Close
Tips för höstlov i Sverige: Expedition Bohuslän

Tips för höstlov i Sverige: Expedition Bohuslän

Reklamsamarbete med Turistrådet Västsverige.

Ungefär i samma sekund som vi skolbarnsföräldrar har hunnit förstå att sommarlovet är slut, är det dags att börja fundera över höstlovsplaneringen. Vår familj brukar hålla oss i Sverige och besöker gärna museum och andra familjevänliga utflyktsmål, vilka ofta brukar se till att anordna extra roliga aktiviteter under skolloven. Ett bra tips för barnfamiljer som överväger att spendera höstlovet i Sverige är att spana in äventyrsplatserna som ingår i ”Expedition Bohuslän”: Havets Hus, Nordens Ark, Vitlycke museum, Nordiska Akvarellmuseet, Kosterhavets nationalpark och Bohusläns museum. Alla de här ställena har som gemensam nämnare att de erbjuder familjevänliga utflyktsmål i Bohuslän.

Tips för höstlov i Sverige: Expedition Bohuslän

#1. Havets Hus (Lysekil)

höstlov havets hus
höstlov havets hus
havets hus

För barn, och för all del vuxna, som fascineras av livet under ytan är Havets Hus i Lysekil ett givet tips för höstlov i Sverige. Här får vi besökare komma i närkontakt med de mest märkliga, och mäktiga, havsdjur som lever i Västerhavet. Visste du förresten att det finns haj här i Sverige? Den fridlysta rödfläckiga rödhajen håller vanligtvis till på 10-110 meters djup i Västerhavet, och i Havets Hus pågår ett bevarandeprojekt för just dessa hajar.

Höstlovstips på Havets Hus 2019:

Under höstlovet får besökarna bland annat följa med bakom kulisserna, se djuren matas – och även mata fiskarna själva med hjälp av ett metspö.

Läs mer om aktiviteter och aktuella öppettider på Havets Hus hemsida.

#2. Nordens Ark (Hunnebostrand)

nordens ark
nordens ark
nordens ark Bohuslän

För att fortsätta på djurtemat är Nordens Ark i Hunnebostrand ett bra tips för höstlov i Sverige. Här kan barnen leka loss på de fina lekytorna både inomhus och utomhus – men också stifta bekantskap och lära sig mer om våra svenska lantdjur samt utrotningshotade djurarter ute i världen. Våra barns favorit är området kring Lantgården.

Höstlovstips för Nordens Ark 2019:

Under höstlovet kommer det att vara lite extra fokus på ett specifikt rovdjur under de olika veckodagarna, bland annat snöleoparden och den röda pandan. När hungern smyger sig på kan ni följa doften av nygräddade våfflor från våffelbuffén i Varghuset. För en extra minnesvärd upplevelse på Nordens Ark går det att välja ett övernattningspaket, i vilket det ingår att hänga med en djurvårdare ut i parken.

Läs mer om aktiviteter och aktuella öppettider på Nordens Arks hemsida.

#3. Nordiska Akvarellmuseet (Skärhamn)

tjörn vatten
akvarellmuseet
digital nomad

För barnfamiljer som gillar kulturliv, kreativitet och pyssel är konstcentret Nordiska Akvarellmuseet ett annat tips för höstlov i Sverige värt att nämna. Som bonus ligger museet beläget på en av de mest bildsköna platserna i hela Sverige, med havet kluckande utanför. Utsikten från bryggorna intill museet är som en tavla i sig!

Höstlovstips för Nordiska Akvarellmuseet 2019:

Utöver de fina upptäckarlådorna som finns att låna vid museets entré pågår under höstlovet också en kreativ höstlovsverkstad. Temat för i år är löv, pinnar och tryck.

Läs mer Nordiska Akvarellmuseets hemsida.

#4. Vitlycke museum (Tanumshede)

vitlycke museum
vitlycke museum
hällrisningar

Vitlycke museum är ett annat tips för vetgiriga barnfamiljer som gillar att lära sig mer om svunna tider och intressanta historiebeskrivningar. Bara en liten promenad från museibyggnaden och den rekonstruerade bronsåldersgården finns det stora hällristningsområdet i Tanum, vilket är så pass unikt att det är upptaget på Unescos världsarvslista. Här kan ni bland annat spana på den hällristning som finns på baksidan av våra svenska femtiolappar.

Höstlovstips för Vitlycke museum 2019:

Under 30 oktober – 1 november 2019 väntar filmvisning på museet, och dagen efter (den 2 november) blir det en eldsprakande förställning som lär tilltala alla åldrar!

Läs mer om öppettider och aktiviteter på Vitlycke museums hemsida. Här kan ni också se fler bilder och läsa om vår familjs besök på området förra sommaren: Vitlycke museum och Tanums hällristningar.

#5. Kosterhavets nationalpark

kosterhavet
kosterhavet nationalpark
sydkoster

Kosterhavet är speciellt av många anledningar – en av dem är titeln som Sverige enda marina nationalpark. I Kosterhavets böljande blå kan du till och med få se valar. För att få ut mesta och bästa möjliga av ett besök i nationalparken rekommenderas att gå till naturum Kosterhavet på ön Sydkoster.

Höstlovsaktiviteter på naturum Kosterhavet 2019:

Under höstlovet har naturum Kosterhavet en massa roliga gratisaktiviteter att bjuda på, bland annat pysselstund med fokus på naturen, quiz och kanske roligast av allt – monsterjakt vid bryggan!

Läs mer om öppettider och aktiviteter på Kosterhavets nationalpark. Här kan du läsa ett av mina tidigare inlägg om Kosterhavet och Kosterhavets nationalpark.

#6. Bohusläns museum (Uddevalla)

Bohusläns museum i Uddevalla är det enda stället vår familj ännu inte har hunnit åka till av de sex aktörer som är anslutna till Expedition Bohuslän. Jag har dock förstått att besökarna här får lära sig mer om Bohuslän genom historien. Museet erbjuder ett gäng barn- och familjeaktiviteter att utforska på egen hand, och även ett lekrum där ångbåten ”Uddevalla” ständigt ligger redo för lek.

Läs mer om öppettider och aktiviteter på Bohusläns museums hemsida.

bohuslän

Är ni ute efter ett bra boendetips i Bohuslän under er familjevistelse kan jag exempelvis rekommendera Gullmarsstrand i Fiskebäckskil, där det till och med gick att låna rejäla regnkläder inför eventuellt höstrusk när vår familj bodde där. Här kan ni läsa alla mina tips om Bohuslän.

Mer information om Expedition Bohuslän finns att läsa på www.vastsverige.com.


Inlägget om tips för höstlov i Sverige är skrivet i samarbete med Turistrådet Västsverige. Fler svenska höstlovsförslag hittar du här: Höstlov i Sverige med barn: 11 tips!

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close