Close
AfterShokz Trekz Titanium: recension av hörlurar

AfterShokz Trekz Titanium: recension av hörlurar

Sporthörlurarna AfterShokz Trekz Titanium har fått följa med mig på många resor land och rike runt och är ett välkommet sällskap under mina löpturer.

recension aftershoks

aftershokz trekz titanium

aftershokz trekz titanium

Min träning inför Varberg Halvmarathon i oktober har äntligen kommit igång på allvar. Jag varvar flitigt mina löprundor på asfalt och genom terräng med styrkepass tack vare ett samarbete med True Workout Liljeholmen tillsammans med Sofia och Lisa – ivrigt påhejade av vår instruktör Anki. Mina trådlösa hörlurar AfterShokz Trekz Titanium har blivit trogna följeslagare på mina löprundor under våren.

Vad skiljer de här hörlurarna från andra?

Den stora skillnaden med AfterShokz jämfört med andra hörlurar är att den så kallade benledningstekniken (”bone conduction”) möjliggör att hörselgångarna kan lämnas öppna och att lurarna inte stänger ute omgivande ljud. Lurarna minskar därmed farorna i trafiken för både mig och andra när jag är ute och springer eftersom jag enkelt kan uppfatta omgivande ljud utöver det jag lyssnar på i lurarna. Likaså kan jag lyssna på musik eller poddar när jag springer genom skog och mark – och ändå vara medveten om vad som händer i min omgivning.

Hur fungerar det?

Själva hörsnäckorna vilar mot huden precis framför örat och ljudet leds därmed in via vibrationer till kindbenet och vidare in till inneörat. Det kan låta som hokus-pokus, men faktum är att det fungerar hur bra som helst! Lurarna kopplas ihop via Bluetooth med din smartphone.

Utseende och funktion?

Lurarna är utformade som en båge som går bakom huvudet och som sitter fast genom att vila på öronen. Själva bygeln är tillverkad av titan, lurarna väger bara 36 gram och känns därmed lätta att bära. Hörlurarna har också en mikrofon så att jag kan svara i mobilen när det ringer. Lurarna tål svett och regn (tanken är dock inte att de ska sänkas ner i vatten och är därmed inte lämpliga att simma med) och en uppladdning räcker till cirka sex timmars lyssning. Lurarna finns i färgerna blå, rosa, grön och svart. Ljudet är överraskande bra med tanke på att lurarna faktiskt inte sitter vid hörselgången.

Pris?

På Prisjakt ligger priset för ett par AfterShokz Trekz Titanium på från 1259 kronor och uppåt.

Resfredags utlåtande?

Jag har provat ett gäng olika hörlurar under mina löpturer genom åren, både i kategorin ”in ear” (dvs sådana man pluggar in i öronen) och ”on ear” (dvs hörlurar som omsluter örat) och det finns många anledningar till att jag är nöjd med AfterShokz.

”In ear”-hörlurar med sladd kan jag störa mig på av två anledningar, dels verkar inga öronsnäckor vara riktigt anpassade till mina öron vilket gör att de ofta ramlar ut från öronen när jag springer, dels upplever jag ofta att sladden är i vägen, trasslar in sig och därmed blir ett störande moment. Jag har också provat att springa med ”on ear”-varianter i form av stora och rejäla hörlurar som jag vanligtvis har när jag lyssnar på musik hemma. Sådana varianter blir helsvettiga runt öronen efter en kort stund och känns därför snabbt obekväma. Mot den bakgrunden känns det verkligen som att AfterShokz fyller ett hål på marknaden för hörlurar – och dessutom blir användaren en mindre risk för sig själv och andra i exempelvis trafiken. Det finns såklart träningstillfällen där jag föredrar andra hörlurar än AfterShokz, springer jag till exempel intervaller på gymmets löpband vill jag stänga ute hela världen.

Sammanfattningsvis – tummen upp för dessa hörlurar! De kommer att få hänga med mig på många löprundor under den här sommaren, både i Sverige och utomlands.


Foto 1-3 är tagna av Elina Bernpaintner.

7 comments

  1. Hör andra musiken väl också? Om man sitter på bussen eller pendeln eller så? Det vill säga är hörlurarna bra (så de slipper höra musiken) för omgivningen också?

    1. Om man lyssnar på låg volym hörs det inte, men drar man upp ljudet läcker det ut lite grand. Jag skulle säga att lurarna passar bäst utomhus, vid promenader/löpturer/cykling/skidor etc.

  2. Letar fortfarande efter de perfekta hörlurarna. De där verkar ju riktigt bra, men vet inte om jag skulle våga köpa såna med snäckorna utanpå utan att ha provat först.

    1. Du kan få prova mina och känna hur de känns!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close