Close
Höstlistan 2019

Höstlistan 2019

Det här med listor kan man väl aldrig få för mycket av, eller? I veckan hittade jag en höstlista hos Towe/Come fly with Me som jag såklart måste haka på (med lite modifiering av rubrikerna). Here it goes:

Höstlistan 2019

Hur är min relation till hösten?

Ambivalent, som jag redan har konstaterat. Den här veckan har jag sträcklyssnat på en massa sorgliga låtar utan egentlig anledning, samtidigt som jag verkligen har njutit av de skarpa höstfärgerna utomhus. Träden är som absolut vackrast just nu.

Läs mer: Ambivalensen över att hösten är här

Tre favoritgrejer med hösten?

Höststormarna (de maffigaste upplevs med fördel på västkusten!), trädens färgskrud och vetskapen om att det är helt okej att stanna hemma och bara vara.

Hur ser mina höstplaner ut?

oktober höst i nynäshamn

För en månad sedan skrev jag en lista om mina planer inför hösten, och jag är faktiskt på god väg att beta av hela listan. Jag har börjat styrketräna, jag har gått en skrivarkurs, jag promenerar och springer – och planerandet inför att fylla 40 är igång (planerna om vart jag vill resa är däremot väldigt spretiga, allt från Kanada och Skottland till Sverige och Spanien har funnits på tapeten). Och vet ni? Mitt flow i köket fortsätter, vilket innebär att jag har storslagna planer på alla måltider jag vill testa i höst.

I övrigt har jag spikat ännu en Blekingeresa, jag och barnen åker ner över höstlovet (HURRA!). Innan dess åker jag till Italien med min lillasyster Kajsa inom ramen för KLM-samarbetet. Jag ska också åka och övernatta på Båsenberga tillsammans med Lisa. Det är många roligheter att se fram emot den här hösten!

Läs mer: Mina planer inför hösten 2019

Hur ser mitt ultimata höstmys ut?

För mig innebär ultimat höstmys en massa tända ljus, gärna en sprakande brasa (vi har dessvärre ingen kamin där vi bor nu), soffhäng, prat om allt mellan himmel och jord inpå småtimmarna och ösregn som smattrar mot fönsterrutorna.

Hur hanterar jag kyla och mörker?

oktober höst i nynäshamn
Vår trappa förgylls av minipumpor från Öland.

Det hanteras medelst höstmys enligt punkten ovan! Men jag märker också att hösten blir bättre när jag får ha lite fina grejer runt mig – pumpor, ljuslyktor och kransar gör höstlivet så mycket roligare att leva.

Bästa drycken under hösten?

LITERVIS med te! Pukka-te allra helst, men är jag på café och ska lyxa till det beställer jag alltid chai-te. Inte den ”äkta” vattniga varianten, utan den med enorma mängder socker och skummad mjölk. Jag tackar heller aldrig nej till en stor kopp varm choklad med vispgrädde.

Vad äter jag helst under hösten?

Jag vill spontant skriva allt som är fett, sockrigt och onyttigt. När hösten kommer känner jag mig som en björn som snart ska gå i ide – som liksom behöver äta upp mig inför de hårda tiderna som komma skall. Fast just nu kör jag en annan taktik som går ut på att ”låtsas” att det är sommar. Det gör jag genom att äta frukost med så mycket kokossmak det bara går (kokos för mig = Thailand = sol och värme). Kokosen har jag i allt från smoothies till chiapudding. Kokosen varvar jag med banansmak i olika former, som exempel la jag smörstekta bananhalvor på gröten imorse. Vet ni hur gott det är!?

Vad tittar jag på?

Min autocorrect skrev ”Vad tuttar jag på?” när jag försökte skriva den här rubriken. Ganska talande ändå, med tanke på hur mycket pengar jag lägger på ljuskontot under den här tiden på året. När jag inte tuttar på värmeljus tittar jag på tv-serier med Tobias, för tillfället plöjer vi ”The Handmaid’s Tail” (och innan dess Vikings).

Vad läser jag?

Just nu läser jag en bok om äventyraren Sven Hedin, älskar äventyrsböcker av alla dess slag! Det här året har jag kommit igång med läsningen igen efter ett par års olust att läsa. Jag är en flitig besökare på Nynäshamns bibliotek där jag också sitter och jobbar mellan varven. Jag och Tobias är noga med att läsa högt för barnen, också de två stora. Ett kapitel varje kväll känns som en fin och viktig avslutning på dagen. (Vi kör med andra ord fortfarande separata läggningar, en av oss tar Nelly och den andra tar Sebbe och Julia.)

Tre höstplagg i garderoben?

myhres stockholm
Gammal bild, men samma ”uniform” det här året.

Jag är rustad i min ständiga höstuniform: kängor från Kavat (modellen heter Bodås, vad vore mitt liv utan dem?), skinnjacka från MQ (ett av mina bästa köp någonsin!) och en halsduk inhandlad på Island (oumbärlig).

Tips på utflykter under hösten?

oktober höst i nynäshamn

Jag känner sällan något superbehov av längre eskapader under höstmånaderna, även om resan till Sydamerika i skarven augusti/september var väldigt efterlängtad. Här är några bra Sverigetips att ta med er när mörkret smyger sig in över Sverige:

När kommer den första snön?

Orsa Grönklitt Dalarna
Snö är fantastiskt – på rätt ställe och i rätt tid. (Här i Orsa Grönklitt förra julen.)

Förra helgen överöstes jag av uppdateringar från ett höstigt Åre i vinterskrud. Så nog har den kommit alltid, den första snön. Jag hoppas att det dröjer ett bra tag innan den letar sig ner mot Stockholm. Jag har ju knappt hunnit vänja mig vid att sommaren är slut och förbi, och är med andra ord inte ett endaste dugg redo för vinter.


Nu vill jag höra era tre favoritgrejer med hösten! Här hittar du fler av mina listor här på bloggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close