Close
Resfredag och fem snackisar från veckan som gick

Resfredag och fem snackisar från veckan som gick

Det är fredag och därmed dags för några spaningar och snackisar från mitt hörn av resebranschen från veckan som har gått.

Det märks på pressmeddelandena i min inbox att hösten är igång på riktigt. Ena dagen pratas det om populära weekendresmål i höst, nästa handlar det om svenskarnas bokningar över jul. Det går snabbt undan med andra ord! Själv envisas jag med att fortfarande gå i shorts utomhus för att bevara så mycket av sommarkänslan som möjligt. Här kommer veckans fredagsfemma:

RESFREDAG: 29 september 2017 och veckans snackisar

#1. Jonna Jinton kular

Jonna Jinton är ett livs levande sagoväsen som bor uppe i skogarna i Grundtjärn tillsammans med sin sambo och deras djur. Jonna är en begåvad artist på alla möjliga plan som delar med sig av magiska bilder och filmer från skog och natur i vårt vackra Sverige. En av hennes många talanger är kulningen, som Jonna själv förklarar med följande ord:

Kulning är en blandning av sång/lockrop som förr i tiden användes av kvinnorna på fäbodvallen för att locka på korna och getterna. Tack vare de starka, höga tonerna så kan kulning höras över långa avstånd.

I veckan som gick delade Jonna med sig av en nyinspelad video på Facebook som i skrivande stund har över 4,8 miljoner visningar.  Här hittar du ett avsnitt av Att resa-podden där Jonna gästade oss.

#2. Mest populära weekenddestinationerna i höst

I en artikel från Vagabond lyfts höstens populäraste weekendstäder, baserat på statistik från resebyrån Ticket. Det är ingen revolutionerande läsning – London ligger överst i topp, följt av Amsterdam, Paris, Prag och Barcelona. Nya på listan är München på plats nummer 6, Wien på plats nummer 8 och… jodå, heta snackisen Lissabon på plats nummer 9. Om jag får sia in i framtiden dröjer det inte länge innan Lissabon klättrar på listan.

#3. Världens längsta lågprisresa

Veckans Affärer uppmärksammade mig på att Norwegian precis har lanserat världens längsta lågprisflygresa i form av resrutten London Gatwick och Singapore. Flygplanen som kommer att ta passagerarna med på den 12 timmar och 45 minuter långa turen består av splitter nya Boeing 787-9 Dreamliner flygplan. Alla säten kommer att ha tillgång till en 11-tums skärm för att göra resan roligare. Priset? Från motsvarande 1600 SEK för en enkelresa. Löjligt billigt, låt oss hoppas att Norwegian inte hamnar i samma sits som ett annat lågprisbolag det snackas om just nu. Jodå, jag menar Ryanair:

#4. Fortsatt kaos på Ryanair

Problemen för Ryanair fortsätter att hopa sig. Under de senaste månaderna har hundratusentals passagerare hos Ryanair drabbats av inställda flyg efter en intern planeringsmiss. Eftersom det även råder en akut brist på piloter fortsätter problemen med inställda flyg (läs mer på Aftonbladet). Själv har jag inte flugit med Ryanair på riktigt länge, jag tröttnade på strul och dolda avgifter.

#5. Populära resor för svenskarna över jul

snackisar i resebranschen

Jag har knappt hunnit börja fundera på höstlovet innan det kommer pressmeddelanden om vart svenskarna åker i jul. Enligt en sammanställning från Resia baserad på bokningar fram till september i år mellan avresedatum 18 dececember 2017 – 1 januari 2018 ser topp tio ut enligt nedan. Var kommer ni att fira jul i år?

1. Las Palmas, Gran Canaria
2. Miami, Florida
3. Phuket, Thailand
4. Bangkok, Thailand
5. Krabi, Thailand
6. Orlando, Florida
7. Colombo, Sri Lanka
8. Santa Cruz, Teneriffa
9. Phu Quoc, Vietnam
10. Sydney, Australien


För dig som är nyfiken på fler snackisar i resebranschen och veckosammanfattningar om att resa hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka.

18 comments

 1. Intressant läsning!

  Åre i jul. Yippie!
  Men Miami på höstlovet, så det kanske jämnar ut sig?

  1. Tack Lisa. Åre i jul, vilken dröm ändå – här snackar vi målbild! Och jo, det jämnar nog ut sig alltid. 🙂

  2. Ah Lisa, då kanske vi ses i Åre även i jul. 🙂

   1. Åre är det nya svarta!? 😉

 2. Traditionell jul i Dalarna som alltid! Vi startar julen i Stockholm! Härlig lista! Att du hinner snappa upp allt får oxå massa pressmeddelanden men måste erkänna stt jag är dålig att läsa dem mer än rubrikerna! Kram

  1. Låter underbart med Dalarna Lina. Jag tycker det är kul att scanna igenom pressmeddelandena, och blanda det med grejer jag själv snappar upp.

 3. Älskar omslagsbilden!

  Precis bokat Cuba och Jamaica över jul/nyår. Nu gäller det bara ta tag i hotell och andra detaljer.

  1. Tack Lena – jordgloberna stor på mitt hotell i Lissabon, jag hade gärna velat smuggla med dem hem. Älskar!

   Kuba OCH Jamaica? Vilken lyx!

 4. Bra sammanfattning! Har också sett nyheterna och då är det väl läge att göra Lissabon nu innan stan går samma öde till mötes som Barcelona, Dubrovnik och Venedig då…
  …och nej, jag har faktiskt aldrig flugit med Ryan. Kanske borde göra det för att bilda mig en egen uppfattning?

  Och julen firas hemma i år. Däremot tänker jag dra iväg i januari. Vart? Ingen aning.

  1. Tack Daniel! Mmm, konstigt – men ändå högst naturligt – att man tänker så där. ”Måste dit innan det blir turistfälla”. Tänker t.ex. på Kuba just nu.

   Jul hemma låter mysigt, vi har inte bestämt oss än. Allt beror på status med min mamma. Januari… skidor?

 5. Står över Thailands-hemmet denna jul-nyår som vi snart är på väg dit och senare i vinter.
  Julen firas i Göteborg.
  Ryanair har jag bara flugit med en gång.
  Minns att det ropades ut i högtalarna ”Grattis vi har landat”……
  Hoppas inte Norwegian går samma öde till mötes. Flyger oftast de när vi ska till Stockholm.
  Ha en fin helg.
  Kram Titti

  1. Haha, skrattar fortfarande åt ”Grattis, vi har landat… !” Som att de knappt trodde på det själva.
   Jul i Göteborg är ett vinnande koncept som jag själv brukar köra på! 🙂 Trevlig helg!

 6. Jag känner också att folk börjar prata om julen lite för tidigt. Så är det varje år. Dock så har jag faktiskt planerat in att spendera jul uppe i norrland i år och har precis bokat en sjukt dyr tågbiljett!

 7. alla pratar om Lissabon just nu!!

  1. Jo, det är onekligen en (välförtjänt) hajp kring staden. Men visst finns det grymt fina alternativ, hörde att Porto också ska vara väldigt bra.

 8. Jul hemma och Kuba den 26/12! Perfekt för en som inte riktigt är redo att släppa julstöket (har dock aldrig känt mig stressad över julen) Annars är jag mest avundsjuk på Lisa som får fira jul i Svenska fjällen (kirunatjej i hjärtat )

  1. Jag känner mig inte heller stressad över julstök och ÄLSKAR julen! Upplägget med Kuba på annandagen låter onekligen härligt. Jo, Lisa har det fint hon! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close