Close
Roadtrip genom Balkan: tips för att bila med barn

Roadtrip genom Balkan: tips för att bila med barn

Vår familj har så smått börjat smida våra planer för sommarens längre bilresa genom Europa.

Förra årets roadtrip genom Balkan blev en succé och det verkar lovande att barnen (speciellt vår minsting Nelly) den här sommaren dessutom är ett år äldre än förra gången det begav sig. Jag vet att många barnfamiljer går i samma tankar som oss, men tvekar eftersom de inte vet hur barnen kommer att klara så många timmar instängda i en bil. I det här inlägget utvecklar jag några av de tipsen om att bila med barn som jag delade med mig av i Aftonbladet för några veckor sedan.

roadtrip genom balkan
Istrien, Kroatien 2017.

Roadtrip genom Balkan: tips för att underlätta bilresan med barn

  • Sänk förväntningarna: Det kan låta hemskt att sänka förväntningarna när det oftast ligger oerhört många timmars planering och drömmar bakom en längre semesterresa med familjen. Faktum är att det sällan blir som man har tänkt, men ofta blir väldigt bra ändå. Detaljplanera inte, utan var beredd att höfta lite under resans gång.
  • Involvera barnen: Varför spara det roliga till avresedagen? Involvera barnen i planeringen, ta fram kartböckerna och jordgloben och läs på om resmålet innan ni åker iväg!
  • Anpassa resan till alla familjemedlemmar: Spridda åldrar betyder spridda intressen. Under vår resa genom Balkan hade vi familjemedlemmar när det kom till kritan olika höjdpunkter från semestern. De stora barnen tyckte att vattenlandet i Budva (Montenegro) och poolhänget i Istrien var bäst, medan Tobias och jag föredrog vandringen i Plitvice Nationalpark.
  • Undvik de varmaste timmarna på dagen: Det här kan ha varit vårt smartaste drag under hela resan genom Balkan. Vi kom ofta till stränder och sevärdheter sent på eftermiddagen och fick njuta av dagens bästa timmar relativt ensamma på plats.
  • Res inte under högsäsong: Vi drog till Kroatien direkt efter skolavslutningen i juni. Juli och augusti är högsäsong nere i Europa, vilket innebär värmebölja – men också en hel massa turister från när och fjärran.
  • Minimera packningen: Det här är i och för sig inget jättestort problem för bilande semesterfamiljer. En större bil med rymligt bagageutrymme kan tvärtom inbjuda till hur mycket packning som helst. I slutändan visar det sig dock alltid att både vuxna och barn i vår familj använder samma favoritplagg ändå.
  • Checka in bilbarnstolar: Det kan kosta många tusenlappar att hyra bilbarnstolar för tre barn under en längre tid nere i Europa. Vi ser alltid till att ta med bilbarnstolar hemifrån och har aldrig haft något problem att checka in dessa kostnadsfritt.
tips för att resa med barn
Utdrag från vårt familjereportage i Aftonbladet.

Mer läsning om vårt reportage i Aftonbladet, samt vår budget för resan, hittar ni här: Resebudget Balkan (och reportage i Aftonbladet).

roadtrip balkan
En av barnens höjdpunkter under resan: första veckans poolhäng vid det hyrda huset i Istrien…
roadtrip
… men också insektsinspektering vid vägkanten på väg mot Plitvice.

Mer läsning om hela vår roadtrip genom Balkan hittar ni här.


Här hittar du fler konkreta tips för att underlätta resor med barn, där jag tidigare också har skrivit allmänna tips om att underlätta en roadtrip

1 comment

  1. Ser jättefint ut :). Önskar så att jag inte var så flygrädd :(. Skulle gärna vilja resa :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close