Close
Hemester och 50 tips för ett långt sommarlov

Hemester och 50 tips för ett långt sommarlov

Idag slutade skolan och våra barn kan se fram emot ett långt sommarlov tillsammans med oss och delar av släkten.

Det är en fantastisk förmån att ha möjlighet att kunna ge barnen ett sommarlov utan vare sig fritids eller förskola, vilket i vårt fall blir möjligt med hjälp av sparade föräldradagar och det faktum att jag är egenföretagare och kan styra dygnets timmar som jag vill. Men, i ärlighetens namn blir jag också lite matt på blotta tanken att underhålla vildbattingarna fram till skolstart i mitten av augusti. Flera av veckorna kommer att spenderas hos släktingar och på jobbuppdrag där familjen följer med, men vi kommer också att ha mycket hemester, alltså semester på hemmaplan.

För ett tag sedan fick jag en kommentar från Backstage i mammalivet med början till en sommarlovslista i form av förslag på roliga aktiviteter (tusen tack för det!) som jag har byggt vidare på i det här inlägget. Nästa gång barnen, eller jag, klagar på ”att det inte finns något att göra” under sommarlovet ska jag plocka fram min lista om hemester – förhoppningsvis kan ni som också har uttråkade barn hemma under sommarlovet göra detsamma. Tanken är att aktiviteterna i inlägget inte ska behöva kosta skjortan – semesterkassan har som bekant en förmåga att rulla på alldeles för fort.

knappelskär Nynäshamn

Hemester och 50 tips för ett långt sommarlov (25 utomhus och 25 inomhus)

Utomhusaktiviteter för en lyckad hemester:

  1. Gå på skattjakt: Ladda upp med chokladpengar eller något annat som glimmar, rita en skattkarta och låt barnen använda sina geografikunskaper.
  2. Flaskpost: Skicka iväg en själva, eller överraska barnen med en oväntad flaskpostfångst nästa gång ni är vid ett vattendrag.
  3. Titta på stjärnor: Låna en bok om stjärnhimlen på biblioteket, plugga in de enklaste stjärntecknen och ge er ut i natten för att omsätta teori till praktik!
  4. Tälta på tomten/närområdet: Vissa åker och vandrar i fjällen, men upplevelsen och minnena för barnen kan bli densamma på tomten eller i närområdet.
  5. Sov på studsmattan (eller balkongen): Har ni inget tält? Sov över på studsmattan eller ute på balkongen (kombinera med punkt nr 3!).
  6. Gå en fotopromenad: Låt barnen låna kameran eller mobilen och ge er ut för att föreviga det ni ser genom en kameralins.
  7. Blås såpbubblor: Köp, eller blanda själva (har själv inte hittat det ultimata receptet, har ni några tips?).
  8. Testa er version av ”plogging” ( = plocka skräp när du joggar): Omslagsbilden visar vår version av ”plogging” på Sturkö förra året, då vi delade upp barnen i två lag som fick tävla mot varandra om vem som kunde samla upp mest skräp på tomten och närliggande områden under tidtagning.
  9. Rita med asfaltskritor: Kanske ett av de billigaste och roligaste nöjena våra barn vet.
  10. Ställ upp en kiosk: Ni vet väl att de flesta framgångsrika entreprenörer ofta började med sin business i unga år? Hjälp barnen att baka och blanda saft och ställ sedan upp en kiosk i närheten.
  11. Låt barnen förbereda en picknickkorg: Ofta curlar jag sönder mina barn och fixar allt praktiskt inför en picknick. Sätt dem i arbete och låt dem själva använda sin fantasi genom att överlämna ansvaret för picknicken till dem!
  12. Tiokamp: Kasta bollar i en hink, spring så fort du kan, möjligheterna är oändliga!
  13. Gör en hinderbana: Engagera barnen och låt dem vara med och bestämma hur upplägget ska se ut. 
  14. Gemensam löp/cykelrunda: Dra med alla som är hemma och ge er ut på en gemensam tur i löpspåret.
  15. Ta en upptäckarpromenad: Ta med förstoringsglas, burkar och håvar och utforska småkrypen och deras omgivningar.
  16. Utegympa: Ladda upp med bra musik och riv av ett hemmasnickrat Friskis & Svettis-pass!
  17. Vattenlek: Ta ut alla lämpliga redskap du kan hitta och försök bygg en hinderbana med hjälp av vatten.
  18. Bygg en koja: Min storebror byggde i och för sig trädkojor som skulle ha platsat i Hus & Hem när han var liten, men ambitionen behöver inte vara på den nivån.
  19. Bygg ett sandslott: För att fortsätta på byggtemat kanske sandslott är betydligt enklare än en koja.
  20. Samla snäckor/stenar: Vem hittar den finaste/konstigaste/lenaste?
  21. Gå till närmaste vattendrag och kasta ”macka”/ha barkbåtsrace: Det behöver inte vara så komplicerat.
  22. Friidrott: Leta reda på var närmaste friidrottsanläggning finns (hos oss finns det en bredvid fotbollsplanen) och låt barnen springa, hoppa och kasta! Glöm inte att ta med egna bollar.
  23. Orientering: Skriv ut en karta från google maps, snickra ihop några egengjorda kontroller och ge er ut i skogen.
  24. Testa en ny lekpark: Gå utanför bekvämlighetszonen och testa en ny lekpark. Kanske hittar ni en ny favoritlekpark som vi gjorde?
  25. Ha en loppis: Låt barnen själva samla ihop leksaker ni inte längre använder och ha en loppis.
Hemester och inomhusaktiviteter för regniga (eller orkeslösa) dagar:

regniga dagar

  1. Mörkerkurragömma: Ladda upp med ett gäng ficklampor och släck ner huset. Har ni ingen källarvåning kanske ni får vänta till senkvällen.
  2. Skuggteater: Sätt upp ett lakan, hämta en bra lampa och låt barnen komponera sin egen skuggteater med hjälp av händer/fingrar.
  3. Vikgubbar/berättelser: Det här är en stående favorit i vår familj. Låt varje person rita en del av en gubbe alternativt historia, vik så ingen ser, och skicka vidare till nästa person som får fortsätta bygga på gubben/historian.
  4. Tillverka pappersloppor: Har ni ingen uttalad lopp-expert i familjen (vi har vår i form av Julia) kan ni få bra vikinstruktioner här.
  5. Bygg en legostad: Det här valde min son som familjeaktivitet för ett tag sedan, kul grej att involvera hela familjen!
  6. Ha kalas för dockorna eller gosedjuren: Mina barn har spenderat många timmar med att planera inför och genomföra kalas för dockorna och/eller gosedjuren. Inbjudningar, förberedelser och lekar. Det kan bli kul, jag lovar!
  7. Gör slime eller play-doh: På nätet finns en oändlig receptkälla för att hitta det ultimata receptet för slime eller play-doh.
  8. Bilda en hemlig klubb: Några av mina roligaste minnen med min barndomsbästis handlar om kattklubben som vi bildade under stort hemlighetsmakeri. Jag har till och med för mig att vi hade dagordning och allt!
  9. Pyssla: Jag är en samlare och brukar spara kartonger och tidningar. Plocka fram pyssellådan och gör något vettigt med allt ”skräp” ni samlat på er i pappersinsamlingen!
  10. Skriv brev till vänner och släktingar: Vi svenskar är knappast bortskämda med handskrivna brev/vykort som kommer med posten. Kanske är det dags att ändra på det?
  11. Skriv sommardagbok: Sommarskola är inte vidare kul, men kanske kan ni göra en superlightvariant i form av att skriva sommardagbok varje dag?
  12. Plugga geografi: Ta fram en kartbok eller en jordglob och ha frågesport. Vem kan para ihop rätt huvudstad med land, vilka kontinenter finns det och var ligger egentligen Madagaskar?
  13. Lek med kottar: Det må låta pretentiöst, men fattar ni hur mycket roliga gubbar/djur etc det går att skapa av kottar?
  14. Spela kort och spel: Gräv fram alla gamla spel ni kan hitta.
  15. Baka: När jag var liten bläddrade jag ofta i bakböcker för att hitta den mest aptitretande bilden jag kunde hitta. Utmana dig själv och barnen genom att faktiskt ta itu med ett klurigt och komplicerat recept – om inte annat lär timmarna gå.
  16. Pussla: Kanske kan ni också, en gång för alla, sortera ut alla de där pussellådorna som faktiskt är ofulltaliga? Jag talar av egen erfarenhet, vi har ett helt gäng.
  17. Gör en fotobok: Jag gissar att vi alla har ett gäng fotografier samlade i en låda som väntar på bättre tider. Vilken tid är bättre än sommarlovet? Fram med album, fotoklister, pennor och skapa en egen fotobok.
  18. Skapa en fotovägg: På samma tema som ovan kan ni ta itu med en fotovägg, antingen med hjälp av ramar eller bara sätta upp korten som de är.
  19. Klippdockor: Gör era egna eller fynda på loppis, vi fick tag i två stora laddningar förra sommaren för en spottstyver.
  20. Domino: Vi har två olika kaplauppsättningar som brukar få agera domino. Bygg upp en bana med hjälp av stolar, böcker och andra redskap och kolla vem som lyckas med längsta obrutna dominokedjan.
  21. Ha maskerad: Rota fram gamla kläder eller gå loss i utklädningslådan. Har ni extra mycket energi kanske ni kan använda kläderna som rekvisita till en film?
  22. Handarbeta: Fingervirka eller brodera, har du garn, nål och tråd behövs inte mycket mer än så för att slå hål på några regniga timmar.
  23. Läs böcker: Jag funderade på om den här punkten var för självklar att ha med?
  24. Frågesport: Låt alla skriva några frågor var och skapa ert eget Jeopardy.
  25. Se på film tillsammans: Jag erkänner att jag ofta använder tv:n som barnvaktssubstitut. Ladda upp med kuddar och filtar och gör istället en mysig familjestund av er hemester!

Läs mer: Att göra gratis i Stockholm med barn


Har du egna tips för en lyckad hemester får du gärna fylla på!

4 comments

  1. Med den där listan kommer ni inte få tråkigt i sommar!

    1. Några punkter på listan ska vi nog hinna beta av under alla de här veckorna…

  2. Så bra!! Sommarångesten har släppt.

    1. Tack Karin! Ingen ångest här inte, idag är alla överlyckliga över sommarlov. Får väl se hur vi känner om ett par månader… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close