Close
Reseprocenten

Reseprocenten

Funderar du någonsin på om, eller hur, ditt resande kan göra världen till en bättre plats?

I anledning av min familjs resa till Kambodja skrev jag för en tid sedan ner några av mina funderingar i blogginlägget Hur man gör världen bättre. Jag blev fantastiskt glad när jag läste att just det inlägget hade ett finger med i spelet för att skapa det briljanta konceptet #reseprocenten  (#travelshare på engelska).

frihet

Personen som ligger bakom #reseprocenten heter Linda Engström och är just nu ute på en jorden runt-resa med sin sambo. Under resans gång har Linda funderat mycket på hur hon kan använda sitt resande för att göra världen bättre – och svaret hittar ni på Lindas reseblogg 155cm.se:

”Sverige som land ger ungefär en procent av sitt BNI i bistånd per år. Inspirerad av det har jag bestämt mig för att jag från och med nu kommer ge bort en procent av min resebudget till personer, verksamheter eller organisationer i syfte att öka människors möjlighet att se mer av världen. Jag kallar det reseprocenten.

Vem eller vilka min procent går till kommer vara olika för varje resa. Ena gången ger jag dem direkt till en familj på en fattig landsbygd, en annan gång till verksamhet som arbetar för att ge hemlösa barn en ny trygg familj och en tredje gång till organisationer som arbetar för att stärka kvinnors självständighet och rättigheter.”

Jag blir så glad, och inspirerad, av att höra om personer som på olika sätt gör sitt bästa för att göra världen till en bättre plats. Nu funderar jag på vilken organisation eller person som ska få min reseprocent här i Thailand. Personligen ser jag såklart gärna att pengarna kommer någon lokal verksamhet tillgodo. Jag återkommer!


Här kan du läsa mer om upplägget kring och tankarna bakom Reseprocenten.

7 comments

    1. Verkligen kul Monnah!

  1. Väldigt bra grej. Tack för tipset. Får nog bli någon autogiro-insättning för min del om det verkligen ska bli av. Men hade jag varit på en långresa hade jag nog också tänkt som du, bra om man kan hitta något lokalt initiativ att stödja.

    1. Visst är det bra? Autogiro är perfekt, annars är det lätt att glömma. Ska se vilken verksamhet vi väljer här. Många ger pengar till Lanta Animal Wellfare, ett ställe för övergivna djur, men jag skulle gärna ge ett bidrag till t.ex. en skola. Vi får se!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close