Close
Tre anledningar att åka på kryssning

Tre anledningar att åka på kryssning

samarbete resfredag

Allt fler väljer att åka på kryssning. Själv har jag, förutom de mer eller mindre obligatoriska Finlandskryssningarna för oss svenskar, kryssat i Karibien och Medelhavet samt nosat på en tur med Hurtigruten.

Kryssningsfenomenet i sig är väl egentligen inget nytt, de flesta av mina vänner har tagit en kryssningsbåt över till Finland någon gång i sitt liv. Däremot upplever jag att kryssningstrenden vidare ut i Europa och resten av världen nu har tagit rejäl fart. Myten om att den typiska kryssningsresenären skulle vara en tant med blått hår är på väg bort och allt fler semesterfirare ger sig ut till havs. Det finns en uppsjö av kryssningsrederier att välja på, ett femtontal av dessa hittar du på kryssningar.se. Men vilka anledningar finns det då att åka på kryssning? Här är tre stycken som jag först och främst kommer att tänka på:

#1. Bekvämligheten

Royal caribbean
Foto: Lisa Fahlåker

I de allra flesta fall tilltalas jag inte av att få allt serverat, vilket är anledningen till att jag sällan reser på charter. Däremot finns det givetvis undantag då resans fokus är att umgås med varandra istället för att ständigt vara på tå med planering både inför resan och under resans gång. När jag och min man skulle åka iväg på bröllopsresa föll valet just på en kryssning i Karibien. Vi fick därmed en vecka där vi blev uppassade på bästa tänkbara sätt, samtidigt som vi kunde uppleva paradisstränder, snorkling och karibiska äventyr i Mexico, Haiti, Kuba och Cayman Island.

#2. Generationsspannet

kryssning

I höstas fyllde min svärmor 70 år och bestämde sig för att uppleva en livslång dröm om att åka Hurtigruten tillsammans med delar av släkten. Min familj skulle egentligen ha följt med, men fick inte riktigt ihop schemat. Vi missade därmed något som blev en fantastisk och minnesvärd generationsresa där yngsta deltagaren var 5 år och äldsta nyss 70 år fyllda. Eftersom båten var stor och dagsutflykterna många kunde hela gänget få en fin upplevelse tillsammans. Att dra iväg på en kryssning med ett åldersspann på 65 år är ingen ovanlighet i sådana här sammanhang, jag har på flera håll hört vänner och bekanta som väljer kryssningssemester som generationsresa. Om ett par veckor drar exempelvis min poddkollega Lisa iväg till Karibien med släkten för att fira sin pappa som har fyllt jämnt. Reser du med yngre förmågor i sällskapet kan jag rekommendera det här inlägget om kryssningsfällor med barn.

#3. Valfriheten

dolce gabbana photo shoot
Under vår kryssning i Medelhavet stannade vi till på Capri och hamnade mitt i en fotografering för Dolce & Gabbana!

Valfriheten i en kryssningsupplevelse ligger i allt från att välja vilken rutt du ska ta till vilket rederi och fartyg som passar dina behov bäst. Därutöver finns valfriheten som ett genomgående tema där du, beroende på vilken storlek fartyget har, kan välja mellan otaliga restauranger, aktiviteter och utflykter. Under själva kryssningen behöver du heller inte känna dig bunden av färdigsydda paket där du får umgås enbart med andra kryssningsresenärer. Gör du din research rätt kan du med andra ord själv hitta utflykter när fartyget lägger till över dagen.

Mer läsning: Här kan du läsa mina tidigare inlägg om att kryssa i Medelhavet och här finns gamla inlägg om att kryssa i Karibien. Vi har även ägnat ett helt avsnitt av Att resa-podden om just kryssningar.


Inlägget är skrivet i samarbete med Blue Ocean Travel Group AB, men tankar, åsikter och bilder är mina egna. 

5 comments

  1. Så grymt koncept ändå. Ser verklgien fram emot vår resa om 2 (!! Shit vad hände!?) veckor. Väldigt nyfiken på vad övriga i gänget ska tycka…

  2. Ja, fatta att ni drar SNART!

  3. Jag var så nära att boka, men så i sista sekund så funkade inte datumen (nej, det funkar inte att landa från Thailand den 10:e och flyga vidare till Florida den 11:e om jag ska ha en glad 5-åring med mig…). Vi får se om det går att lösa på något annat sätt, eller vart vi tar vägen. Kryssning verkar så härligt och så.. överdrivet på en och samma gång.

    1. Haha, hade någon klarat det så är det väl du!!! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close