Planerar du en resa till Mauritius? Här har jag samlat svaren på några av de frågor som jag själv hade inför min resa dit i november 2019.
Resa till Mauritius? 19 saker du bör veta inför resan:
#1. Varför resa till Mauritius?
Det finns oräkneliga platser att drömma sig bort till här i världen, så varför resa till Mauritius? Den bild jag har byggt upp av den här lilla ön under åren genomsyrades av begrepp som paradis och lyx, och jag var av uppfattningen att resmålet lämpar sig bäst för bröllopsresor eller jubileum av olika slag. Och visst är det befogat att kalla ön för ett paradis. Detta bekräftas bland annat av min stolsgranne på flyget mellan London och Paris, som efter 30 år i Kanada bestämt sig för att flytta tillbaka till sitt hemland med motiveringen: “Det finns ingen plats på jorden som kan mäta sig med Mauritius”. När jag sedan landar bekräftar den lokala taxichauffören hyllningstalet till sitt paradis:
You are talking to an angel! How come? Well, since Mauritius is paradise, that must mean I’m an angel…
– Taxichaufför på Mauritius
Mauritius brukar kallas för “den gröna ön”, och här skiftar de gröna nyanserna i allt från dovt smaragdgrönt till skirt ljusgrönt. Det tropiska klimatet ger mycket sol, men också regn som skapar bra förutsättningar för växtligheten. De gröna omgivningarna uppmuntrar till aktiviter som inte bara har med stränder och lyxhotell att göra. Se därför till att inte fastna på någon stor resort utan att se dig om på ön.
#2. Var ligger Mauritius?
Mauritius är omgiven av Indiska Oceanen, och ligger drygt 80 mil öster om Madagaskar – som i sin tur ligger öster om Afrikas södra spets. Mauritius är ingen stor ö, landytan på drygt 1900 kvadratkilometer motsvarar lite mer än halva Gotland. Många, inklusive jag själv, hade innan min resa svårt att skilja mellan semesterorterna Mauritius, Seychellerna och Maldiverna – som alla tre ligger i ungefär samma geografiska område och samtliga lockar med vita stränder, palmer och öliv.
#3. För vilka resenärer passar Mauritius som resmål, är det inte dyrt att resa dit?
Vi hörde en jämförelse om att Mauritius är sydafrikanernas motsvarighet till svenskarnas Mallorca, och jag tänker att den liknelsen stämmer ganska bra. Mallorca är en liten ö, känd för lite lyxigare slaget, men har också fantastiska naturområden att ta del av. Resmålet passar allt från äldre par till barnfamiljer och soloresenärer, men också ungdomar som är sugna på fest.
Hur är det då med prislappen, är det inte dyrt att resa till Mauritius? Det är en lång flygresa, och visst kostar det en slant med flygbiljetter härifrån Sverige. Väl på plats behöver det dock inte bli så dyrt – här finns boende i alla prisklasser. Du kan också äta dig runt ön för en billig peng, särskilt om du håller dig till gatustånden.
Läs mer hos min bloggkollega Lisa/Fjords and Beaches: Is Mauritius just a honeymoon destination?
#4. Allmän fakta om ön
Mauritus har drygt 1,3 miljoner invånare, huvudstaden heter Port Louis och landet och räknas till ett av de mest utvecklade länderna i Afrika (till skillnad från grannön Madagaskar som räknas till ett av världens fattigaste länder). Trots en väl utvecklad ekonomi förekommer dock korruption även på Mauritius. Mauritius räknas också som ett av världens tätast befolkade länder.
Även om landet har en brokig historia som har resulterat i en mix av olika folkgrupper och religion är Mauritius känt som ett land där invånarna lever sida vid sida utan konflikter.
#5. Sevärdheter på Mauritius?
För att ringa in ett lands sevärdheter brukar jag själv börja med att kolla upp om det finns några plaster i landet som är upptagna på UNESCO:s världsarvslista. Mauritius har idag två platser på denna lista: 1) Le Morne Cultural Landscape och 2) Aapravasi Ghat.
Le Morne är ett av Mauritius mest kända landmärken och detta berg har kommit att bli symbol för slavarnas frihetskamp på Mauritius. Det var hit flera av slavarna rymde undan sina slavjägare, läs mer hos Familjen Hammarberg/Symary.
Aapravasi Ghat i Port Louis är idag ett övergivet byggnadskomplex som representerar en stor del av Mauritius historia. Aapravasi Ghat är hindi och kan direktöversättas till det svenska begreppet immigrationskontor. Den här platsen representerar början av the Great Experiment som introducerades av Storbritannien år 1834 efter avskaffandet av slaveri.
Projektet gick ut på att ersätta afrikanska slavar med arbetare från andra länder, främst Indien. Mauritius var den första kolonin där projektet sjösattes, och konkret innebar det här att mer än 500.000 immigranter kom till Mauritius mellan 1834 och 1920 för att jobba på sockerrörsfälten. Immingranternas första möte med ön gjordes här, vid Aapravasi Ghat. Nästan 70 procent (!) av Mauritius befolkning kan idag spåra sina förfäder till den här platsen.
#6. En snabb översikt av Mauritius historia
Det sägs att Mauritius upptäcktes av araberna, därefter följde en lång, tragisk och komplicerad historia där Mauritius successivt koloniserades av holländare, fransmän och britter – innan landet till slut blev självständigt 1968.
Holländarna kom till Mauritius, som då var styrt av araber, efter de hade lyckats runda Goda Hopps-udden. Holländarna koloniserade vissa delar av ön och började bland annat odla sockerrör. Detta gjordes med hjälp av slavar från grannön Madagaskar och övriga Afrika. Vissa av slavarna lyckades fly till andra delar av ön, men de flesta tvingades arbeta kvar under mycket hårda förhållanden där cyklonerna ständigt utmanade skördarna.
Efter holländarna hade lämnat ön följde fransmännen, som fortsatte att använda slavar i odlingsarbetet. Så småningom kom britterna att styra ön, och slaveriet fortsatte i ytterligare 25 år innan det avskaffades år 1834.
#7. Invånarna på Mauritius och deras religion
Befolkningen på ön speglar de historiska händelserna genom åren, och idag härstammar de flesta på Mauritius från Indien (Indo-Mauritians), men också från Afrika (Creoles), Kina (Han Sino-Mauritians) och Europa.
Hinduismen är den största religionen i Mauritius, nästan hälften av landets invånarna är hinduer. Under mina dagar på ön såg jag många färgglada hinduistiska tempel utspridda över landet.
#8. Vilket språk pratas det på Mauritius?
På ön räknas både franska och engelska som landets officiella språk, men i vardagen talas ofta kreol (Mauritian Creole). I landet talas också Hindi, Telugu, Tamil, Malayalam, Marathi, Urdu, Tamil och Mandarin.
#9. Är det säkert att resa till Mauritius?
Enligt UD är Mauritius “generellt sett ett säkert land att besöka”. Precis som i övriga världen förekommer mindre brott såsom väskstölder, och under min resa råddes vi att undvika att gå ensamma på stränderna eller i dåligt upplysta kvarter i huvudstaden Port Louis under kvällstid – ingen större skillnad än råden vi får här hemma i Sverige med andra ord.
Den främsta säkerhetsrisken på Mauritius är istället trafiken, det är många bilar i omlopp på ön och förarna kör stundtals ganska aggressivt. Tänk också på att det är vänstertrafik!
#10. Behövs visum för att resa till Mauritius?
Nej, det behövs inget visum för att resa till Mauritius. Svenska medborgare kan stanna på Mauritius i upp till 60 dagar utan visum. Jag läste i något forum att du däremot behöver kunna visa returbiljett om passkontrollanten efterfrågar en sådan (det hände dock inte mig).
#11. Hur är vädret på Mauritius, och vilken tid på året är bäst att åka dit?
Mauritius säsonger delas upp i sommar och vinter. Sommaren sträcker sig mellan november till april, och vintern mellan juni till september. Oktober och maj brukar räknas som övergångsmånader. Eftersom klimatet är tropiskt skiljer sig medeltemperaturen mellan vinter och sommar med ynka 4,3 grader (medeltemperaturen under sommaren ligger på drygt 24,7 grader och vintertid 20,4 grader). Mauritius varmaste månader är januari och februari, då dagstemperaturen brukar ligga på 29 grader. De kyligaste månaderna i landet är juli och augusti, då temperaturen kan falla ner mot 16 grader.
Cyklonsäsongen (jo, en sådan finns!) pågår som regel från november till maj – det regnar som mest i februari och mars. Dessa cykloner har genom åren orsakat stora skador, och ansvarig myndighet har ett välutvecklat varningssystem där det går att följa cyklonen.
Högsäsongen för turister sträcker sig mellan november till februari, och till viss del också under oktober och mars. Vill du ha bra erbjudanden ska du resa hit under lågsäsong, dit räknas juli och augusti. Jag besökte ön i mitten av november, och kan sammanfatta vädret om “växlande molnighet med inslag av regn”. Det blev dock aldrig kallare än 25 grader. Här kan du läsa mer om Mauritius väder.
#12. Tidsskillnad mellan Sverige och Mauritius?
Mauritius ligger tre timmar före Sverige.
#13. Vad ska jag packa, behövs adapter på Mauritius?
Det beror givetvis på vilken årstid du åker. Jag kom långt med min packning bestående av av badkläder, klänningar och sportkläder för cykelturer på ön och löprundor längs stranden. Jag hade däremot gärna haft med en tunnare regnjacka som hade behövts under cykelturen.
På samtliga mina hotellrum fanns dubbla eluttag, ett som fungerade för våra svenska kontakter, och ett uttag för kontakter från Storbritannien. Mitt råd är att ändå ta med en adapter, eftersom mina teknikprylar laddade snabbare via adaptern än utan.
#14. Valuta och möjligheten att betala med kort
Valutan som gäller i landet är Mauritisk rupie (MUR). En MUR motsvarar i skrivande stund (november 2019) 0.26 svensk krona. Dela med andra ord prislappen i fyra för att få fram ungefärlig svensk kostnad på det du ska köpa.
Det går att betala med kort på vissa ställen, men absolut inte överallt. Det smidigaste betalsättet på ön är fortfarande kontantbetalning i lokal valuta. På vissa ställen går det också att betala med amerikanska dollar eller Euro, men det är mer undantag än regel – dessutom till en oförmånlig växelkurs.
#15. Hur är maten på Mauritius?
Jag åt väldigt bra mat under min vistelse på Mauritius! Fisk och skaldjur finns i överflöd och håller riktigt hög klass. Landets historia har av naturliga skäl också satt sin prägel på maträtterna, vilket innebär att du här kan få tag i riktigt bra mat med influencer från Kina, Indien, Europa och Afrika. En av de vanligaste rätterna är curry av något slag, ofta med fisk. Planerar du att resa till Mauritius skulle jag i första hand satsa på maträtter med indiskt tema!
En klassisk trerättersmiddag med indiska influenser kan bestå av en förrätt med upp till fem olika starters, exempelvis samosas och chili cakes. Till huvudrätt följer roti/chapati (indiska “taco”bröd) som fylls med olika röror: pumpa, butter bean, lax och spenat. Till efterrätt är det vanligt med någon typ av frukt, till exempel mango och melon.
#16. Djur och natur på Mauritius
Det djur som utmärker sig för Mauritius är de stora fladdermössen Mauritius flying fox som jag såg flera exemplar av i skymningen. Denna fladdermus är ett av få inhemska djur (den finns också i grannlandet Reunion). På Round Island, en ö som ligger drygt 2 mil norr om Mauritius huvudö, finns däremot flera endemiska arter, bland annat de hotade arterna ledkäksboan och ett par olika geckoödlor.
När det kommer till havet finns chans att se både delfiner, valar och hajar. Delfinerna har du störst chans att se i närheten av Tamarin på västkusten.
Ett av de mest omtyckta och utmärkande träden på Mauritius är “The Flame Tree” Delonix regia, vars eldröda blommor markerar starten på sommaren och det nya året!
#17. Vilken del av Mauritius är bäst att bo på?
Grand Baie, Pereybere, Mont Choisi och Flic en Flac är några av ön mest välkända orter, och det här också här flest turister samlas på gott och ont. På de här platserna finns ett bra utbud med boende i många olika prisklasser, likaså restauranger och affärer. Längs stranden Flic en Flac kändes det å andra sidan stundtals som vilket charterresmål i Europa som helst – om än med en betydligt vackrare och paradisisk inramning.
Många anser att Le Morne på sydvästra Mauritius är den absolut vackraste delen av ön, omgiven av vacker natur och ett lugnare tempo. Andra platser som uppskattas på den här sidan ön är Tamarin och La Preneuse. Jag har också hört mycket bra om Poste Lafayette i nordost.
Själv besökte jag, och bodde på, flera olika hotell utspridda över ön. En av mina personliga favoriter var det trestjärniga hotellet Ocean Villas (adlink), en bit utanför Grand Baie.
Läs mer: Hotelltips på Mauritius: Ocean Villas (Grand Baie)
Märk väl att det knappast kunde matcha de superlyxiga femstjärniga hotellen på ön som mina kollegor bodde på, såsom exempelvis Four Seasons Resort vid Anahita (adlink).
#18. Hur är stränderna på Mauritius?
Många väljer att resa till Mauritius för strandlivet. Och ja, visst är Mauritius stränder vackra, men med tanke på hur liten ön är får du sällan ha stränderna helt för dig själv. Hotellen längs kustlinjen är många och turisterna likaså. Men ja, visst lockar den vita sanden, de vajande palmerna och det turkosa vattnet – jag skulle ljuga om jag sa något annat.
Min bloggkollega Cathinka/På vift har skrivit mer om stränderna här: Mauritius stränder
#19. Vad finns det att göra på Mauritius?
Jag kan förstå bilden av Mauritius som en stranddestination i första hand, det är ju ofta så ön marknadsförs i olika sammanhang. För egen del vill jag dock lyfta de många vattensporter, aktiviteter och naturvyer som faktiskt erbjuds.
Läs mer:
Gänget som jag åkte med var ute och åkte fyrhjuling, testade undervattensskoter, seglade, besteg Le Morne, besökte sockermuseum, spanade på vulkankratrar, vandrade och cyklade, för att nämna några av alla de aktiviteter vi testade.
Och slutligen – att resa till Mauritius, hur gör jag?
Jag flög till Mauritius med det inhemska flygbolaget Air Mauritius från London, en flygresa som tog 12 timmar. Flygresan var smidig, och själva flygupplevelsen var bra även om den maten vi serverades lämnade mycket att önska (packa med andra ord eget mellanmål för att säkra upp blodsockernivån!).
Även KLM flyger till Mauritius via Amsterdam, en långflygning som min bloggkollega Dryden har sammanställt i en trip report. Vill du resa med ett flygbolag som aktivt satsar på hållbarhetsfrågor skulle jag välja KLM framför Air Mauritius.
Min resa till Mauritius möjliggjordes tack vare sponsring av Mauritius Tourism Promotion Authority.