Close
Resa till Ljubljana: som taget från en saga

Resa till Ljubljana: som taget från en saga

Under en tre dagars intensiv jobbkonferens hinner jag varken se eller uppleva en bråkdel av allt Ljubljana har att erbjuda – men det jag får med mig ger definitivt mersmak.

Efter en (alldeles för) tidig morgon från Arlanda via Frankfurt känner jag mig rejält mosig när vi landar på Ljubljanas lilla flygplats. Småskaligheten visar sig vara ett genomgående tema här, Slovenien är med sina blott två miljoner invånare något av en doldis. Småstadskänslan i Ljubljana, där det bor ca 300 000 personer, är ett faktum som jag uppskattar från första sekund. Staden har ett lugn över sig vilket gör att Stockholmshetsen med ens känns som en hel evighet bort. Min resa till Ljubljana uppfyller mina förväntningar med råge!

Att resa till Ljubljana

På kvällarna ser vi dimman bädda in hela staden i ett fluffigt dis vilket skapar stämningsfulla skuggor med hjälp av gatubelysningen. Känslan lär vara ännu bättre om ett par dagar när det är dags för julbelysningen att tändas över gatorna.

ljubljana

ljubljana

ljubljana

ljubljana

slovenien

ljubljana

att göra i slovenien

ljubljana

resa till ljubljana

Efter tre dagar, varav den mesta tiden spenderas i konferenslokaler, är jag knappast någon expert på Ljubljana. Några tips kan jag dock bidra med!

Att resa till Ljubljana: tips att se och göra

#1 Strosa i Gamla Stan och stanna till vid Preserentorget. Tänk dig känslan att befinna dig i en sagostad från en av Bröderna Grimms sagor. Så känns det att gå omkring i Gamla Stan här i Ljubljana. För tillfället är de i full gång att sätta upp spännande juldekorationer och en stor gran vid Preserentorget, dessvärre tänds de nog lagom tills jag åker härifrån. Någon gång ska jag komma tillbaka och se prakten med ljus och allt!

#2 Trippelbron (Gamla Stan) De två nedersta bilderna är tagna vid Trippelbron – en av stadens sevärdheter bestående av tre broar som ligger vid samma plats. Jag har av förståeliga skäl svårt att slita mig härifrån.

# 3 Ta en picknick i Tivoli Park Jag har en obotligt romantiserad bild av parker i allmänhet, och parkbesök under resor i synnerhet. Att leta upp en park i varje ny stad bör vara obligatoriskt, så även i Slovenien. Tivoli lär med sina fem kvadratkilometer vara en park utöver de vanliga.

# 4 Besök Ljubljanas slott Vyn från Preserentorget upp mot slottet är lite smått surrealistisk, det upplysta slottet känns nästan som att det svävar högt över staden. Hade tiden funnits hade jag utan tvekan ansträngt mig för att få en närmare titt på byggnadsverket.

# 5 Ät på restaurangen Soba 102 Efter ett säkert tips från några slovenska tjejer ger vi oss av mot ”Ljubljanas bästa restaurang”. Mitt betyg? Jodå, flirtiga kypare, fantastiskt god mat och trendig inredning – våra tjejer visste definitivt vad de pratade om. Den här restaurangen är helt klart värt ett besök.

Läs mer om Slovenien: Piran i Slovenien är en stad att återvända till 


Det här var mitt första, men definitivt inte sista besök i Slovenien. Sugen på mer läsning om att resa till Ljubljana? Kika in hos Come Fly with me som bjuder på vackra bilder från ett Slovenien i sommarskrud. 

10 comments

  1. Ser väldigt fint ut! Vi är definitivt sugna på att se mer av Slovenien och Ljubljana (har stått på Ljubljanas camping en natt och besökt Postojna-grottan, men det är allt)

    1. Jag är också sugen på mer – förhoppningsvis en bilresa dit med resten av familjen någon sommar framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close