Close
Att resa bort över påsk (eller kanske inte)

Att resa bort över påsk (eller kanske inte)

Jag hann knappt säga p-å-s-k-h-a-r-e innan det blev påsk igen! Det här påsklovet spenderar vi på hemmaplan i Nynäshamn och alla familjemedlemmar verkar mer än lovligt nöjda med det beslutet.

Efter att ha spenderat hela sportlovet i en sjukstuga var jag sugen på revansch. Jag och Tobias har pratat lite löst om att dra norrut för att åka skidor och vi (eller okej, jag) har också funderat på att åka ner till Blekinge. Efter några om och men bestämde vi oss för att stanna hemma och hänga med vänner, vilket känns enormt skönt nu när beslutet är tagit. Tidigare i veckan frågade min dotter Julia med bekymrad röst om våra planer att resa bort över påsk och hon drog en lättnadens suck när jag svarade att vi skulle stanna hemma. Som familj handlar det om att ge och ta – alla är tydligen inte lika sugna på att dra land och rike runt som jag är.

Att resa bort över påsk (eller inte)

äggjakt
Äggjakt hos min bror i Rödeby.

Jag förknippar påsklovet med äggjakt, påskbuffé och familjemiddagar hemma i Blekinge. Den här tiden på året stannar jag gärna i Sverige och allra helst söderut, där våren faktiskt brukar har hunnit förvånansvärt mycket längre än uppe i Stockholm. I samma sekund som den första skälvande vårsolen kämpar för att pressa upp termometern stuvar jag med nöje in vinterjackorna långt in i bilens baklucka under våra resor söderut.

påsk morfar traktor
Påsklov hemma hos morfar.

Under den tiden mina föräldrar levde innebar också påsklovet tid för att röja i trädgården och förbereda inför vårens sådd. Sebbe var aldrig så nöjd som när han fick köra traktor med morfar.

påskägg

Däremot har jag inte alls samma starka känslor för att införa och bevara familjetraditioner som jag känner för advent och jul. Under påsken kan vi för all del måla ägg och äta ägg, men vi kan lika gärna inte göra det. Jag förväntar mig inte heller att få ett påskägg av min man (men nåde honom om han glömmer att fylla min julstrumpa!).

påskhare

Barnen brukar däremot få godis så att det räcker och blir över. När andan faller på brukar vi också låta barnen klä ut sig i diverse påskutstyrslar (även om just Sebbe numera är alldeles för stor och cool för att intressera sig för vår utklädningslåda).

Så ja, idag är det alltså påskafton och planerna är att sträckläsa böcker, träna, fixa äggjakt, måla ägg och äta godis. Det låter som en ganska bra plan om ni frågar mig. Glad påsk på er!

Läs mer: Förra påsken spenderade vi med kinesiska vänner hemma hos mamma på Sturkö, vilket ni kan läsa om här: En långfredag på Sturkö med inslag av Kina och här: Som en kalv på grönbete. Påsken innan dess spenderade jag i Singapore med min syster.


Vad har ni för känslor för att resa bort över påsk?

3 comments

  1. Påsken är skön att vara vara hemma. Inga måsten om man inte vill. Är det varmt och soligt kan man börja vara ute på tomten och är det som nu kallt kan man vara inne utan dåligt samvete. Fast det så klart hade vi inte åkt skidor på sportlovet så hade jag nog sett till att vi gjort det på påsklovet.

    1. Men ja, SÅ skönt att inte ha en massa ”måsten”. Vi har hängt med olika vänner hela påskhelgen, vilket har varit väldigt uppskattat. Vi får helt enkelt spara skidorna till en annan gång…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close