Close
Cykla längs Göta kanal med barn: tips och inspiration

Cykla längs Göta kanal med barn: tips och inspiration

Grejen att cykla längs Göta kanal med barn kan först låta övermäktig, men det behöver inte vara så komplicerat. Vår familj (två vuxna och tre barn i åldrarna 10, 8 och 4) väljer en lättare cykelutflykt på drygt en mil tur och retur längs Göta kanal från vårt boende vid Norrkvarns slussområde. Längs cykelturen gör vi flera olika stopp för att kika på slussöppningar, prata med båtfolk, äta lunch och fika intill kanalbanken.

Cykla längs Göta kanal med barn

#1. Varför cykla längs Göta Kanal?

cykla längs göta kanal barnfamilj

För barnfamiljer som är sugna på en cykelsemester i Sverige är den nästan nio mil långa gamla dragvägen längs Göta kanal ett bra alternativ, inte minst av den anledningen att den är fri från bilar. En annan fördel är att vägen är okuperad och därmed lätt att trampa fram på. Alla slussar längs vägen är givetvis en stor bonus, på sommaren är det fullt ös längs kanalen med slussöppningar och en massa olika båtar att spana på. Det är svårt att bli uttråkad när det ständigt händer grejer längs vägen!

#2. Vår cykling – från Norrkvarn till Hajstorp

cykla längs göta kanal
cykla längs göta kanal med barn7
hus vid göta kanal
cykla längs göta kanal med barn4

Vi utgår från vårt boende vid Norrkvarn/Norrqvarn Hotell & Konferens, där vi också hyr våra cyklar. Det är drygt en mils cykeltur mellan Norrkvarn till Hajstorp, vilket blir en väldigt överkomlig sträcka under en halvdag.

Hur långt ska man cykla/vilket cykelpaket ska man välja? Det här är såklart väldigt individuellt beroende bland annat på hur cykelvana barnen är, vilken typ av aktiviteter som planeras innan och efter cykelturen och hur mycket av semestern som ska tillbringas på en cykelsadel. Bra inspiration och konkreta tips på cykelpaket finns på Göta kanals hemsida.

Läs mer! Cyklingen längs Göta kanal gav så mycket mersmak att gjorde en liknande cykeltur längs kanalen under 2020, men då i Östergötland där vi utgick från Borensberg: Resa i Sverige med barn – tips längs östra Vättern

#3. Att se båtarna slussas vid Göta Kanal

cykla göta kanal
båt på göta kanal med barn
båt på göta kanal med barn
båt sebbe göta kanal
göta kanal båt barn
cykla göta kanal
göta kanal MS bellevue

En av de absolut största höjdpunkterna under cykelturen, för både barn och vuxna, är att stanna vid de olika slussarna för att se båtarna ”åka upp för ett vattenfall” som vår fyraåring Nelly lyckligt sammanfattar slussfenomenet. Slussvakten låter inte vår minstings enorma entusiasm vara förgäves, utan frågar om Nelly kan tänka sig att trycka på knappen för att öppna slussen. Jag har sällan sett ett nöjdare leende på vår dotter!

Efter slussöppningen träffar vi ett trevligt par från Karlsborg som låter barnen hänga med i segelbåten under nästföljande slussöppning för att se hur det går till ”inifrån” slussen. Vi får med andra ord en maxad dag på slussfronten, vilket också blir dagens stora snackis och behållning för vår minsting.

Tips: Våga fråga om ni får hänga med i en av båtarna under en slussning, det blir ett roligt minne för barnen.

#4. Lunch- och fikastopp vid Hajstorp

hajstorp göta kanal
cykla göta kanal
cykla göta kanal

Hajstorp är ett av alla stopp vid slussarna längs Göta kanal, och ligger överkomliga fem kilometers cykeltur från vårt boende. Vid Hajstorp stannar många för att fika och/eller äta lunch på caféet här längs kanalen, men också för att gå på museet.

göta kanal museum

På undervåningen säljs hantverk av olika slag, och på övervåningen får vi besökare lära oss mer om historian och livet här i krokarna för ett hundratal år sedan.

#5. Boendetips vid Göta Kanal – att bo i ett slusshus

norrkvarn slusshuset4

I anslutning till vår cykeltur längs Göta kanal bor vi ett par nätter i ett av de gula slusshusen längs Göta kanal, närmare bestämt ”Norrkvarn” som hyrs ut via Norrqvarn Hotell & Konferens. Boendet ligger bara 20 minuters bilväg från Mariestad och låter besökarna få ett utmärkt smakprov av livet längs Göta kanal.

Läs mer: Norrqvarn Hotell och Konferens (och att bo i ett slusshus)


Vi fick möjlighet att cykla längs Göta kanal med barn under “Västgötaturen”, vilken gjordes i samarbete med Västsverige sommaren 2019.

3 comments

  1. Åh, vad roligt det låter att cykla längs kanalen och bo intill!
    Jag har som sagt åkt med båt på kanalen en gång, och jag är helt med på entusiasmen över att ”Åka uppför ett vattenfall”! 😍
    Att cykla längs kanalen får nog bli nästa sommarsemesters ”Resa inom Sverige projekt”!
    Jättekul att läsa era tips och upplevelser, med om cykelturen längs Göta kanal.

    1. Men vad glad jag blir över din kommentar Maria, tack! Känns som att Göta kanal är en Sverige-klassiker, värd att uppleva i alla fall en gång i livet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close