Close
Tips om Mauritius: kryssning med katamaran

Tips om Mauritius: kryssning med katamaran

foto123

Med tanke på att jag har spenderat en stor del av mitt liv på en ö, omgiven av vatten, är det lite sorgligt att jag inte har lärt mig hantera en båt. Jag har förvisso ambitionerna, men än har det inte blivit av. Inför min resa scannade jag efter tips om Mauritius och läste bland annat om Familjen Hammarbergs stopp vid Mauritius under jorden runt-seglatsen. Jag hann slänga ut en tanke om att det vore fint att se mer av ön och dess omgivningar från ett båtdäck – och så blev det! Jag och mitt resesällskap fick chansen att spendera en lyxig heldag på en kryssning med katamaran, anordnad av Croisières Australes.

tips om mauritius
tips om mauritius
tips om mauritius

Vi fick en fantastisk dag till havs – toppad med snorkling, ett vattenfall i miniatyr och stopp på ett par mindre öar. För dig som inte bara vill ligga på en strand hela dagarna, och som dessutom gillar att hänga ombord på en lyxig båt, är den här aktiviteten med andra ord ett riktigt bra tips om Mauritius.

Tips om Mauritius: kryssning med katamaran

#1. Mauritius kryssningsspecialist Croisières Australes

tips om mauritius
tips om mauritius
tips om mauritius
tips om mauritius
tips om mauritius kryssning katamaran

Vi åkte på en katamarantur anordnad av Croisières Australes, ett företag specialiserade på katamarankryssningar som har funnits på ön sedan 1992. Utöver katamaraner finns också några motorbåtar i flottan, vilket också kan vara ett alternativ till utflykt. Båtarna avgår från Grand Bay, Trou d’Eau Douce, Mahebourg and Black River – vilket ger chans att upptäcka alla vädersträck av Mauritius marinliv. Vår tur fokuserade på östkusten och katamaranen avgick därför från Mahebourg (Pointe des Regates), som ligger på den sydöstra delen av ön.

Ett extra plus för fantastiskt trevlig personal, ett bemötande som jag tycker kännetecknar de flesta lokalinvånarna jag har mött här på Mauritius!

#2. Aktiviteter och stopp under kryssningen

Vår tur bestod av ett snorklingstopp, följt av ett stopp på Ile Au Phare, ett stopp vid vattenfallet GRSE Waterfall, för att sedan avsluta med ett stopp vid ön Ile Aux Cerf där vi testade SUP-bräda.

Läs mer om de olika rutterna och vilka stopp som ingår på hemsidan.

Ile Au Phare/Ile Aux Fouquets National Park

tips om mauritius
tips om mauritius
tips om mauritius
tips om mauritius
Foto: Jurga/Full Suitcase

Även om vi är långt ifrån ensamma vid den lilla ön Ile Au Phare som ligger i Grand Port Bay (flera båtar stannar här under dagen), är det värt ett stopp för vyerna och för att se och höra vågorna slå in. Ön kallas också Lighthouse Island, och är klassad som nationalpark: Ile Aux Fouquets National Park. När holländarna var ute för att erövra den här delen av världen var Ile Phare en av de första öarna de möttes av 1598. Ön bär numera samma namn som fyren, vilken byggdes 1864 och var i bruk fram till början av 1900-talet.

Ile Aux Cerf

tips om mauritius
tips om mauritius
sup mauritius
tips om mauritius

Vår andra ö-stopp för dagen blir Ile Aux Cerf, en betydligt större ö än den där fyren huserar. Här stannar vi någon timme, vilken vi spenderar genom att paddla SUP-bräda (en aktiviteter som ingår i vår dagsutflykt). Ön i sig verkar helt fokuserad på turister – likt thailändska varianter där båtarna stannar för ett stopp under dagtid.

GRSE Waterfall

tips om mauritius

Under vår kryssning med katamaranen gör vi också ett stopp där en mindre båt tar oss till GRSE Waterfall, vilket för mig blir ett ynkligt substitut för det betydligt maffigare vattenfallet Chamarel på sydvästra Mauritius (som brukar vara ett givet tips om Mauritius).

#3. Bra att veta och en film från kryssningen

tips om mauritius
  • Mat ombord: Lunch och obegränsat med dricka (även alkohol) ingår i priset och serveras på båten. Lunchen ombord håller riktigt hög klass – vår fisk/skaldjur/kyckling serveras nygrillad från grillen ombord.
  • Kostnad: Priset varierar beroende på vilken rutt du bokar, den här kryssningen kostade motsvarande 1.100 SEK/vuxen. Barn mellan 3-11 år betalar reducerat pris, yngre barn än så får åka gratis. (Under lågsäsong brukar kryssningsföretaget erbjuda specialpris.)
  • Lämpligt för barn? Under vår kryssning var yngsta passageraren två år, och det gick hur bra som helst. Katamaranen är stor och det finns mycket plats ombord att röra sig på. Jag såg däremot inga flytvästar på plats, varken för barn eller vuxna! Jag hade själv aldrig tagit med en tvååring utan flytväst, det här får ni dubbelkolla innan ni bokar.
  • Hur länge varar kryssningen? Det finns olika varianter att välja på. Vi åkte på en heldagsutflykt och samlades vid hamnen klockan 09:5, för att komma tillbaka till samma plats vid ca 17:30. Transfer ingick inte i priset.
  • Mer information… hittar ni på Croisieres Australes hemsida

Min resa till Mauritius är sponsrad av Mauritius Tourism Promotion Authority.

2 comments

  1. Hej. Va kul att du kom ut på sjön lite. Det är lustigt, varje gång jag läser om eller ser andras bilder från Mauritius undrar jag om de varit på samma ö vi. Vi var bara på västkusten. Stranden vi badade på var stenig och omgiven av barrträd och full av lokala familjer på dagsutflykt. Inte en turist i sikte. Inga lyxresorts eller all-inclusive hotell. Bara en enkel vagn där man kunde köpa glass, och ett skjul som sålde roti med olika fyllningar. Inte ens när en lokal familj tog sig an oss och körde runt oss flera dagar för att visa sin ö, deras pärlor, så närmade vi oss ostkusten. Det var inte derat Mauritius. Det var precis som om den delen inte var tillgänglig för dem. .Avspärrad liksom. Dit åkte man inte. Höjdpunkten från Mauritius blev istället människorna, minnet från när vi satt hemma i våra nyfunna vänners hus, våra barn lekte tillsammans och vi vuxna lagade mat tillsammans. Roti så klart. Och när vi ut dem på en tur med vår båt. Det var första gången de lämnade ön, första gången de seglade och första gången de såg sin ö från vattnet. Det var den mest spännande dagen i deras liv, sa de. Kanske missade vi något, men vi fick något annat. Vänner för livet.

    1. Jag är glad att jag fick chansen att se det Mauritius ni fick uppleva också, när vi cyklade på södra ön igår. Precis det du berättar. Pratade mycket med vår cykelguide om det här, om turismen och vad man lyfter fram. Det är precis som i Thailand, Mexico eller andra stora turistdestinationer – skilda världar liksom. Låter fantastiskt, det ni fick uppleva – det gör mig glad att höra. Det finns enorma utmaningar med turismen, och jag hoppas man hittar en väg där vägarna/världarna kan mötas – det ena behöver inte utesluta det andra tänker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close