Close
Boudin Sourdough: surdegsdrömmen finns även i USA

Boudin Sourdough: surdegsdrömmen finns även i USA

När vi rullar in i San Francisco efter drygt två veckor på de amerikanska vägarna gör vi det bildligt talat. Efter otaliga frukostar bestående av cookies i alla storlekar och utformanden, mystiska juicekoncentrat och alldeles för många portioner färgglada sockerflingor utgör brödpärlan Boudin Sourdough ett ytterst välkommet inslag i kostcirkeln.

Vi har stigit upp i ottan för att överraska barnen med ett besök nere hos de högljudda sälarna vid Fishermans Wharf. På väg tillbaka från äventyret strömmar fler och fler turister till det populära hamnområdet och det börjar bli dags att inta dagens första måltid. Inte ens mitt triumfkort ”Men jag är ju gravid!” kan rättfärdiggöra fler sockertoppar i form av chokladglaserade donuts på morgonkvisten. Jag längtar nu efter en rejäl och hederlig frukost med ”riktigt” bröd. Jag är nästan på väg att kapitulera inför ännu en pannkaksbonzana på McDonald´s när doften av nybakat bröd  slår mot mig. Jag lämnar man och barn på Donken och går med ivriga steg mot surdegsdrömmen Boudin Sourdough.

Boudin sourdough

Boudin Sourdough och dess bröd är knappast någon nymodighet, redan 1849 bakades Boudins välkända surdegsbröd på Dupont Street i San Francisco. Denna bak(grunds)historia gör Boudins till ett av stadens äldsta företag. I dag finns ett stort antal bagerier/caféer i brödjättens regi utspridda i hela Kalifornien. För er brödnördar kan jag tipsa om Boudins ”Museum/Bakery Tour” som hålls i flaggbutiken nere vid The Wharf. Här får den vetgirige lära sig mer om både brödkonsten i sig och om San Francisco samt dess historia.

Boudin sourdough

Efter att ha nosat omkring i bageriet väljer jag till slut en nybakad surdegsbaguette, och nickar tacksamt när expediten frågar om hon ska lägga ner smör och kniv i papperspåsen. Jag sätter mig på en bänk nere vid hamnen och blickar ut över Alcatraz, samtidigt som jag högtidligt avnjuter min rejäla brödbit innan jag går tillbaka till familjen. Nu är vi redo för att ta oss vidare mot Golden Gate.


TIPS! Har ni vägarna förbi Boudin Sourdough vid lunch eller middagstid kan jag rekommendera Boudin Sourdoughs storsäljare ”Clam Chowder in a bread bowl” (musselsoppa serverad i en brödskål). Denna klassiker fastnade jag för under min resa jorden runt för drygt tio år sedan, då doften av nybakat bröd förde mig till ett annat Boudinbageri i Kalifornien.

Fler inlägg om vår roadtrip i västra USA hittar du här.

2 comments

  1. Härligt skrivet och beskrivet! Jag förstår att surdegsbrödet var välkommet. 🙂

    1. Tack Anna! Ja, jag är en brödnörd och skulle kunna leva på goda mackor. Amerikanarna är bra på mycket, men i vanliga fall är just bröd inte deras starka sida. Kul att hitta undantag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close