Close
Internationella flickdagen och veckans fem

Internationella flickdagen och veckans fem

Varje vecka kör jag i vanlig ordning ett svep med fem tips, spaningar eller nyheter här på bloggen. Dagens fem handlar om Internationella flickdagen, Brexit, Blocket Resor, Hotel.coms bonusnätter och Linda Åkerman/Wilderness Stories häftiga resa genom Sverige. Trevlig helg på er!

Internationella flickdagen och veckans fem

#1. Internationella flickdagen

internationella flickdagen

Idag, den 11 oktober, infaller Internationella flickdagen – en av FN:s internationella dagar. Initiativet togs ursprungligen av Plan International för att belysa flickors särskilda utsatthet i världen. Hur fel det än kan låta är flickor mer utsatta, och diskriminerade, än pojkar. Att vara Flickafadder känns som det minsta jag kan göra för att stödja Plans Internationals viktiga arbete ute i världen – ett arbete jag själv fick chansen att se på plats under en Fadderresa tillsammans med Plan tidigare i år.

Här kan du läsa mer om Plan International Sveriges Agenda för flickor och dess 10 punkter för att säkra flickors frihet och rättigheter.

#2. Brexit – vad händer?

tips på saker att göra i London

Jag vet inte hur ni känner, men för mig är det nästan hopplöst att försöka hänga med i svängarna kring Brexit. Inte så konstigt kanske, med tanke på att ingen riktigt verkar veta hur det här ska sluta. Det börjar dra ihop sig på riktigt, och nu har Regeringskansliet gått ut med information om vad som händer vid ett avtalslöst utträde som kan komma att hända vid midnatt den 31 oktober:

Vid resa till Storbritannien behöver du ha ett giltigt pass. Svenskar och andra EU-medborgare kommer inte som idag kunna resa ut från Sverige till Storbritannien med nationellt ID-kort. I dagsläget väntas inte svenskar och andra EU-medborgare behöva visum för kortare vistelser i Storbritannien. Har du för avsikt att stanna mer än tre månader, behöver du ansöka om ett temporärt uppehållstillstånd, s.k. European Temporary Leave to Remain (Euro TLR) vilket ger rätt att stanna i 36 månader.

– Regeringskansliet

För egen del kanske den där drömflytten till Storbritannien känns ännu mer avlägsen nu?

#3. Betala för gratisnätter (!) med Hotels.com

I veckan skulle jag boka hotell på Hotels.com och loggade in för att ännu en gång se min intjänade hotellnatt ha gått upp i rök för att jag glömde bort att lösa ut den. Typiskt! Jag kunde också läsa mig till att det från och med 27 november 2019 kommer kosta 45 kronor att lösa in en gratisnatt om man gör det via datorn. Om man använder Hotel.com-appen är det dock fortsatt gratis att lösa in sina bonusnätter. App is (tydligen) King!

#4. Blocket Resor

Hos Charlotte/Ready for takeoff läste jag mig till att Blocket nu har släppt en egen sökmotortjänst för resor. Här ska det också gå att sortera resorna baserat på CO2- utsläpp, och klimatkompensera direkt via Go Climate Neutral. Spännande initiativ!

#5. 485 mil genom Sverige, till fots, med kajak och på cykel

lindaakerberg_kebnekaise02
Pressbild, Linda Åkerman

De senaste månaderna har jag med stort nöje följt Linda Åkerman/Wilderness Stories och hennes resa genom Sverige = 485 mil genom Sveriges 25 landskap, till fots, på cykel och med kajak. Lindas resa började alltså vid Smygehuk i Skåne den 1 juni, och slutade vid Treriksröset den 3 oktober. Jag tänker mig att det här är Svenska Pärlor 3.0. Vilken tjej. Vilken grej! Henne måste vi nästan intervjua i Att resa-podden framöver.

Följ Linda på Instagram här.


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. Omslagsfoto från Myanmar. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close