När jag skulle prata i Karlavagnen P4 för ett tag sedan ville producenten att jag skulle ge tips, både specifika och allmänna, om sommarsemester i Sverige. Just sökorden “gratis” eller “billig” i kombination med sommarsemester i Sverige är en återkommande googling som leder till min blogg under den här tiden av året. Men går det ens att resa på en gratis semester i Sverige, eller ens billig?
Just nu talas det om hög inflationstakt och ökade levnadskostnader nästan överallt. Igår läste jag att Stockholms Handelskammare har räknat på hur inflationen kommer att slå mot en svensk barnfamilj (uträknat för två vuxna och två barn som bor i ett hus och har en bil). Ett sådant “typhushåll” i Stockholms län hade under april 2022 en total månadskostnad om 15.647 kronor för boränta, livsmedel, drivmedel och el. Om ett år, i april 2023, väntas de kostnaderna istället ha ökat till 21.496 kronor (en ökning med 37 procent).
“För 21.496 kronor kan samma familj köpa: 29 årskort på Skansen. 11 årskort på Junibacken. 25 besök på Tom Tits Experiment.”
– Stockholms Handelskammare på Instagram om förväntade ökade kostnader för en tvåbarnsfamilj.
Ekvationen barnfamilj + billig sommarsemester är svår att få ihop redan nu, och kommer förmodligen bli ännu tuffare framöver. Några tips på vägen om en sommarsemester som inte behöver kosta skjortan ger jag dock gärna – även om vi alla vet att begreppet gratis sällan finns i semestersammanhang!
Billig (eller nästan gratis) sommarsemester i Sverige: tips för alla typer av resenärer
#1. Semester med fokus på skog och natur
Besök Sveriges Nationalparker:
Sverige har i skrivande stund 30 nationalparker utspridda från norr till söder – var och en unik på sitt sätt. Det läggs mycket tid och pengar på att bevara de värdefulla landskapen i våra svenska nationalparker, men för oss besökare är det (till skillnad från i exempelvis USA) helt gratis att besöka parkerna. I anslutning till våra nationalparker finns det dessutom “naturum” utplacerade. Ett naturum kan liknas vid ett besökscentrum där besökarna får veta mer om den kulturhistoria, natur, djur och växtlighet som har format det aktuella området.
Läs mer: Nationalparker i Sverige (och att vilja besöka alla 30)
Tälta:
Boende brukar vara en stor utgiftspost för semesterfirare! För att komma ner i kostnad är såklart tält ett bra alternativ för dig som inte har tillgång andra alternativ som husbil, campervan eller husvagn. Har du inget eget tält kan du säkert låna från någon kompis, numera finns också flera bra uthyrningstjänster (efter en snabb googling ser jag att exempelvis Hygglo och Naturkompaniet erbjuder tältuthyrning).
Andra alternativ för att övernatta billigt med semesterkänsla är att fälla ner baksätet i en kombi och lägga ut en madrass i bakluckan, alternativt att hänga upp en hängmatta mellan två träd. Våra barn älskar när de får lägga en sovsäck på studsmattan och sova där över natten. Det behöver varken vara krångligt eller superdyrt att leva “friluftsliv”.
Vandra:
Det finns SÅ många fina vandringsleder i Sverige, utöver lederna i nationalparkerna som jag tipsar om ovan. Under pandemin betade jag och mina vänner av flera i närområdet. Vissa upplevelser verkar uppenbarligen vara så lättillgängliga och ligga så nära så att det inte blir av – “det där kan vi ju göra senare”…
Läs mer: Vandringstips i Stockholm med omnejd
Har du funderat på pilgrimsvandring någon gång? Många förknippar det med Santiago de Compostela, men det går att pilgrimsvandra betydligt billigare än så. Jag och en vän gjorde en vandring där vi utgick från Stockholms pilgrimscentrum i Tyresö – och avslutade vår vandring med en lunch inne på Pilgrimscaféet. Här beställde vi in två portioner hemlagad soppa, varsitt fat med varmt bröd (två lika sorter) plus en generös skiva chevreost och till efterrätt en bit morotskaka. Priset för lunchkalaset? 75 kronor, totalt (maj 2021). Du behöver inte bli ruinerad varje gång det vankas semesterutflykt.
Läs mer: Tips om Tyresö – pilgrimsvandring, slott och ön Notholmen
#2. Semester med skärgårdstema
Vi har så oerhört mycket vacker skärgård i Sverige – som givetvis lockar lite extra under sommaren. Jag är uppvuxen på Sveriges östkust som är grön, mjuk och böljande. Västkusten, där min man växte upp, är däremot karg, vild och vass.
Den reguljära skärgårdstrafiken trafikerar regelbundet olika kajer och öar – i Karlskrona kan du exempelvis ta Sturköpendeln/båten istället för bussen ut till öarna under sommarhalvåret. Till kustorterna i Stockholm kan du använda ditt SL-kort och åka ut till bland annat Vaxholm, Norrtälje, Nynäshamn och Gustavsberg.
#3. Semester med kulturtema
Museum, hembygdsgårdar, naturum – vi har många fina kulturarv som ligger och väntar på oss semesterfirare, och ofta är det alldeles gratis. För en bra överblick kan jag tipsa om appen Svenskt Kulturarv (med tillhörande rabattkort), som är en heltäckande guide till museum i Sverige och dessutom tipsar om aktuella och kommande utställningar.
Ett semestermål med kulturtema skulle kunna vara att besöka alla svenska världsarv – vi har i skrivande stund 15 stycken. Några av dem som vår familj har besökt är Örlogsstaden Karlskrona, Hällristningsområdet i Tanum och Hansestaden Visby, Gotland.
Ett världsarv är ovärderligt för mänskligheten och ska skyddas och bevaras för all framtid. Sverige har femton världsarv varav tre har mycket höga naturvärden. /…/ Ett världsarv är ett område, en miljö eller ett objekt som på ett unikt sätt berättar om jordens och människans historia. De är natur- eller kulturminnen som är av enastående universellt värde.
– Naturvårdsverket om Sveriges världsarv
En annan aktör som just nu jobbar för att fler ska få upp ögonen för vårt kulturarv är Sveriges hembygdsförbund. Läs mer om deras kampanj Kulturarvet som besöksmål där du också kan få bra tips om lämpliga utflyktsmål i Sverige.
Läs mer: Utflykt till Torö och Torö hembygdsförening
#4. Svenska slott
För att spinna vidare på kulturtemat ovan brukar jag vilja åka runt på “slottssafari” och kolla på slott när jag reser runt i Skottland/Slottland, men det finns många fina här hemma i Sverige också (enligt Finspångs slott runt 160 stycken som är väl bevarade). Det kan kosta en slant i inträdesavgift att gå in för att se slotten invändigt, men ofta är det minst lika fint utanför – vilket inte minst gäller slottsträdgårdarna.
Flera av slotten har också bra appar som är gratis att ladda ner. Ett exempel är appen Kungliga promenader där du hittar en blandning av kultur, natur och kunglig historia runt Drottningholm, Ulriksdal, Tullgarn – i dagarna släpptes också ett pressmeddelande om nya promenader i Hagaparken.
Mina personliga favoriter? Läckö slott vid Vänern – vitkalkat med röda detaljer. Personligen uppskattar jag att gänget som förvaltar slottet och arbetar i dess omgivningar gör det på allra bästa sätt – utan att ett besök vid slottet med omnejd känns det minsta kommersiellt. Andra riktigt pampiga slott jag tycker om att besöka är Kalmar slott, Örebro slott och Vadstena slott vid Vättern.
Läs mer: Svenska slott: 9 tips på besöksvärda slott i Sverige
#5. Festivaler, konserter och marknader
Jag gissar att många av oss är alldeles utsvultna på festivaler, sommarkonserter och marknader efter ett par års pandemi och därmed stiltje på den fronten. Nu är de allra flesta arrangemang igång igen, och även om många av dem kostar finns det gratisvarianter. För egen del brukar jag se till att pricka in Lövmarknaden i Karlskrona som inträffar varje år torsdagen före midsommarafton.
Vill du gå på Sveriges största marknad bör du istället sikta in dig på Kiviks marknad som har ett tusental knallar och brukar räkna med cirka 100 000 besökare. Här kostar det dock en slant i inträde, 50 SEK per dag (läs mer på hemsidan för Kiviks Marknad).
För att hålla koll på aktuella evenemang och festligheter kan du alltid surfa in på respektive destinations hemsida och klicka runt. Många av dem har en egen flik för pågående evenemang (som exempel kan nämnas min hemstad Visit Karlskrona som har en egen flik för “Evenemang i Karlskrona”.)
#6. Tema aktiv semester och träningsresa
Jag vet inte hur många gånger jag har sneglat på olika träningsresor i Sverige, bland annat Systrar i bergen , Adventure Stories och Outdoor Stories. Men gratis är det inte, nej – vilket det heller inte bör vara med tanke på tidsåtgång, omkostnader och expertisen som varje arrangör besitter. För några år sedan tyckte jag också om att anmäla mig till olika träningslopp – framför allt löpning, men också Tjejklassikern.
För semesterfirare som inte har budget nog till arrangerade gruppresor finns dock alternativ för alla med lite fantasi.
- Egen version av Vätternrundan. Jag drömmer själv om att cykla hela Vätternrundan, men 30 mil i ett och samma lopp – med tidsgräns – känns oöverkomligt just nu. Däremot cyklar jag gärna i min egen takt, för att stanna till och fika då och då, kanske också med tältövernattning längs vägen? Vättern runt lockar helt enkelt, absolut med cykel men helst utan tävlingsmoment. Läs mer: Tips om Vättern – att resa runt Sveriges näst största sjö
- Fixa eget triathlon. Jag och ett par tjejkompisar ville genomföra ett triathlon, men var inte redo för hela tävlingsupplägget med allt vad ett sådant innebär. Vi såg istället till att reka i förväg och mäta ut korrekta sträckor – för att sedan genomföra vårt eget triathlon (med hejaklack och allt!). Läs mer: Soft adventure – min sommar med en lagom dos pulshöjare
- Cykla längs Göta Kanal. En uppskattad sommarsemester i vår familj som vi fortfarande pratar om är dagarna i området mellan Vättern och Vänern, då vi bland annat cyklade en sträcka längs Göta kanal. Här väntar nästan nio mil bilfri dragväg, på något som sägs vara Sveriges vackraste bilfria väg. Slussar, broöppning, fika och härlig stämning, det gör vi gärna om! Läs mer: Cykla längs Göta kanal med barn – tips och inspiration
#7. Billig sommarsemester för barnfamiljen
Att resa med barn i Sverige kan bli ungefär hur dyrt som helst, men det går såklart att hålla ner kostnaderna genom att ta med picknick, gå till ställen med gratis eller billigt inträde etc. Våra barns favoriter genom åren har varit krabbfiske i Bohuslän, guidade turer i fästningarna på Marstrand och i Karlsborg och diverse vattenland/nöjesparker över hela Sverige. Om du ska hålla dig på hemmaplan finns flera tips här för både soliga och regniga dagar:
Läs mer: Hemester och 50 tips för ett långt sommarlov
#8. Semester för dig som gillar att pricka av grejer på listor
För egen del älskar jag listor av alla slag, även när det gäller semester! Under pandemin skrev jag en bucketlist / önskelista på saker jag vill uppleva i Sverige: Bucketlist för resor i Sverige: 100 saker jag vill se och göra. I listan finns allt från att tälta med barnen på Öland till att vandra på Kullahalvön och åka ut till både Väderöarna och Gotska sandön. Nu funderar jag på att be familjen skriva en gemensam önskelista inför kommande semestrar framöver!
Andra förslag på semesterinspiration i Sverige för dig som gillar listor är att besöka alla Sveriges nationalparker eller världsarv (som jag har skrivit mer om ovan), eller kanske alla Sveriges 25 landskap?
Läs mer: Semestertips i Sverige – att resa genom Sveriges landskap
Här hittar du mängder med inspiration och tips om svenska resmål! (Omslagsbild från Vanäs fyr vid Vättern.)