Close
Missat flyg: kompensationstips för missat anslutningsflyg

Missat flyg: kompensationstips för missat anslutningsflyg

Inlägget är skrivet i samarbete med Flightright. 

Flygförseningar och inställda flyg kan göra den mest entusiastiske resenären frustrerad och irriterad, men det går att ta experthjälp för att få lagstadgad ersättning vid försenat flyg.

Försenat flyg och inställda flyg är mindre härliga aspekter av att befinna sig på resande fot. Många tycker det är svårt att läsa sig till vilken ersättning drabbade passagerare egentligen har att vänta sig. För att slippa krångel är ett tips att ta hjälp av Flightright för att få rätt till ersättning för missat flyg.

Missat flyg: tips för ersättning för missat anslutningsflyg

Faktum är att flygpassagerares rättigheter genom åren har blivit starkare till följd av europeiska domslut som gynnar konsumenten. Om du skulle missa ett anslutningsflyg till följd av försenat flyg har du rätt till ersättning mellan 250-600 euro (per passagerare) förutsatt att vissa kriterier är uppfyllda:

 • Att du anländer till slutdestinationen med över tre timmars försening.
 • Att flygbolaget är ansvarig för den försenade eller inställda flygningen. Om orsaken till förseningen ligger utom flygbolagens kontroll (det som kallas force majeure på juridiska) har du ingen rätt till ersättning.
 • Flyget avgick inom EU (gäller alla flygbolag) eller landade i ett EU-land (såvida flygbolaget också har sitt säte inom EU).
 • Flygen tillhör samma bokning.

Flygbolaget måste dessutom erbjuda gratis mat och dricka om väntetiden på flygplatsen överskrider ett par timmar. Reglerna i fråga gäller även paket- och charterresor, och alltså inte enbart reguljärflyg.

Så här gör du om du missar ett anslutande flyg på grund av flygförsening:

 • Se först och främst till att faktiskt utnyttja de tjänster och den service du har rätt till på flygplatsen.
 • Be det aktuella flygbolaget att ge dig en skriftlig bekräftelse på orsaken till förseningen.
 • Spara alla relevanta dokument, allt från kvitton till biljetter och kuponger.

När du kommer tillbaka till Sverige kan du snabbt och överskådligt få veta om du överhuvudtaget har rätt till ersättning för ett missat anslutningsflyg genom fylla i uppgifterna om flightnummer och flygdatum på Flightrights kalkylator för att kontrollera om och hur stor din eventuella ersättning kan tänkas vara. Uträkningen görs via ett system som analyserar både flighter och meteorologiska uppgifter. Tänk på att du kan söka ersättning även på resor som skedde för upp till tio år sedan!

flightright missat flyg
Skärmdump på Flightrights kalkylator.

Du betalar inget för att använda dig av ersättningskalkylatorn. Om det visar sig att du har rätt till ersättning för missat flyg kan du sedan välja att anlita Flightrights experter för att få den ersättning du enligt lag är berättigad till. Observera att Flightright bara tar betalt om du får ditt ersättningsanspråk beviljat. Beloppet du betalar till Flightright för utfört arbete ligger idag på 25 procent av den ersättning du eventuellt får från flygbolaget.

För utförlig information och vidare resonemang kan du läsa vidare på Flightrights webbsida om kompensation för missat anslutningsflyg.

2 comments

 1. Mitt tips när man blir ett dygn försenad till Thailand till exempel är att just tänka på detta. Då behöver man inte bli nedslagen för det utan kan istället fundera på vilken resa man skall göra för pengarna man får tillbaka.
  Själv reste vi till till Thailand för 213 kronor tur och retur i januari i år med hjälp av ersättning. Mer om det har jag skrivit i ett eget inlägg här: https://litemerarosa.com/2018/03/03/tur-och-retur-thailand-for-213-riksdaler/

  1. Positivt tänkande, bra där! 213 kr är typ inte ens en middag här i stan…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close