Close
Göra i Karlskrona: tips om saker att se, göra och äta!

Göra i Karlskrona: tips om saker att se, göra och äta!

Den vackra skärgårdsstaden Karlskrona i Blekinge län är omgiven av puttrande skärgårdsbåtar och välpolerade Blekingeekor och liknar med dess 1650 öar, kobbar och skär ett Stockholm i miniatyr. Men varför ska du åka till Karlskrona och vad finns det att göra där? Här kommer ett utförligt inlägg med tips för att hjälpa dig utforska en av Sveriges vackraste städer!

Inlägget om tips på att göra i Karlskrona publicerades ursprungligen 2017 och uppdaterades sommaren 2022.

Tips på saker att se och göra i Karlskrona (Blekinge)

karlskrona brändaholm
karlskrona

Jag växte upp i Karlskrona, en förhållandevis liten stad i det allra sydöstligaste hörnet av Sverige. Jag längtade ofta ut i den stora vida världen, men numera längtar jag för det mesta hem till ”staun”. Den här svenska pärlan med dess kullerstensgator, varma sommarkvällar på Stumholmen och den välbekanta vyn av Brändaholms röda kolonistugor är och förblir min favorit av alla våra svenska städer!

#1. Att göra i Karlskrona – tips för dig som gillar arkitektur och historia

marinmuseum

Om du gillar historia och arkitektur har du definitivt kommit till rätt stad! Karl XI, som lät grunda Karlskrona år 1680, hade stora visioner och genom planeringen av staden skapade han verkligen ett stycke historia. Det ultimata beviset är att örlogsstaden Karlskrona sedan 1998 finns upptagen på UNESCO:s världsarvslista, i stolt sällskap med bland andra Taj Mahal och Kinesiska muren. Anledningen kan man läsa mer om i nomineringen från 1998:

”Karlskrona är ett utomordentligt väl bevarat exempel på en planerad europeisk örlogsstad, som influerats av äldre anläggningar i andra länder. Karlskrona har i sin tur tjänat som förebild för efterföljande städer med liknande uppgifter. Örlogsbaser spelade en viktig roll under de århundraden när storleken på ett lands flottstyrka var en avgörande faktor i europeisk realpolitik och Karlskrona är den bäst bevarade och mest kompletta av dem som finns kvar.”

Nominering till världsarvsstaden

Plats att besöka: Förutom att Marinmuseum är en viktig historisk symbol är det en given plats att besöka – kanske ett av Sveriges absolut bästa museum. Här kan du läsa mer om Karlskrona Marinmuseum (fritt inträde).

karlskrona god natt befästning
Befästningen God natt.

Några av stadsdelarna som finns upptagna som världsarv är följande:

 • Trossö: Vid planläggningen av Karlskronas ”huvudö” Trossö utgjordes norra delen av ön av den civila staden, medan södra delen av ön bestod av varvet och örlogshamnen. Den här indelningen, i civilt och militärt, finns kvar än idag. Några sevärda stopp på Trossö är Grevagården, Fredrikskyrkan och Heliga Trefalighets kyrkan. (Läs mer här.)
 • Örlogsvarvet och örlogshamnen: Örlogsvarvet med alla dess befästningar och byggnadsverk ligger på Trossös södra sida. Missa inte Repslagarbanan som är Sveriges längsta träbyggnad och en av Karlskronas äldst bevarade byggnader.
 • Stumholmen: Hade jag fått välja en plats att bo på i Karlskrona hade det varit just Stumholmen. Ön är full av militära byggnader och hade en viktig roll som produktions- och provianteringsområde. Inför Bomässan 1993 gjordes en omfattande upprustning och vissa byggnader gjordes om till flerbostadshus.
 • Befästningar: Utmärkande för Karlskrona är de befästningar som ligger på flera av öarna och i havet som ett arv från tiden då örlogsbasen anlades. Jag älskar silhuetten av de tysta stenkolosserna som omger staden, mina personliga favoriter är God natt, Ljungskär, Kungsholms fort och Drottningskärs kastell.

Gillar du musik?När de första tonerna från Marinens Musikkår drar igång samlas både lokalbor och turister för att lyssna! Denna orkester, med 30 heltidsanställda yrkesmusiker, har anor från Karlskronas tillkomst 1680 och stoltserar med en historia som få andra orkestrar i landet kan matcha.

#2. Shopping i Karlskrona

sturkö
 • Karlskrona lampfabrik: Karlskrona Lampfabrik är ett familjeföretag i fem generationer. Med ledord som ”kvalitet” och ”hållbarhet” har företaget lyckats med bedriften att från 1884 och fram till nu skapa vackra designklassiker som verkligen har satt Karlskrona på världskartan. Om du ska investera i en enda Karlskronaprodukt kan hade jag rekommenderat en av deras lampor. Adress: Långgatan 11a
 • Karlskrona Byggvårdsbutik: Intill Karlskrona Lampfabrik ligger Karlskrona Byggvårdsbutik, här finns rolig shopping om du gillar inredning.
 • Second hand-butiker: Gillar du second hand? Besök i så fall Röda Korset Second Hand Karlskrona (Slottsvägen 11) eller Pingstkyrkans Second HandGullbernavägen 4.
 • Lakritshörnan: Vi var många som jublade när det öppnade en lakritsbutik i Karlskrona. Gå hit för lite variation på tråkigt lösgodis från butikskedjorna! Adress: Arklimästaregatan 39
 • Kim Färm Guldsmide: Min familj går gärna till Kim Färn för hjälp med smyckesval – allt från vigselringar till specialdesignade halsband. Kim vet vad han gör! Adress: Borgmästaregatan 22

Tips: Andra tips på shopping jag kan rekommendera är en handgjord Blekingeeka eller en tavla signerad Jan Abramsson (vars utställning du kan ta del av på Sturkös kvarnmagasin under sommartid).

#3. Att göra i Karlskrona för barnfamiljen

sturköpendel
 • Dragsö Camping och Stugby: Sommaraktiviteter, musikkvällar och en äventyrsgolfbana som är utformad som en miniatyr av Karlskronas världsarv. Dragsö Camping är ett perfekt tillhåll för barnfamiljer! Adress: Dragsövägen 14
 • Barnens Gård: Vattenland, lekland och möjlighet att lära känna smådjur som exempelvis getter och höns – lägg dessutom till en möjlighet att åka hölass så har ni en lyckad utflyktsdag. Läs mer: Barnens Gård: Tips för Karlskrona med barn! Adress: Viet, Lyckeby
 • Blekinge Museum: Här hittar du bland annat Karlskronas finaste lekplats Grevagrundet – självklart med skärgårdstema! Här kan du få mer information om Blekinge Museum. Adress: Borgmästaregatan 21
 • Marinmuseum: På Marinmuseum har barnen möjlighet att stiga ombord på stora fartyg, köra fartygssimulator och pyssla i Sjömansverkstaden.
 • Vikingabyn Valshall: På ön Senoren utanför Karlskrona kan barnen få uppleva hur det var under järnåldern i Vikingabyn Valshall. Missa inte sommarmarknaden, förutom hantverk finns då en rad klassiska vikingaspel och lekar. Adress: Svartnabbsvägen 14
 • Kungsholms Fort: Den här rundhamnen ligger vid inloppet till Karlskrona och är fortfarande i bruk som en del av det svenska försvaret. Sommartid går det guidade turer till Kungsholms Fort, övriga tider på året kan specialvisningar för grupper och privatpersoner ordnas.

#4. Tips på öar att besöka i Karlskrona med omnejd

karlskrona

För livsnjutaren finns det oräkneliga platser att besöka för att samla kraft och tanka energi. Trots att jag har besökt över 50 länder och långt fler städer har jag inte hittat någon annan plats som kan mäta sig med Karlskrona. Här är några av favoriter, som alla har öliv och hav som gemensam nämnare.

 • Sturkö: Den här ön är mitt eget sommarparadis, ingenstans kan solnedgångarna mäta sig med Sturkös!
 • Saltö: Enligt min mamma finns det ingen vackrare plats än Saltös klippor. Jag är nästan benägen att hålla med, och det är även Expressen som tidigare har listat Saltö på andra plats över titeln ”Sveriges härligaste stränder”.
 • Aspö: En annan storfavorit bland öarna är Aspö. Hit finns ingen broförbindelse, det är med andra ord bilfärja som gäller. Ta med cykeln, en picknikkorg och gör en dagsutflykt.
 • Hasslö: Med dess soliga väder och långgrunda stränder har den här ön utanför Karlskrona fått smeknamnet Lilla Hawaii. Den mest populära stranden heter Sandvik.
 • Badplatserna: För barn och vuxna som gillar att bada är Karlskrona perfekt. Några exempel där ni hittar fina badplatser, förutom Sturkö, Saltö, Aspö och Hasslö, är Stumholmen, Dragsö och Långö. Föredrar ni insjöar framför hav kan jag rekommendera Alljungen norr om Rödeby.

Tips: Havet och skärgården är en enorm tillgång för Karlskrona – och för besökare som kommer under sommarhalvåret borde det vara obligatoriskt att ta en tur med skärgårdsbåtarna när du ändå är här. Skärgården trafikeras av både person- och bilfärjor, mer information om destination samt tidtabeller hittar du på Affärsverken.

#5. Tips på restauranger i Karlskrona

sjörök spis och bar

Vill du äta mat som kännetecknar Blekinge (men även Öland och Småland)? Ta dig i så fall till Brofästet Senoren gårdsbutik & Baltic Café för att äta kroppkakor i stora lass med utsikt över en av Sveriges vackraste broar. Adress: Möcklösundsbron

Restauranger inne i Karlskrona som är värda att spana in lite extra är Kai Krog, Vinberga Vinkiosk, Antonio’s, Biobaren och Blomlöfs på Saltö.

Tips: Glöm inte att spana in någon av de fina gårdsbutikerna som finns i Karlskrona med omnejd. Ett exempel utöver Brofästet är Askunga Dovvilt Gårdsbutik och Café. Adress: Askunga 422, Fridlevstad

#6. Tips på fik och konditorier i Karlskrona

elitchoklad karlskrona
 • Elit Choklad: Med anor från 1927 är den här chokladbutiken en klassiker i Karlskrona, hit slinker jag gärna in för att köpa praliner. Adress: Ronnebygatan 43
 • Systrarna Lindqvist Café & Surdegsbageri: Under gymnasietiden fikade jag mig igenom många raster på Systrarna Lindqvist – och faktum är att deras sockerkringlor är precis lika goda idag som då. Adress: Borgmästaregatan 3
 • Andréns bageri: Det lilla familjeföretaget utanför Karlskrona serverar nybakade läckerheter som får smaklökarna att slå glädjevolter. Adress: Kyrkvägen, 22 Sturkö

Tips: Utanför det populära glasshaket Glassiären vid Stortorget ringlar sig kön lång under stora delar av sommaren. Satsa istället på att gå ner mot Glassbrunnen på Stumholmen där glassen är minst lika god och kön inte ens i närheten så lång som uppe vid Stortorget. Den godaste glassen tillverkas dock av Karlskronaglass, som du bland annat kan köpa på restaurang Skeppsgossen på Marinmuseum.

#7. Göra i Karlskrona – tips från Andreas Ivarsson

resfredags svenska pärlor: karlskrona

Andreas Ivarsson är en känd matkreatör och matjournalist som kommer från Karlskrona och numera bor i Stockholm. Eftersom Andreas är en känd Karlskronaprofil och gärna hyllar sin hemstad frågade jag honom om de absolut bästa tipsen i ”staun”.

 • Malin Mena Glastornet: Mitt ute i spenaten utanför Nättraby ligger Malin Menas glasstudio där hon blåser superfint glas, både konstnärligt och rena bruksföremål. Förutom att det är fina grejer så är Malin Mena en riktigt trevlig person.
 • Orranäs gårdsmejeri: Om man besöker Blekinge är en tur ut på Torhamnslandet obligatoriskt och där är Orranäs gårdsmejeri en av pärlorna. Hos Boel och Lars hittar man ost av hög klass gjorda på framför allt getmjölk, men även komjölk. Det är inte bara jag som gillar Orranäs, även superkocken Mathias Dahlgren är ett fan.
 •  Andréns Bageri på Sturkö: Självklart ska du även ta en runda ut i skärgården när du besöker Karlskrona och ett bra stopp på vägen ut till Tjurkö är mysiga Andréns bageri. En varm sommardag kan du sitta i deras trädgård att fika, eller varför inte köpa med en påse bullar till din roadtrip.
 •  Det här med glass: Karlskronaborna älskar verkligen glass och så gör även jag. Mitt tips är dock att välja glass med omsorg. Utan att nämna några ställen tycker jag att du borde satsa på på kvalitet, inte kvantitet.
 • Biobaren: Lustigt nog är Karlskronas bästa restaurang en hamburgerbar, men det är inget att gråta över. Biobarens hamburgare är fullt jämförbara med Stockholms bästa, och man har också väldigt intressant och bra utbud av öl där för oss som gillar något annat än bara en stor stark.

#8. Praktiska tips och bra att veta om din resa till Karlskrona

att göra i karlskrona marinmuseum

Ta dig hit:

Tåg: Till Malmö tar det 2:45 h, lägg på ytterligare 45 minuter så är du i Köpenhamn. Stockholm når du på ca 5 timmar och Göteborg ca 4,5 timmar. Med flyg från Ronneby flygplats, som ligger 30 minuter från Karlskrona centrum, kan du bland annat flyga till Arlanda och Bromma med en restid på ca 1 h. Färja: Karlskrona har en av landets mest trafikerade färjelinjer till och från Gdynia i Polen (resan tar cirka 10 h).

Boende:

Mina vänner och bekanta föredrar att boka boende på Hotel Conrad. Det bästa hotelläget i staden, precis vid vattnet, har Scandic Karlskrona som är ett relativt nybyggt hotell. Även JA Hotel Karlskrona har nyrenoverade rum. Jag kan också tipsa om B&B på vackra Skärva Herrgård, som ligger 7 km utanför staden. Fler boendealternativ hittar ni här.

Evenemang i sommar:

Förutom Lövmarknaden som hålls torsdagen före midsommarafton kan jag rekommendera Karlskrona Skärgårdsfest och Hasslöfestivalen.


Här hittar du mer bloggläsning med tips om Blekinge! Har du några bra tips på saker att göra i Karlskrona som du saknar ovan får du gärna fylla på i kommentarsfältet!

2 comments

 1. Paraply Pop Up på Fisketorget bredvid Scandic är trevligt. Gelatos glass är aldrig fel…
  Sen bör man inte heller missa att åka upp på Bryggareberget och kolla på staun från ovan.
  När det gällerbad är det fint på Almö och på Tallhomen i Nättraby.

  1. Ja, tack – klart Gelato och Bryggarberget ska med på listan! Nättraby är typ en vit fläck för mig, får åka dit och se mig om lite framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close