Close
Bilsemester i Skåne: 5 stopp att ta sikte på

Bilsemester i Skåne: 5 stopp att ta sikte på

Inlägget om bilsemester i Skåne är ett betalt samarbete med Zutobi.

Efter att flitigt ha pluggat körkortsteori och övningskört med både föräldrar och på körskola tog min systerdotter Sara alldeles nyligen körkort på hemmaplan i Blekinge. Det är bara att gratulera till den nyvunna friheten, jag vet hur mycket hon har sett fram emot det här! När Zutobi, en tjänst för körkortsfrågor, hörde av sig om ett samarbete valde jag att sätta ihop en lista inför kommande äventyr på bilvägarna med fem stopp och personliga favoriter som jag tycker att Sara (och många andra!) borde utforska närmare under en bilsemester i Skåne. Jag vet att Sara är extra svag för Kristianstad och jag lägger därför just Kristianstad som ett första stopp, för att sedan fortsätta söderut och så småningom avsluta i Söderåsen innan det är dags att åka hemåt igen. Jag hade lätt kunnat plita ner en lista på 50 stopp i Skåne, men får nöja mig med fem blandade tips med olika karaktär i dagens inlägg. Håll tillgodo (och grattis till körkortet och framtida bilsemestrar Sara)!

Bilsemester i Skåne: 5 stopp att ta sikte på

#1. Kristianstad och nordöstra Skåne

bilsemester skåne
bilsemester skåne
bilsemester skåne
Bild 1) Utsikt över Kristianstad 2) Fika på Minas chokladstudio 3) Bäckaskog slott

Det tenderar att bli mycket fokus på Österlen när det ska tipsas om Skåne, men jag vill också slå ett slag för Kristianstad och nordöstra Skåne. Här finns många roliga besöksmål som lämpar sig för en roadtrip. Wanås, ca två mil norr om Kristianstad, blir ett bra första stopp – här finns allt från en omtalad skulpturpark till en välrenommerad restaurang. Därefter kan du ta bilen in i centrala Kristianstad för en stadsvandring inne i staden – här rekommenderas bland annat ett stopp på Kristianstad Museum för en dos lokalhistoria. Därefter passar det bra med en stadsnära naturupplevelse vid Vattenriket, som också har ett naturum. Efter en tur inne i Kristianstad är det dags att sätta sig i bilen och köra mot Minas Chokladstudio i Trollebygden för en fikaupplevelse med chokladtema.

Boende: Vill du kombinera en lyckad övernattning med god mat och kunglig glans är Bäckaskog Slott ett bra tips för boende i Kristianstadstrakten. Alldeles i närheten kan du också njuta av vacker natur vid Kjugekull.

Läs mer: Att göra i Kristianstad och nordöstra Skåne

#2. Brösarps backar

bilsemester skåne
bilsemester skåne
bilsemester skåne
Bild 1) Riksväg 9 vid Brösarp 2) Brösarp Gästgifveri & Spa 3) Brösarps Norra Backar

Från Brösarp utgår den välkända riksväg 9, en 14 mil lång väg som fortsätter ner längs Österlens kust (Kivik ligger bara femton minuters bilresa bort). Brösarp är också ett besöksmål i sig, inte minst på grund av Brösarps berömda backar – där jag i första hand rekommenderar Brösarps Norra Backar. Här kan du parkera och ta sikte på en av strövstigarna uppåt för fina vyer. Backarna är egentligen avlagringar från den senaste istiden och ligger i utkanten av Linderödsåsens högplatå. (Det finns också en rastplats längs riksväg 9 som går genom Brösarps Södra Backar, men de norra är betydligt större både sett till ytan och höjdskillnaderna).

Boende: Vill du unna dig en spaupplevelse och en rejäl måltid kan du checka in på anrika Brösarps Gästgifveri och Spa på Österlen. Det här gästgifveriet har legat på samma plats sedan 1684 och är fortfarande en uppskattad mötesplats för alla sorters människor (hundar är också välkomna!).

#3. Kivik med omnejd

bilsemester skåne
bilsemester skåne
bilsemester skåne
Bild 1) Engelska trädgården 2) Äppelfika vid Kiviks Musteri 3) Ravlunda kyrka

Från Brösarp är det läge att köra söderut mot Kivik och dess vackra omgivningar. Här finns ungefär allt du kan tänkas vilja ha samlat på en relativt liten yta. Kiviks Musteri är en klassiker, här kan du få lära dig mer om fruktodlingar, fika godsaker på Stinas Café – och givetvis fylla bilens bagageutrymmet med nypressad must. Vill du vandra i vackra omgivningar ligger Stenshuvuds nationalpark ett stenkast från musteriet. Föredrar du anlagda trädgårdar är Den engelska trädgården vid Svabesholm ett besöksmål att rekommendera – här kliver du rakt in i en romantisk trädgårdsdröm. Strax intill trädgården ligger Svabesholm Kungsgård – en idyllisk samlingsplats med allt från Café och Lantkök till inredningsbutiker och B&B. 

Boende: Vill du övernatta i de här trakterna rekommenderas Kivikstrand badhotell – ett personligt och småskaligt hotell med inbjudande utsikt över havet.

Läs mer: Tips om Kivik med omnejd

#4. Strandsafari

stenshuvuds strand
bilsemester skåne
bilsemester skåne
Bild 1) Stranden vid Stenshuvuds nationalpark 2-3) Haväng

I närheten av Kivik finns bästa möjliga förutsättningar till att göra en rejäl strandsafari. Längs Skånes östra kust ligger stränderna uppradade som det vackraste av pärlband – några av alla uppskattade strandfavoriter är den vackra stranden vid Haväng, paradisstranden vid Stenshuvuds nationalpark och Sandhammaren. Vill du njuta av lite strandliv under din bilsemester i Skåne är det med andra ord bara att välja och vraka!

Läs mer: Sveriges bästa strand? 25 tips på vackra stränder i Sverige

#5. Söderåsen

bilsemester skåne
bilsemester skåne
bilsemester skåne
Bild 1-2) Stenshuvuds nationalpark 3) Pensionat Söderåsen

När du tröttnat på Österlen och stränder är det läge att styra bilen vidare norröver mot Söderåsen för omväxlande natur och fantastiska vandringsmöjligheter inne i Söderåsens nationalpark, som närmast kan liknas vid en skånsk berg- och dalbana. Nationalparken med omnejd erbjuder ett bra utbud av lämpliga aktiviteter för aktiva dagar när du har tröttnat på att sitta i bilen. Utöver vandringen kan du boka in dig på en minnesvärd ritt med Söderåsens Turridning, paddla kanot på Rönne å, cykla dressin eller för all del vanlig cykel i vackra omgivningar. När du ändå är i närheten rekommenderas en avstickare till Bjärhus Gårdsbutik för att fylla på både mage och skafferi med diverse närproducerade godsaker!

Boende: Vill du bo med inbjudande utsikt över nationalparken i en personlig och ombonad miljö kan du checka in på Pensionat Söderåsen i Ljungbyhed.

Läs mer: Söderåsen i Skåne – tips om aktiva dagar i vacker natur


Betalt reklamsamarbete med Zutobi som erbjuder en tjänst för körkortsteori. Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver. (Här på bloggen finns fler svenska restips samlade under kategorin Resfredags Svenska Pärlor.)

2 comments

  1. Härlig resenostalgi! Fina minnen och härliga tips. Tack!

    1. Tack själv för sällskap delar av de olika resorna. Längtar så tills vi kan göra det igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close