Close
Hotel Skansen Båstad: spa-hotell i Skåne

Hotel Skansen Båstad: spa-hotell i Skåne

Innehåller köplänkar/adlinks.

Skåne kan uppenbarligen det här med hotell. I den här delen av Sverige har jag haft några av mina bästa svenska hotellupplevelser hittills (Örum 119 och Kivikstrand badhotell för att nämna ett par). När jag första gången såg Kallbadhuset i Båstad susa förbi i mina flöden lockade vyerna såpass mycket att hotellet som ligger strax intill åkte direkt upp på önskelistan. I samband med en vandringshelg på Bjärehalvön i höstas bokade jag in ett dygn på Hotel Skansen Båstad för att själv bilda mig en uppfattning om stället.

hotell skansen båstad
hotell skansen båstad

Så, hur lyder då betyget? Hotel Skansen Båstad är ett riktigt bra alternativ för dig som letar schysta spahotell i södra delarna av Sverige. Det går nästan inte att misslyckas med tanke på läget precis intill havet, och därtill de vackra omgivningarna som bäddar in hotellet. Jag har heller ännu inte hittat någon plats som kan erbjuda samma utsikt och upplevelse som den från hotellets relativt nyöppnade rooftop-spa. Från ininitypoolen på taket får jag nästan känslan av att det upplysta kallbadhuset nedanför mig svävar av sig själv där ute på Kattegatt. Med sina 172 rum kan dock själva hotellet uppfattas som opersonligt, vilket gör det svårt att nå samma intima känsla som exempelvis Kivikstrand Badhotell.

Hotel Skansen Båstad: recension av skånskt spa-hotell

#1. Läge, känsla och allmän information om Hotel Skansen Båstad

Hotel Skansen Båstad ligger på Bjärehalvön i Skåne, nästan på gränsen till Halland. Hotellet tillhör GRAM Hotels, som utöver Hotel Skansen även driver systerhotellen Torekov Hotell och Hotel Riviera Strand.

hotell skansen båstad

När jag parkerar nere vid Båstads hamn möts jag av röda små fiskebodar (jodå, Båstad var från början ett fiskeläger) och en höstklädd Hallandsåsen som tronar upp sig i bakgrunden. Det har hunnit bli oktober och de hektiska sommarmånaderna är ett minne blott. Hotellet ligger bara några steg från parkeringen, som jag gissar är mer än överfull under sommarmånaderna. Semesterfirare har vallfärdat till det här hotellet i drygt 100 år. Från början användes hotellets huvudbyggnad som sädesmagasin…

hotell skansen båstad

… men under 1920-talet byggdes magasinet istället om till hotell för de bad- och tennisgäster som regelbundet besökte Båstad. Snart var både kallbadhuset och tennisen snackisar som världen än idag förknippar med Båstad.

hotell skansen båstad

Under sommaren fylls gatorna av turister och återkommande sommargäster. Jag föredrar istället att checka in på hösten….

hotell skansen båstad

… då tempot (och klientelet) är betydligt lugnare.

#2. Hotellrummen på Hotel Skansen Båstad

Hotellet har plats för totalt 330 gäster, som alltså är fördelade på 172 rum (vilka i sin tur finns i huvudbyggnaden, Vinterträdgården, Tennispaviljongen och Kongressbyggnaden). Mitt hotellrum ligger i huvudbyggnaden…

hotell skansen båstad

… som är en labyrint av hotellrum, trappor och relaxytor.

hotell skansen båstad

Jag har bokat en höstdeal med hotellövernattning, spa och trerättersmiddag. Hotellrummet vetter ut mot vattnet och är förvisso trevligt, även om ”wow”-känslan uteblir.

Toalett och dusch finns i ett separat litet badrum, medan handfatet är placerat i själva hotellrummet. Sängen är skön och sängkläderna bekväma – men sammantaget är nog det här ett hotellrum jag kommer att minnas som ett i mängden.

#2. SPA på Hotel Skansen Båstad

Utöver läget är den relativt nyöppnade takdelen hotellets absolut starkaste kort på handen jämfört med andra spahotell jag har besökt. Jag tar hissen upp från markplan upp till takvåningen, där det finns bar, pooler, vilobäddar och solterass. Jag går direkt ut på terassen…

hotell skansen båstad

… för att hoppa i den varma infinitypoolen. Det är här ”alla”, av förklarliga skäl, ber att få fota sin silhuett med kallbadhuset i bakgrunden. Mer instagramvänligt än så här blir det väl knappast!? På taket finns utöver infinitypoolen också en jacuzzi att bubbla loss i.

hotell skansen båstad

Det är otippat skönt att sätta sig på takterassen trots oktoberrusket…

… men efter en stund väljer jag istället att gå in till de stora loungegrupperna där jag kan slappa ostörd med riktigt bra utsikt från de panoramafönster som vetter ut mot havet.

hotell skansen båstad

Den ursprungliga spadelen ligger på markplan (på bilden kan man skymta den klöverformade poolen). Spadelen har en egen reception, och även en separat spa-shop.

Innanför dörrarna till inomhusrelaxen finns förutom poolen även tvagningrum, behandlingsrum, ång- och torrbastu samt flera sittytor för avslappning och vila.

hotell skansen båstad

Jag går en snabb sväng inne i relaxen, men lockas snart ner till det omtalade kallbadhuset. Det ursprungliga badhuset är numera utbytt mot en nyare variant som invigdes 2009. För att nå dit får jag gå ut på den 60 meter långa bryggan, en promenad värd besväret. Där inne väntar bastu och varm utomhuspool, men givetvis också stegar ner till det välgörande (och kalla!) havet. Eftersom jag har bokat ett spapaket ingår entré till kallbadhuset i hotellpriset.

Efter bad och dusch slår jag mig ner i en fåtölj på relaxavdelningen.

Tennis, randiga kuddar i marint och vitt, klubbkänsla och välkammade Båstadbor – här inne blir det tydligt varför Båstad får sägas vara Sveriges svar på Hamptons.

#3. Maten på Hotel Skansen Båstad / Restaurang Sand

hotell skansen båstad

Restaurang Sand ligger vägg i vägg med hotellet. Här har jag bokat bord för den trerättersmiddag som ingår i min höstdeal.

Köket fokuserar på råvaror från Bjäre – plus i kanten för det! Som exempel från menyn kan nämnas Pot-au-feu på Bjärekycklingbröst, grönsaker från Bjäre och krokett med Skottorpsost.

hotell skansen båstad

Jag blir mer än nöjd med alla tre rätterna, likaså servicen. Aktuella menyer finns på den här länken.

Hotellfrukosten, som också serveras på Sand, är okej, men jag nog hade förväntat mig mer. Å andra sidan har jag en annan skånsk hotellfrukost (den på Örum 119) i färskt minne, även om en direkt jämförelse kanske inte låter sig göras med tanke på hotellstorlek. Jag tycker däremot att Skansen Båstads systerhotell Riviera, där jag bor ett par nätter efter vistelsen på Hotel Skansen Båstad, ger mig en frukostupplevelse där helheten är bättre än Skansen Båstad.

#5. Bra att veta om Hotel Skansen Båstad

hotell skansen båstad
Ett litet stenkast från Hotel Skansen Båstad ligger en av Båstads stoltheter, Centrecourt. Känner du igen vyn? Här går tennisveckorna i Båstad av stapeln i mitten av juli.
  • Mer information och bokning: Aktuell information finns på hotellets hemsida. Du kan också följa Hotel Skansen på Facebook och Instagram.
  • Kallbadhuset: Entré till kallbadhuset ingår för hotellgäster som bokar spapaket. För den som bara bokat boende och frukost är priset 95 kr.
  • Är Hotel Skansen Båstad barnvänligt? ”Det beror väl på”, som det så fint heter. Jag hade under min aktuella hotellvistelse inte kunnat dela de personliga höjdpunkterna med mina barn eftersom 1) Kallbadhuset endast välkomnar barn under onsdagar (övriga dagar är det 13-årsgräns i sällskap av vuxen) och 2) åldersgränsen för roof top-spa är 16 år. Vill du ha ett hotell i närheten med uttalad familjeprofil är istället Hotel Skansen Båstads systerhotell Riviera Strand Båstad ett utmärkt alternativ.
  • Pris? Jag betalar 1836 kronor för hotellövernattning, spa och trerättersmiddag (jag hittar en höstdeal på hemsidan, och ser i bokningsbekräftelsen att ordinarie pris är 2295 kr).

Läs mer och boka här: Hotel Skansen i Båstad.

#6. Tips på saker att göra i närheten av Hotel Skansen Båstad

omslagsbild Båstad Hiking Festival

Jag är såklart partisk eftersom jag själv kommer från södra Sverige, men Skåne är absolut ett av våra bättre resmål i Sverige med tanke på allt som finns att se och göra! På en relativt liten yta finns några av Sveriges bästa sandstränder och inte mindre än tre nationalparker. Föredrar du stadsliv finns både små och stora städer för perfekta cityweekends.


Följ gärna Resfredag på Instagram. Här hittar du fler tips på hotell i övriga Sverige. Omslagsbild: Båstad Kallbadhus (bild tagen från Hotel Skansen Båstads rooftop-spa).

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close