Close
Att göra på Mauritius: tips för en aktiv semester

Att göra på Mauritius: tips för en aktiv semester

Jag, och många med mig, förknippar Mauritius med en stereotyp resekatalogbild av exklusiva resorter, turkost vatten, sandstrand och eventuellt ett strandparasoll av palmblad. Det är också den bilden som under många år har pumpats ut från marknadsavdelningarna för att beskriva den här lilla ön i Indiska oceanen. Men vet ni? Mauritius är så mycket mer än bara strandliv på en resort. I det här inlägget har jag samlat några utvalda tips på vad som finns att göra på Mauritius med fokus på en aktiv semester.

att göra på mauritius
Mauritius erbjuder mycket sånt här, men inte bara!

Själv hade jag förutfattade meningar och ville gärna kategorisera in Mauritius som potentiellt resmål för nygifta eller jubilarer av något slag.

mauritius

Efter mitt smakprov av ön och dess aktiviteter kan jag förvisso instämma i att många kommer hit just på bröllopsresa eller för att fira jubileum av något slag, men landet passar minst lika bra för ensamresenärer, barnfamiljer och äventyrssökare i största allmänhet.

Läs mer:  Resa till Mauritius? 19 saker du bör veta inför resan

Att göra på Mauritius: tips för en aktiv semester

#1. Kryssning med katamaran

tips om mauritius

Att boka en båtutflykt av något slag är ett utmärkt sätt att se mer av Mauritius. Jag och mitt sällskap spenderade en fantastiskt fin dag till havs på en katamaran, bokad via kryssningsspecialisten Croisières Australes. I turen ingick dessutom några riktigt roliga stopp under turen, då vi bland annat fick chans att paddla SUP. Information om de olika rutterna och vilka stopp som ingår hittar du på kryssningsföretagets hemsida.

Läs mer om vår dag till havs: Tips om Mauritius – kryssning med katamaran

#2. Upplev ön med hjälp av en elcykel

cykla på mauritius

Vill du fortsätta på det aktiva temat rekommenderas att du upptäcker ön med hjälp av en elcykel. Jag och några nyfunna vänner åkte ut på en halvdagstur på elcykel anordnad av det familjeägda företaget Explore Nou Zil.

Det här är ett minnesvärt sätt att uppleva olika delar av Mauritius och företaget erbjuder flera olika rutter på ön. Under våra timmar på södra delen av ön fick vi bland annat cykla längs vildare strandvarianter och genom småbyar, och vi fick också avnjuta en fantastisk lunch på en lokal restaurang innan guiden tog oss till den otroligt vackra utsiktsplatsen La Roche Qui Pleure längst söderut på ön. Explore Nou Zil erbjuder både halv- och heldagsutflykter.

#3. Testa ”ubåtsmoppe” (Sub Scooter / Underwater scooter)

underwater scooter Mauritius
Foto: Greta Omoboni

En av mina vänner testade att köra sub scooter under sin vistelse på Mauritius – en aktivitet som du för närvarande enbart kan göra på den här ön. Så vad är då en sub scooter, eller underwater scooter som den också kallas? Jag skulle förklara den som en hybrid mellan en moped och en miniubåt, en ubåtsmoppe.

underwater scooter Mauritius
Foto: Greta Omoboni

Den ovanliga manicken går maximalt tre meter djupt och rör sig i en hastighet om drygt 4 kilometer i timmen. Min vän Greta förklarade att hon inte känner sig helt bekväm med att dyka, men att detta var en aktivitet hon verkligen kunde uppskatta.

Läs mer hos Greta’s Travels: Underwater Scooter Adventure – Driving A Subscooter In Mauritius!

#4. Åk zipline vid Casela Nature Park

zipline mauritius
Foto: Cathinka Ingman

Gillar du höjder och fart? I så fall kan Mauritius erbjuda en minnesvärd upplevelse med hjälp av ett gäng ziplinebanor vid Casela Nature Park, där Casela World of Adventures huserar. Det här initiativet kan liknas vid en nöjespark utomhus, och utöver att testa ziplining finns även chans att bland annat åka fyrhjuling genom en park med allt från zebror till antiloper. Mer information hittar du på Casela Nature Parks hemsida.

Läs mer hos Cathinka/På Vift

#5. Kör fyrhjuling vid Domaine De L’Etoile

fyrhjuling Mauritius
Foto: Nienke Krook

På Mauritius västkust ligger Domaine De L’Etoile, det största naturreservatet på Mauritius. Här är du så långt bort från den klassiska strandvyn du bara kan komma, och möts istället av en varierande natur med allt från lummiga skogar till sockerrörsfält och dammiga vägar.

Mina bloggkollegor hyllar landskapet, och även möjligheten att köra fyrhjuling genom det. Utöver att köra fyrhjuling går det också att testa zipline och rida i naturreservatet, men du kan också vandra. Har du barn med dig passar ett besök på Kids Fun Village och den lilla farm bra. Mer information hittar du på hemsidan.

Läs mer hos The Travel Tester: Quad biking in Mauritius Tested for the First Time

#6. Flyg över vattnet – testa ”Flyboarding”

flyboarding Mauritius
Foto: Roobens Fils / Been Around The Globe

Med tanke på hur stort fokus som ändå ligger på strandliv är det kanske inte så konstigt att Mauritius erbjuder alla möjliga vattenaktiviteter, både vanliga och ovanliga. Här kan du bland annat få testa hur det känns att ”flyga” över vattnet med hjälp av en Fly’nDive-board. Det lär ta en stund att hitta balansen, men när du väl får koll på tekniken är det ”bara” att flyga – allt från 1 till 3 meter upp i luften över vattenytan! För tillfället finns det bara ett ställe på ön där du kan testa flyboarding, det ligger i Grand Baie på norra Mauritius.

Läs merarrangörens hemsida.

#7. Chamarel och The Seven Colored Earth

Googlar du ”saker att göra på Mauritus” lär Chamarel och nationalparken Black River Gorges på sydvästra Mauritius dyka upp både en och två gånger, och det med all rätt. I det här området finns några av Mauritius mest imponerande sevärdheter.

seven-coloured-earth-mauritius
Foto: Daniel Rydén

Ungefär alla turistbroschyrer på Mauritius lyfter The Seven Colored Earth of Chamarel som en av öns stora turistattraktioner, och visst är det här böljande, märkliga och färgskiftande landskapet olikt det mesta vi är vana vid (själv gör jag associationer till utseendet av en jättestor naturhjärna!). De speciella färgerna uppfattas på olika sätt beroende på solljus, moln och andra väderfenomen.

Läs mer hos Dryden: River Gorges – en grön berg- och dalbana

#8. Beundra vattenfallen Cascade Chamarel

chamarel
Foto: Daniel Rydén

Vid Chamarel ligger, utöver The Seven Colored Earth, även en annan omtalad sevärdhet i kategorin mäktiga naturupplevelser. Här forsar det berömda vattenfallet Cascade Chamarel fram med sin fallhöjd på dryga 100 meter. De flesta turister nöjer sig att se fallen från utsiktsplatsen, men det går också att komma hela vägen ner och beundra fallen från nära håll. Räkna då med en rejäl hajk på 3-4 timmar.

Tips: GRSE Waterfall är ett annat, betydligt mindre, vattenfall som får vi chans att se under vår kryssning med katamaranen.

tips om mauritius

#9. Bestig Le Morne: vandra Le Morne Brabant Hike och se det unika undervattensfallet

hiking le morne
Foto: Greta Omoboni

Den absolut bästa, och definitivt mest utmanande, vandringen på Mauritius är Le Morne Brabant Hike på den sydvästra delen av ön. Här har du alltså möjlighet att bestiga Le Morne, vilket har kommit att bli ett av Mauritius landmärken.

Observera att den här hajken enbart bör göras med guide, eftersom vandringen blir allt mer utmanande ju längre upp du kommer. Vissa partier får du använda dig av händerna för att i princip dra dig upp, vilket även innebär att du får sitta på rumpan och glida ner när du ska ner igen. Jag har dock förstått att hajken, som tar ca 3-4 h totalt, är värd besväret. På toppen av Le Morne bjuds du på panoramautsikt över kullar, skogar och stränder…

underwater waterfall Mauritius
Foto: Greta Omoboni

… och du har också chans att se det omtalade ”undervattensfallet” på Mauritius. Det här världsberömda vattenfallet är i själva verket bara en optisk illusion, som skapas när vågorna för med sig sand som vid ett specifikt ställe spolas ner över en underjordisk klippkant. Illusion eller inte, det här är en av de häftigaste vyerna jag har hört talas om – även om jag inte har sett den själv. (Bild-googla ”underwater fall” så kan du få se några riktigt magiska foton!)

Läs mer på Greta’s Travels: Le Morne Brabant Hike: The Best Hike In Mauritius?

#10. Fler tips på saker att göra på Mauritus

tips om mauritius
  • Paddla kajak, SUP och prova andra vattensporter: Många finare resorter lånar utan extra kostnad ut kajaker, SUP-brädor och vindsurfingbrädor. Om inte annat går det att hyra på många ställen för en överkomlig kostnad.
  • Dykning: Under mina dagar på Mauritius får jag höra att dykningen här är bra, på östkusten lär det finnas både örnrockor, barracudas och revhajar. Dykningen sägs dock vara allra bäst i norr, med chans att se flera arter av fiskar, kräftdjur och koraller som endast finns här. 
  • Gör en utflykt till Mauritius sockermuseum (L’Aventure du Sucre): Här kan du lära dig mer om Mauritius historia och samtidigt få chansen att själv prova på att skörda sockerrör. Detta museum ligger på norra Mauritius och närmare bestämt i Pamplemousses, en av de äldsta byarna på Mauritius som har haft stor betydelse genom åren. Läs mer här: L’Aventure du Sucre – Mauritius Sugar Museum (Must do!)
  • Besök Mauritius National Botanical Garden: Gillar du lugna och vackra miljöer med frodande växtlighet bör du försöka hinna med ett besök på Mauritius National Botanical Garden, även det i Pamplemousses.
  • Botanisera på Central Bazar/ Port Louis Market: Har du vägarna förbi huvudstaden Port Louis ska du passa på att besöka den stora marknaden, Central Bazar.
  • Spana från utsiktsplatsen Baie Du Cap Maconde View Point: Under en av våra taxiresor tipsar chauffören om att stanna till vid Baie Du Cap Maconde View Point, vilket vi gör. Härifrån kan du få riktigt coola vyer från ön, men risken är högst trolig att du får trängas med fler turister. Har du chansen bör du istället försöka ta dig till utsiktplatsen La Roche Qui Pleuresom bjuder på betydligt vildare vyer utan trängsel.
  • Fler tips om saker att göra på Mauritius hittar ni i bloggen Full Suitcase (observera att inlägget är på engelska): 31 Top Things to Do in Mauritius – Best Places & Activities (+ map)

Min resa till Mauritius möjliggjordes tack vare sponsring av Mauritius Tourism Promotion Authority. Omslagsfoto: Caspar Diederik 

2 comments

  1. Undervattensfallet alltså! Började bildgoogla. Kunde inte sluta! Hade aldrig hört talas om det men det var verkligen något som etsade sig fast hos mig. Vilket härligt inlägg som visar på ett helt annat Mauritius än vad jag visste fanns. Men någon u-båtsmoppe skriver jag inte upp på bucket-listen. Får nästan lite panik på dem 😉

  2. JAG VET! Och vad kul att du uppskattar, tack för din kommentar. Moppen had jag nog kunnat testa ändå, hellre den än dykning!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close