Close
Att ändra namn på flygbiljetten: lusläs villkoren!

Att ändra namn på flygbiljetten: lusläs villkoren!

I våras bokade en kompis till mig billiga flygbiljetter till sig och sin pojkvän. Resan skulle ske under hösten, hotell bokades och planer smiddes. När det började närma sig avresa hade dock förhållande tagit slut, och varken min kompis eller hennes ex var speciellt sugna på att åka iväg på en romantisk weekend tillsammans. Min vän ville dock inte låta den där efterlängtade resan gå till spillo, utan bjöd istället med en annan kompis att ta den före detta pojkvännens plats.

Här började frågorna dyka upp. Hur gör man egentligen för att ändra namn på flygbiljetten? Går det att boka om biljetten? Kostar det pengar? När hon skulle ringa och kolla de praktiska detaljerna med flygbolaget fick hon en smärre chock. För att ändra namn på flygbiljetten ville flygbolaget ta ut en mellanskillnad som var mångdubbelt dyrare än vad den ”billiga” flygbiljetten hade kostat från början.

Är detta verkligen okej? Svaret är ja. Flygbolaget kan ta ut en mellanskillnad, så länge det tydligt framgår av deras villkor. Ni vet, de där villkoren man ofta inte hinner, orkar eller vill läsa.

ändra namn på flygbiljetten

Att tänka på när du vill ändra namn på flygbiljetten:

Att ändra namn på en flygbiljett går enligt huvudregeln inte att göra rakt av. Flygbolagen tillåter av olika skäl inte ändringar av varken för- eller efternamn, detta gäller även felstavade namn. Var därför extra noga med att kontrollera stavningen på både för- och efternamn när du bokar din biljett. Enligt Ving måste namnet på bokningen vara identiskt med den stavning som finns på ditt pass, annars riskerar du att nekas ombordstigning vid check-in.

En del flygbolag kan utföra namnändring till en extra kostnad, denna kostnad varierar mellan olika flygbolag. I det här fallet gällde det Air Berlin som enligt deras villkor för ombokning krävde att mellanskillnaden mellan den ursprungliga och den aktuella tariff som gäller på ombokningsdagen skulle betalas.

Kom ihåg att alla flygbolag har olika regler om att ändra namn på flygbiljetten, var därför noga med att läsa igenom villkoren för att se vad som gäller för just din resa!


Fler tips hittar ni under kategorin Resfredag tipsar. Gilla gärna Resfredag på Facebook!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close