Close
Karlskrona med barn: 9 tips för en lyckad resa

Karlskrona med barn: 9 tips för en lyckad resa

Snart befinner vi oss åter igen i Karlskrona, Blekinge, för en sommarsemester med familjen. Här har våra barn som är födda 2008, 2010 och 2014 spenderat alla sina sommarlov (och många andra lov också för den delen). Så hur spenderar man bäst en vistelse i Karlskrona med barn? Här kommer några av våra tips för en lyckad resa med fokus på att aktivera ett knippe sommarlovsbarn i spridda åldrar.

Fler tips finns här: Weekend i Karlskrona – en guide till staden i havet

Brändaholm Karlskrona

Karlskrona med barn: 9 tips för en lyckad resa

#1. Lek på Barnens Gård

tips på saker att göra i karlskrona med barn barnens gård

En tur till Barnens Gård strax utanför Karlskrona brukar vara en återkommande tradition under sommarlovet. Den här platsen kan närmast beskrivas som en blandning av äventyrsland, vattenpark och 4H-gård. Närmre Liseberg och Astrid Lindgrens Värld än så här kommer du inte i Karlskronatrakten, om än i en betydligt mindre skala.

Läs mer: Barnens Gård – tips för en dag i Karlskrona med barn

#2. Familjedag på Marinmuseum

marinmuseum karlskrona

Att besöka Marinmuseum är lämplig aktivitet som passar alla åldrar. Det spelar ingen roll om du är gammal eller ung, de spännande skildringarna om livet till havs fascinerar och väcker nyfikenhet. Det här museet vilar på en pir, vars vänstra sida är kantad med ett antal fartyg som besökare får kliva ombord på under vissa tillfällen. För några år sedan kompletterades utställningarna med en ubåtshall, där besökarna får chans att uppleva ubåten HMS Neptun (som användes under kalla kriget) från insidan. Lika delar spännande och läskigt om du frågar vår åttaåring. På museets övre plan ligger Sjömansverkstaden, där barn i sällskap av vuxen kan delta i olika pedagogiska aktiviteter. 

Läs mer: Marinmuseum i Karlskrona – favoritmuseum i Sverige

#3. Grevagrundets lekpark vid Blekinge museum

Karlskrona med barn Grevagrundet

Det finns en del lekparker utspridda över Karlskrona, men ingen av dem slår Grevagrundet vid Blekinge museum. Denna lekplats, som vanligtvis håller öppet under museets öppettider, har temat ”livet vid kusten”. De små lekstugorna är en dröm för leksugna barn. Här kan de pyssla runt i handelsboden, fixa fika i lillstugan och däremellan gå och rykta den omåttligt populära trähästen Hilla.

OBS! Lekparken håller stängt fram till 30 september på grund av renovering. Under den här perioden rekommenderas istället barnen att gå in till Blekinge museums ”Skapande verkstad”. Läs mer på hemsidan för Blekinge museum.

#4. Bad, minigolf och andra aktiviteter på Dragsö Camping & Stugby

Karlskrona Bastuflotte Dragsö Camping

Familjeägda Dragsö Camping & Stugby är numera en given turistaktör i Blekinge. Till den här familjeklassikern kommer besökare från både Karlskrona och resten av Sverige (och världen) för att semestra och koppla av. Det vackra havsläget på Dragsö möjliggör fina badmöjligheter. Det finns också en häftig minigolfbana som gestaltar flera av Världsarvsstaden Karlskronas sevärdheter. Campingen är duktiga på att anordna uppskattade evenemang som musikkvällar och tipspromenader.

Läs mer Dragsö Campings hemsida.

#5. Fika, glass och andra godsaker

att göra i karlskrona
Systrarna Lindqvist Karlskrona

När sötsuget börjar pocka på finns det mycket gott att välja på i Karlskrona. Jag tycker själv om att ta mina barn till Systrarna Lindqvist för en paus i klassisk fikamiljö. Ett besök på Glassiären måste också hinnas med, annars ”blir det ingen riktig sommar” som mina barn säger. De bästa tipsen för caféer, fik och bagerier i Karlskronatrakten har jag samlat i ett eget inlägg här på bloggen.

Läs mer: Karlskronas bästa café, fik, konditori, bageri och chokladbutik

#6. Albinsson & Sjöbergs Bilmuseum

Bilmuseet Karlskrona Porslinsmuseum

Har du barn som gillar fordon av olika slag? I så fall tycker jag att ni ska sikta in er på Albinsson & Sjöbergs Bilmuseum som ligger i Karlskronas gamla porslinsfabrik. Här finns en finfin samling fordon att kika på och drömma om.

Läs mer på hemsidan

#7. Karlskrona stadsbibliotek

karlskrona bibliotek

Glöm inte att ta tillvara på bibliotekets skattkammare av kunskap och aktiviteter! Hit brukar jag och yngsta dottern slinka in när vi är inne i stan. Det här är en perfekt aktivitet för regniga dagar, men det är minst lika skönt att gå hit och få en paus från gassande sol. Barn- och ungdomsavdelningen ligger på plan 2 och 3 (nås via huvudentrén) och har ett brett utbud av böcker. Här brukar också finnas möjligheter att skapa diverse konstverk med pedagogisk vinkel. Nu i sommar erbjuds dessutom sagostund på bibliotekets bakgård för barn mellan 3-7 år (i sällskap av vuxen). Datumen som gäller är 12, 19 och 26 juli samt 2 augusti från kl 15 och en halvtimme framåt. Läs mer om barn- och ungdomsavdelningen på hemsidan.

#8. Vattenaktiviteter från strand och brygga

Karlskrona är öarnas stad, omgiven av vatten från alla håll och kanter. Vattenaktiviteter finns det med andra ord gott om!

  • Badvänliga stränder: Stumholmens badplats (precis bredvid Marinmuseum) är värd att tipsa om, här finns både sandstrand för yngre barn och brygga med ett uppskattat hopptorn för äldre förmågor. Saltö sand har sandstrand, brygga, flytbrygga, hopptorn och klippor – här finns med andra ord något för alla. Fler fina badplatser finns på Dragsö och Långö.
  • Föredrar du insjöar framför hav? I så fall kan Alljungen utanför Rödeby vara ett bra alternativ.
  • Gillar barnen att fiska? Kolla på Visit Karlskronas hemsida för tips på fiske i världsklass.
  • Vill du hyra SUP eller havskajak? Sådana finns bland annat att hyra hos Karlskrona Kajak.

#9. Utflykt till öarna i Karlskrona skärgård

årstidernas skiftningar i Sverige
sturköpendel
Foto: Linda Vismer

Karlskrona har ett helt gäng härliga öar att upptäcka! Några exempel jag gärna tipsar vidare om:

  • Aspö: Det här är en av Karlskronas givna ö-favoriter. Till den här ön finns ingen broförbindelse, hit tar du dig istället med den gula bilfärjan nere vid handelshamnen. Hit kan du ta cykel och picknickkorg för en dagsutflykt. Var dock uppmärksam på att ön är populärt tillhåll inte enbart för turister, utan tyvärr också för fästingar.
  • Hasslö: Soligt väder och långgrunda stränder har gett den här ön smeknamnet Lilla Hawaii. Vill du åt den populäraste stranden ska du ta dig till Sandvik.
  • Sturkö och Tjurkö: Dessa tvillingöar är mina personliga favoriter i Karlskrona skärgård!

Skärgården trafikeras av både person- och bilfärjor, mer information om destinationer och tidtabeller finns på Affärsverkens hemsida.


Har du fler specifika tips om saker att göra i Karlskrona med barn får du gärna fylla på i kommentarsfältetGilla Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver. Omslagsbild: Stumholmen, Karlskrona.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close