta sig hit, vi åkte röd tunnelbanelinje hela vägen ut till slutstationen Danshui.
2. Maokong
Maokong är en besöksvärd liten ort uppe i bergen med utsikt över hela Taipei. Hit åker de flesta för utsikten, men också för det utbud av tehus, “tea houses” som ligger här uppe. För att komma hit tar vi t-banan hela vägen till Taipei Zoo där vi hoppar av och byter mot en linbana mot Maokong. Linbanan kostar oss cirka 30 SEK enkel resa, extremt billigt i jämförelse med att vi betalade ungefär 800 SEK för att ta en linbana upp på Teide, Teneriffa. Linbanan gör tre stopp på vägen, vi åkte högst upp och tog sikte på första bästa tehus.
3. Yehliu Geopark
På ena sidan slår Stilla Havet in med kraftfulla vågor, på den andra är det lä och Jurassic Park-feeling. I Yehliu Geopark fick vi uppleva märkliga klippformationer och häftig vegetation. Asiaterna själva står mest och köar för att få ta en selfie bredvid parkens huvudattraktion Queens Head. Yehliu Geopark ligger vid Taiwans nordkust, närmsta storstad är Keelung City. Det går bussar till parken från Taipei Main Station och bussresan tar ca 90 minuter. Inträdet ligger på en summa motsvarande ca 25 SEK.
Läs mer: Yehliu Geopark: märkliga stenlandskap i Taiwan
4. Ufohus
En av de allra märkligaste och häftigaste upplevelserna under vår Taiwanresa var besöket vid “UFO-husen” i Sanzhi pod city vid Green Bay. Mitt resesällskap hade egentligen bara ett enda önskemål på sin lista inför resan utöver shoppingen, att få uppleva det här stället. Resterna av de spöklika huskropparna ligger belägna bredvid the Howard hotel vid Green Bay.
Läs mer: Sanzhi pod city, Taiwan
#3. Praktiska fakta och transport:
Reseguide Taiwan om att ta sig hit
Vi flyger både dit och hem med Air China via Peking. Flygtiden Arlanda-Peking ligger på 9:30 h. På ditvägen mellanlandar vi fyra timmar i Peking, för att sedan byta plan och flyga ytterligare 3,5 h till Taipei. På hemvägen har vi en layover i Peking, där vi tar in på hotell med våra bebisar.
Läs mer: Kempinski Hotel Beijing Lufthansa Center
Reseguide Taiwan om klimat
Hela Taiwan omsluts av varma havsströmmar och har ett subtropiskt klimat (längst ner i söder är det tropiskt). Under perioden oktober-mars är det kraftiga regn i norra och östra delen av ön mot bakgrund av den vintermonsunen. Ibland drabbas också Taipei staden av tyfoner, tyfonsäsongen varar mellan juni och oktober. Medeltemperaturen är 15 grader i februari och 29 grader i juli.
Reseguide om Taiwan om transport
Tunnelbanenätet i Taipei är väldigt smidigt och det är billigt att ta sig fram. Stationerna är skyltade både på kinesiska och engelska. Tänk på att det är förbjudet att äta, dricka och tugga tuggummi på tunnelbanan. Det är billigt att åka taxi, ett bra tips är dock att ha adressen till slutdestinationen utskriven på kinesiska eftersom taxichaufförerna har lite svårt med engelskan. Järnvägsnätet är också väl uppbyggt, det går bland annat ett höghastighetståg mellan Taipei och Kaohsiung.
Reseguide Taiwan om jordbävningar
Under vår resa fick vi uppleva två jordbävningar inom loppet av nio dagar, dessa mätte 6,3 respektive 5,5 på Richtersgalan. (Första gången befann vi oss på fjortonde våningen och fick uppleva en rejäl gungning i byggnaden som innebar att både tavlor och prydnadsföremål föll ner från väggar och hyllor.) När vi var där hade våra vänner bott i Taipei i två år och upplevt i genomsnitt tre stycken jordbävningar per år. Jag är glad att våra vänner hade förvarnat oss om jordbävningarna, men jag var trots det inte särskilt kaxig när tavlorna började ramla ner från väggarna. Om det sker en jordbävning är rekommendationen att ställa sig under en dörrpost.
Reseguide Taiwan om barnvänlighet
Vi upplevde Taiwan som väldigt barnvänligt, på alla offentliga ställen vi besökte fanns tillgång till inträdesfria och fräscha amningsrum/skötrum. Vi hade två sexmånaders bebisar med oss på resan och bebisarna fick uppmärksamhet var vi än kom – det skrattades, gullades och fotades.
Läs mer: Att resa med barn i Taiwan
#4. Fem snabba om Taiwan:
- Det är vanligt att se folk med munskydd. Vi får höra att taiwaneserna har munskydd om de är förkylda eller krassliga, skydden används med andra ord för att vara snäll mot sin omgivning.
- Tidsskillnaden är 7 timmar plus jämfört med Sverige.
- Taiwan har sin egen valuta i form av taiwanesiska dollar.
- I Taiwan ligger nationalparken Taroko, som sägs vara ett av Asiens sju underverk.
- Precis som i många andra delar av Asien är karaoke en populär aktivitet i Taiwan.
Hur ska jag då sammanfatta min upplevelse av Taiwan? Taiwan är rent och prydligt, det är ordning och reda vilket gör att det blir bekvämt att ta sig runt. Här finns gammalt och nytt i en spännande mix som ger mersmak och på något sätt känns Taiwan som Asien i en lightversion. Enligt UD är levnadsstandarden i Taiwan jämförbar med den i typiska västländer och befolkningen är en av de mest välmående i Asien. Min kompis sammanfattar så väl den allmänna känslan som dröjer sig kvar efter min resa: “Taiwan har det bästa av Asien, fast utan att vara smutsigt och utan oförskämda personer och konstiga sjukdomar.” Jag kan absolut rekommendera nyfikna resenärer att åka över för att bilda sig en egen uppfattning om Taiwan!
Läs mer:
- Ytterligare inlägg från min resa utöver ”Reseguide Taiwan” under kategorin Taiwan.
- Frida och Jakob Ode, som driver resebloggen Everyday Explorers, har spenderat mycket tid i Taiwan. Deras inlägg om landet hittar ni här.
Merparten av bilderna i inlägget är tagna av Pernilla Förnes.
5 comments
Ja, äntligen! Men blir lite osäker på detta kring ”när” nu. Hong Kong har bästa säsongen i oktober och november. Hmmmm.
Ja, men verkligen “äntligen” – det har tagit mig orimligt lång tid att få ut den här guiden! 🙂 Ja, förstår att det är lurigt att få ihop allt tidsmässigt. Hoppas att du får till det!
Hejsan 🙂 jättebra resguide.
kommer själv precis hem från Taiwan och säger bara sånt underbart land, jag var själv i Taipei 3 dagar sen åkte jag ner till södra Kenting, där var det varmt o gott. så det blir att resa ditt igen.
jag var även på natt marknaden, där fanns ju allt mellan himmel o jord.
Tack Martin, fint att höra. Visst är det ett fantastiskt land!? Jag åker gärna söderut nästa gång jag åker dit… för ja, tror det blir fler gånger!!