Close
Bärsele för resor: vilken är bäst för mitt barn?

Bärsele för resor: vilken är bäst för mitt barn?

Inlägget om bärsele för resor innehåller reklamlänkar/adlinks.

Jag får ofta frågor om vilka prylar jag inte kan resa utan. Pratar vi familjeresor är bärsele det givna svaret som jag fortfarande håller fast vid, trots att minstingen nu har hunnit bli 2,5 år. Jag vet ärligt talat inte hur jag hade klarat mig utan den.

Vår bärsele är fortfarande oumbärlig, senast jag använde den var i måndags i incheckningskön på Bromma flygplats. Nelly har spenderat så pass många timmar i selen att hon känner sig trygg där, jag kan fokusera på väskor och resehandlingar istället för att jaga efter henne – och dessutom har jag två händer fria för att hjälpa de större barnen. Efter X antal länder och olika typer av resor håller jag alltså fast vid mitt råd, ska ni investera i en enda resepryl till bebisen/barnet – satsa på en riktigt bra bärsele!

Vilken bärsele är bäst?

ERGObaby 360

Det finns en uppsjö av bärselar ute på marknaden, mitt tips är att åka till en fysisk butik tillsammans med ditt barn och prova några olika alternativ. En annan bra grej är att låna av vänner för att känna efter vad som funkar bäst för dig och ditt barn. Jag föll pladask för en ERGObaby 360 efter att ha lånat den av en kompis under vår gemensamma resa till Taiwan.

taiwan bärsele barn

Lillmyhran i tryggt förvar i en ERGObaby 360, Taiwan.

Några av anledningarna till att jag lovordar den här varianten:

 • Möjlighet att bära barnet på flera olika sätt (mot min mage, framåtvänd, på ryggen eller höften)
 • Fördelar barnets tyngd på ett skönt och ergonomiskt sätt med hjälp av ett rejält höftbälte med kardborreband
 • Håller formen trots många tvättar
 • Lätt att justera remmarna beroende på vem som ska använda den
 • Förhållandevis enkel att knäppa på och av själv (fast inte helt utan problem, ofta bad jag för enkelhetens skull om hjälp för att vinna tid)

ERGObaby Original X-tra Baby Carrier

Den varianten som har fått följa med vår familj på överdrivet flest resor är en ERGObaby Original X-tra Baby Carrier med extra långa remmar. Den här selen köpte jag för att den även skulle passa min man som är nästan två meter lång. Hade jag fått välja igen hade jag investerat i en ERGObaby 360 istället, med tanke på att det är jag som har burit Nelly i selen i 99 fall av 100.

Läs mer och jämför priser på ERGObaby 360.

Tips! Nu finns det också en uppdaterad variant som heter ERGObaby Omni 360 Galaxy.

krabi_nationalpark

Vår bärsele har fått följa med genom thailändsk regnskog…

bärsele ERGObaby

… och thailändskt nyår med vattenkrig (Song Kran).

bärsele st andrews

Genom skotska hedar och utsikt över Nordsjön…

christkindlesmarkt bärsele

… och under tyska julmarknader.

bärsele kambodja

På flygplatser i Kambodja…

madrid med barn bärsele

… framför spanska slott,

madrid med barn bärsele

… och imponerande torg i Madrid.

bärsele thailand

Genom asiatiska grusvägar…

bärsele resa med barn italien

… och strandpromenader i Toscana. (ERGObaby Original X-tra Baby Carrier på samtliga bilder ovan).

Pognae, Tula, Tula toddler och Fidella fly tai

I ett tidigare inlägg här på bloggen där jag tipsade om nödvändiga barnprylar under vår thaimout fick jag en väldigt uppskattad kommentar från en av mina läsare som jag gärna delar vidare. Linn verkar ha stenkoll på marknaden för bärselar och bärsjalar vilket gör att jag gärna lyfter hennes expertis:

”Jag tänkte bara tipsa lite om bärselen då detta är ett område jag specialicerat mig i! Först och främst så är Ergobaby generellt sett en av de mindre bärselarna som rätt snabbt blir urvuxen om man tänker att barnet ska ha stöd från knäveck till knäveck och panelen nästan upp till nacken i ryggen, även om barnet väljer att ha armarna utanför. Jag har själv en sele av samma storlek (Pognae) och ungefär vid 8-9 månader och 10 kg bebis var det betydligt tyngre att bära och panelen stöttade inte längre från knä till knä. Då vi skulle till Thailand precis som ni och bära mycket så bytte vi stället till en Tula, ett av de bättre alternativen för lite äldre barn. Det finns Tula baby (för barn från ca 6-7 månader upp till 1,5 år) och sedan Tula toddler för de som är 80 cm+ ungefär eller ca 1,5 år och framåt. Tula har också ett tunt svalt tyg i panelen och funkade klockrent för oss i Thailand. Med mitt första barn visste jag inte allt jag nu vet om ergonomisk position och varför benen ska ha stöd ut till knä osv utan bar då och då min tvååring i Pognaen och tyckte det funkade helt ok, men nu när jag är mer påläst och har mer erfarenhet hade jag definitivt bytt till toddlersele även med honom, för bådas komfort. Bäst avlastning får jag dock av min Fidella fly tai (mei tai), en blandning av bärsjal och sele som också funkade klockrent i värmen.

Sedan när det gäller remmen i ryggen som man spänner i nacken så är tricket att du alltid ska ha det så långt ner som det går på ryggen för att få bäst avlastning, det är stor skillnad i bekvämlighet om man har den uppe vid nacken eller längre ner vid skulderbladen. För att kunna spänna selen själv gäller då att man får lösa upp axelremmarna tillräckligt för att kunna nå flärparna (man lär sig hur mycket extra som krävs), sätta i barnet, knäppa bak i nacken och sedan dra åt i sidorna för att spänna axelbanden igen. Det låter omständigt men går väldigt fort bara man tänker på att lösa upp axelremmarna innan man tar upp barnet. Och missar man detta får man ta till att hitta någon som kan hjälpa till att knäppa.

Sedan mest som info till folk som inte är så vana vid selar kan jag tipsa om att satsa på att få till ett ordentligt säte för barnet, dvs få ner rumpan ordentligt i selen och vinkla upp bäckenet så höfterna hamnar rätt, tänk att du häller ur en skål med vatten. Detta gör att barnet sitter bättre och det blir skönare både för bärare och barn. Och har man då inte spänt för hårt från början utan spänner axelremmar sist så kommer rumpan lättare på rätt plats. Jag brukar hålla högst upp i ryggpanelen och ”skaka” ner barnet ordentligt innan jag spänner. Det kan lätt skilja en dm i hur högt jag får upp tyggpanelen om jag gör på detta vis.” – Lin

Tips! Här kan du läsa mer om bärselen Baby Tula Explore.

Babybjörn

Finns det då några varianter jag inte kan rekommendera? Jodå, jag har tidigare haft en bärsele som numera ligger bortglömd i en garderob någonstans.

bärsele resa med barn

Foto: Pernilla Förnes

En sådan här uråldrig variant av BabyBjörns bärsele som jag hade med mig till Taiwan och Kina kan jag inte alls rekommendera – all tyngd hamnar på mina axlar vilket slutar i att både rygg, nacke och axlar börjar värka efter en liten stund. Nu för tiden finns dock riktigt upphottade varianter från samma märke, jag vet till exempel att BabyBjörn One Air har fått väldigt bra recensioner.


Tack åter igen Linn för din kommentar, inför framtida resor med Nelly ska jag definitivt överväga att byta ut min nuvarande bärsele mot en Tula toddler alternativt en Fidena fly tai. Hur ser era egna erfarenheter ut med bärsele – hiss eller diss? Har ni några ytterligare tips får ni gärna dela med er i kommentarsfältet!

10 comments

 1. Älska bärsele!
  Samma erfarenhet av babybjörn vs ergo – och älskar verkligen ergon. Sen har det säkerligen hänt massor på marknaden, och finns bättre numera – men den matchar våra behov och jag kommer inte byta ut den. Oumbärlig på resorna!

  1. Oumbärlig indeed! Men som sagt, väldigt sugen på Tula Toddler efter allt jag har hört och läst om den…

 2. Tack för bra inlägg på en perfekt produkt för resan 🙂 Älskar verkligen BabyBjörn ONE. Ingen extra insats och dessutom lätt att ha på ryggen för det äldre barnet. Mina erfarenheter är att den dessutom är mycket enklare att använda än ergon utan besvärliga spännen i nacken.

  1. Jag har inte testat BabyBjörn ONE så kan dessvärre inte uttala mig mer än det jag har läst av recensionerna, men att slippa besvärliga spännen låter onekligen nice!

 3. Jag har Både en baby Björn Outdoor och en ny bärsele Omni från Najell som är toppen; http://liniztravel.com/2017/02/06/barselen-omni-senaste-tillskottet-pa-marknaden-och-perfekt-nar-du-reser-med-en-bebis/

  Vann den på ett event och är SÅ nöjd m den! Skulle heller aldrig kunna rest så mkt själv m L utan bärsele. Den är outstanding på ALLA resor!!!

  Fint inlägg!!! Inspireras! Håller på m ett nytt resa med bebis inlägg nämligen!

  Läste artikeln i tidningen – så bra!!! Kul m så många resor inbokade!!!

  Jag får nästan lite ångest att jag börjar jobba i sommar… men maj är EB härlig månad!

  Kramar

  1. Omni har jag inte hört talas om, tack för tipset! Spännande med ny bebisresa för er. Förstår din jobbångest, fast du har ju i alla fall tur och får resa under arbetstid!

   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close