Close
Slovenien och Tyskland under en och samma vecka

Slovenien och Tyskland under en och samma vecka

I samband med att jag packar resväskan går pulsen upp i vanlig ordning. Tidigt imorgon bitti rullar jag iväg mot Arlanda. Strax väntar Slovenien och Tyskland under en och samma vecka, det blir bästa tänkbara slut på november.

Min måndag kickar igång i Sloveniens huvudstad Ljubljana på en jobbkonferens. Efter några dagars jobb är det dags att åka vidare mot Tyskland för att möta upp resten av familjen. Jag har drömt om att få uppleva julmarknaderna i södra Tyskland och drömmen tycks bli sann snabbare än vad jag någonsin hade vågat hoppas på. Slovenien och Tyskland under en och samma vecka, julen kom visst tidigt för mig i år!

julskyltning_sverige

slovenien och tyskland

dengamleby_aarhus

Varför julmarknader och varför Tyskland?

Att jag är en juljunkie kommer knappast som någon överraskning för de som känner mig. Att kombinera adventsmys med en resa känns därför som dubbel jackpot. Under mitt år i Berlin hann jag få en romantiserad bild av julmarknader i allmänhet, och tyska julmarknader i synnerhet. Det är ingen tillfällighet att vi svenskar har inspirerats av (eller ja, kopierat!) många av de tyska jultraditionerna, de är helt enkelt världsmästare på att skapa julstämning.

För några år sedan smygstartade jag julen i Dublin och för ett år sedan besökte jag ett gäng julmarknader i Danmark. Fantastiskt på alla sätt och vis (skippa Köpenhamn och sikta in er på Jylland istället, vilken fullträff!) – men mycket vill ha mer. Och mycket av allt, det utlovas på Nürnberger Christkindlesmarkt. Så pass mycket att jag tidigare i höstas skrev in ett besök på julmarknader i södra Tyskland som en självklart punkt på min bucketlist över #100resmålattnå. Bläcket hann knappt torka innan min man Tobias kom hem och berättade att han hade anmält sig till VM i racketlon, som hålls i den lilla orten Fürth strax utanför… just det. Nürnberg. Och som av en tillfällighet hålls VM samma vecka som Nürnberger Christkindlesmarkt slår upp portarna för i år!

Ibland är det bara att tacka och ta emot när vindarna blåser i rätt riktning. Jag och barnen kommer att heja fram Tobias i både badminton, tennis, pingis och squash under dagtid (racketlon går alltså ut på att tävla i dessa fyra racketsporter). Men kvällarna, de vigs istället åt lebkuchen, Nürnberger Rostbratwürste och Glühwein. Mann, oh Mann, tänk att drömmen ska bli sann! 

Funderar du också på att besöka Tyskland för att komma i julstämning? Här hittar du en samlingssida med bra information om tyska julmarknader.


Vår resa till Tyskland sker delvis i samarbete med Tyska Turistbyrån

12 comments

 1. Vad trevligt! Jag är väldigt nyfiken på Slovenien.

  1. Ja, det ska vara ett väldigt vackert land! Hinner inte se så mkt den här gången, ska mest hänga på en jobbkonferens, men hoppas att jag får anledning att åka tillbaka snart.

 2. Wow vilken härlig resvecka 🙂 grymt sugen på båda resmålen !! Ser fram och läsa om dina resa!!! Ha En fin v! Kramar

  1. Ja, det här är en vecka jag har längtat efter!

 3. Här kan vi ändå snacka tajming på hög nivå eller masterplanering av en skillad person som du. Jag tror på det sistnämnda!

  1. Haha, masterplanering!? Det är både en och två grejer som har gått fel med den här planeringen vill jag lova, berättar mer vid tillfälle. 🙂

 4. Vad kul! Önskar trevligt resande! Själva ska vi på 3 julmarknader före jul: Tjeckien, Kroatien, Polen 🙂

  1. Tack! Och vad underbart med så många julmarknader, värsta drömmen ju! Jag nöjer mig med Tyskland och Gamla Stan i Stockholm… 🙂

 5. Ljublijana skulle jag hemskt gärna åka till . Hoppas du hinner fota något mellan jobbandet så vi får se lite härliga bilder och få resetips.

  Julmarknader i Tyskland är bäst!

  1. Ja, julmarknader i Tyskland ÄR bäst! 🙂

 6. Åh! Ha en fantastiskt fin resa.:)

  1. Tack fina du, hittills har det varit över all förväntan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close