Tipsinlägget “Barnens Gård – att göra i Karlskrona med barn” är ett betalt samarbete med Visit Karlskrona och Barnens Gård.
Behöver du tips på saker att se och göra i Karlskrona med barn? I så fall är Barnens Gård strax utanför stadskärnan ett alternativ som brukar vara uppskattat! Det här familjeägda stället kan närmast beskrivas som en blandning av äventyrsland, nöjespark, vattenland, sommarland och 4H-gård. Särskilt stort är det dock inte, förväntar du dig en upplevelse i klass med typ Gröna Lund, Liseberg eller Astrid Lindgrens Värld kommer du att bli besviken. Å andra sidan är det absolut tillräckligt stort för att våra tre barn kan spendera en hel dag här utan att tröttna. De relativt korta avstånden i parken gör det också förhållandevis enkelt att hålla uppsikt över familjen.
Fler tips: Karlskrona med barn – 9 tips för en lyckad resa
Jag är uppvuxen i Karlskrona och spenderar fortfarande varje sommar där i skärgården tillsammans med min familj. Vi brukar besöka Barnens Gård minst en gång varje säsong, samma sak gäller mina syskon som också har barn.
Läs mer: Jag har tidigare skrivit om Barnens Gård här på bloggen, bland annat i det här inlägget från 2014.
Barnens Gård: tips på upplevelser och saker att göra i Karlskrona med barn
#1. Bakgrund om Barnens Gård i Blekinge
Barnens Gård slog upp portarna 1993 när makarna Sandström skapade en plats som från början fokuserade på lantbruk för barn. Efter 17 år såldes verksamheten år 2010 till paret Axel och Åsa Alm från Ronneby som tog över och efter hand satte sin personliga prägel på platsen. För oss som regelbundet besöker eller kör förbi Barnens Gård har det varit spännande att följa utvecklingen genom åren. Bilden jag har från mina besök som yngre är en helt annan än vad som möter mig idag, även om det ursprungliga fokuset på lantbruk för barn fortfarande finns med som en röd tråd i verksamheten. Som jag minns det från min uppväxt fanns här lite djur, en yta för lek och möjlighet att köpa glass. Det som från början var en liten och okänd plätt längs E22:an har idag blivit ett populärt utflyktsmål för barnfamiljer som lockar besökare från när och fjärran.
Varje år presenteras olika nyheter för säsongen. Nytt för i år (2022) är exempelvis kläderna för personalen, där gårdstemat går igen för de “pigor” och “drängar” som jobbar i huvudbyggnaden.
#2. Leklandet på Barnens Gård – lek, utmaningar och aktiviteter
Vi börjar vår dag på Barnens Gård i Leklandet, som har alla möjliga lekmöjligheter, utmaningar och aktiviteter att erbjuda.
Barnen och ungdomarna i vårt sällskap styr snabbt kosan mot trampolinerna och klätterbanan för att hoppa, springa och klättra av sig lite av all sin uppdämda sommarenergi.
Både vuxna och barn fastnar länge vid Drängakampen (Barnens Gårds svar på Gröna Lunds femkamp), där vinnarinstinkterna ger sig till känna i allra högsta grad under de olika grenarna.
I nuläget finns sex utmaningar att ta sig an i Drängakampen: äggkastning, kuddkrig på bom, hästskokastning, slå i en spik, kasta gris och dragkamp. I slutändan blir äggkastningen och dragkampen mest populär i vårt sällskap.
När våra barn var yngre blev de olika traktorbanorna och dess elfordon omåttligt populära under våra besök på Barnens Gård.
Det finns tre olika varianter att välja på beroende på ålder: Stora traktorvägen, Lastbilsvägen och Lilla traktorbanan. Gemensamt för dem alla är att knattarna som ska köra elfordonen måste vara minst 90 cm långa.
I år fastnar vi en bra stund inne i Klätterrummet som finns i en av gårdsbyggnaderna. Här skapar kombinationen av digital teknik plus klättervägg en häftig upplevelse samtidigt som barnen får röra på sig.
#3. Vattenlandet på Barnens Gård – badland för hela familjen
Olika typer av badland går alltid hem i merparten av vår familj. På Barnens Gård är Vattenlandet en av de stora attraktionerna, framför allt under varma sommardagar då detta är ett väldigt populärt tillhåll för att svalka av sig.
Vattenlandet består av ett flertal uppvärmda pooler (med djup mellan 20-120 cm) och ett gäng vattenrutschkanor för olika åldrar. Hit åker gärna släktens ungdomar/tonåringar utan att knappt se sig över axeln efter Leklandet. För äldre barn är den 120 meter långa vattenrutschkanan Tjurfallet helt klart mest populär…
… särskilt om du åker tillsammans med någon annan i en av de stora/dubbla badringarna.
För lite yngre badgäster blir den breda och snälla vattenrutschbanan Jätterutschen ett kul äventyr. För ännu yngre barn rekommenderas vattenrutschkanan Ankan. I vattenparken finns även en populär “lian” med vilken barnen svingar sig ut i Äventyrspoolen (repet fångas sedan in av en badvakt efter varje hopp).
I centrum av Vattenlandet ligger Solön, ett parti med solstolar och portabla parasoll för chill, fika och kanske en liten solstund för alla som inte passar barn.
Runt Solön slingrar sig Poolfloden, där vattenströmmen gör att badgästerna lugnt kan chilla runt på en badring och förhoppningsvis också njuta av sommarvärmen.
I anslutning till Badlandet finns omklädningsrum och en liten glasskiosk där du kan köpa fika, dricka och glass.
#4. Djuren på Barnens Gård – svenska lantraser
Våra barn får dessvärre inte uppleva livet på en bondgård lika ofta som jag fick under uppväxten. De får däremot sin beskärda dos av lantliv på Barnens Gård, där det finns möjlighet att träffa svenska lantraser som kaniner, höns, getter och ponnys. Vid givna klockslag under dagen kan gästerna få följa med personalen för att mata djuren.
Barnens femtonåriga kusin Maya från Skottland kan knappt slita sig från getterna, och efteråt säger hon att besöken hos dem (japp, det blir flera) är dagens stora höjdpunkt.
OBS! Tänk på att tvätta händerna noga inför och efter era besök hos djuren, och se till att både barn och vuxna gärna sitter på huk och talar med låg röst när ni ska hälsa. Skrik och spring undanbedes, respektera också de utmärkta ytorna dit djuren kan dra sig undan och vara för sig själva mellan varven.
#5. Övriga aktiviteter att göra på Barnens Gård
Om du vill planera din dag på Barnens Gård för bästa möjliga upplevelse kan det vara en bra idé att hålla koll på hålltiderna för dagens aktiviteter. Hålltiderna finns uppsatta på en skylt precis vid vid entrén.
Djurmatning och käpphästloppen är gratis. Ponnyridning, hölassåkning och sandmålning kostar 40 kr om du köper biljett i kassan (därutöver tillkommer fem kronor i serviceavgift om du betalar med appen Nortic).
Observera att ponnyridning, sandmålning och hölassåkning ingår som en av aktiviteterna att välja på om du köper all inclusive-entré.
Eftersom det finns hästallergiker i familjen får vi tyvärr hoppa över den “riktiga” ponnyridningen till förmån för ett rafflande lopp på Käpphästbanan. Det visar sig bli ett bra substitut i slutändan – med prispall och allt!
Den här gången är vi också nyfikna på hölassåkningen. Vi får höra att det ska ta 25 minuter och förväntar oss en stillsam åktur på höbalarna i släpet bakom traktorn. Vi lämnar själva gårdsområdet och åker ut i en hage där vi plötsligt får safarikänsla när en hel skock med kossor kommer lunkande för en chans att smaka lite hö. Flera i vagnen har tydligen aldrig sett en ko på nära avstånd och blir alldeles begeistrade av äventyret. I slutändan blir det här en av de bästa stunderna på hela dagen för vår sjuåring Nelly.
Efter hölasset lockar den stora lekparken, Gårdsplanen, som ligger precis utanför restaurangen. Här finns bland annat finns elektriska grävskopor, rutschkanor och en väldigt populär linbana.
Tips! Behöver du fler tips på saker att göra i Karlskrona med barn och ungdomar? Numera finns också Bollspelsgolf granne med Barnens Gård. Bollspelsgolfen har en egen entré och du betalar bara halva priset på entréavgiften om du besöker Barnens Gård samma dag. Rekommenderad lägsta ålder är sju år.
#6. Mat, fika och butik på Barnens Gård
Den röda huvudbyggnaden på området fungerar som både entré, restaurang och butik.
Snabbmaten som tidigare var en standard i serveringen har numera fått sällskap av husmanskost i form av falukorv, schnitzel och köttbullar. (I slutändan väljer barnen även i år hamburgare och strips.)
Det går utmärkt att ta med egen matsäck och äta inne på området om du vill hålla nere kostnaden för besöket. Maten kan gästerna duka upp inne i picknickladan där det finns bord, bänkar och grillmöjligheter – men det fungerar också fint att ta med en filt och sätta sig på lämpligt ställe.
Observera att köket oftast stänger en timme innan Barnens Gård stänger för dagen, däremot går det bra att köpa enklare mat som toast etc under hela dagen.
Inne i den röda huvudbyggnaden finns också en butiksdel med allt från leksaker och gosedjur till badblöjor och solkräm.
#7. Bra att veta inför ett besök på Barnens Gård
- Vilka åldrar gör sig bäst för ett besök på Barnens Gård? Vi har besökt Barnens Gård vid otaliga tillfällen med våra barn (som är födda 2008, 2010 och 2014). Vid det aktuella besöket i mitten av juli 2022 är vi två familjer som besöker parken varav sju barn/ungdomar med ett ålderspann som sträcker sig mellan 7-20 år. Jag skulle nog säga att den optimala åldern att besöka Barnens Gård ligger mellan 4-8 år, men att parken faktiskt erbjuder något för alla åldrar. Den här gången är Vattenlandet populärt för hela gänget, likaså Drängakampen, hölassåkningen och möjligheten att träffa getter och kaniner.
- Vad kostar det att besöka Barnens Gård (och går det att komma undan billigare?) Inträdet kostar 225 kr/person (barn under 90 cm går in gratis). Det går också att köpa en All inclusive-biljett för 385 kronor. Köper du “All inclusive” ingår entré, valfri mat och dryck, valfri glass samt ett av följande alternativ: 1) fritt kaffe/ fri saft hela dagen eller 2) en av följande aktiviteter: ponnyridningsbiljett/ sandmålningsbiljett/hölassåkning/en runda bollspelsgolf. Vill du komma billigare undan? De tre sista timmarna innan stängning betalar du bara för halva priset för entrén. Det går också att köpa ett säsongskort för hela sommaren. Priset för ett barn + en vuxen är 1900 kr (500 kr för extra vuxen). Ett annat alternativ för att komma billigare undan är att köpa ett familjekort vilket ger 10 enskilda entréer för personer från samma familj. Detta kort säljs enbart under juni månad, men gäller hela sommaren. Mer information om priser och eventuella rabatter finns här. Vill du förboka biljetter för garanterad plats? Läs mer här.
- Öppettider för Barnens Gård under 2022? 4 juni till 23 juni kl 10:00-17:00. 25 juni till 14 augusti kl 10:00-19:00. 15 augusti till 4 september kl 10:00-17:00. (Vattenrutschkanorna stänger dock en kvart innan stängningsdags för Barnens Gård).
- Öppettider för Bollspelsgolf? Bollspelsgolf har öppet för drop-in kl 10:00-18:30 mellan den 25 juni och 14 augusti (övrig tid gäller förbokning).
- Parkering, solparasoll och skrindor? Barnens Gård har generösa gräsytor att sprida ut sig på, portabla solparasoll finns att låna kostnadsfritt på plats. De riktigt rutinerade besökarna har med sig egna brassestolar – kanske något att tänka på inför ett framtida besök!? Skrindor finns att hyra på plats för 40 kronor/styck. Parkeringen är stor och gratis under 2022 mot bakgrund av arbetet med vägarbetena på E22:an.
- Var ligger Barnens Gård? Barnens gård hittar ni längs E22:an ca 10 km öster om Karlskrona. Slå in adressen “Lösen Lyckeby” på GPS:en så du inte riskerar att komma till huvudkontoret i Karlskrona.
- Vilka dagar är bäst för besök? Barnens Gård har flest besökare under måndagar och tisdagar, så undvik gärna dessa dagar om ni kan. Tänk också på att köerna är som längst precis vid öppningsdags.
- Fler frågor om Barnens Gård? Besök hemsidan, kolla Facebooksidan, följ på Instagram, mejla info@barnensgard.se eller ring 0455 – 155 55.
Inlägget om tips på saker att göra i Karlskrona med barn är ett betalt samarbete med Visit Karlskrona och Barnens Gård. Vill du ha flera tips på saker att göra i Karlskrona med barn (och utan)? Läs här: Att göra i Karlskrona – tips till Sveriges vackraste stad. Fler tips om Blekinge hittar du i det här inlägget: Semester i Blekinge – en guide med tips för en lyckad resa.
1 comment