Inlägg är skrivet i samarbete med KLM och innehåller reklamlänkar.
Har du planer på att resa till Ecuador? Grattis – då har du ett fantastiskt äventyr framför dig! I högländerna bjuder bergskedjan Anderna på svindlande höjder och mäktiga vulkanlandskap, i byarna säljs färgsprakande hantverk, längs kusten väntar strandliv, i Amazonas regnskog kan du räkna med adrenalinstinna aktiviteter och häftiga naturupplevelser och i Quito kan du strosa bland Unescolistade kvarter i pastellfärger. Kronan på verket? Galapagosöarna, som ett helt eget universum långt ute i Stilla Havet. Lägg till Inkarikets fascinerande historia, ett vänligt mottagande från befolkningen och världens (?) bästa choklad så har du fått ett litet hum om vad du förhoppningsvis kan förvänta dig av att resa till Ecuador.
I denna reseguide till Ecuador kan du läsa mer om landets historia, mat och kultur – du får även konkreta tips på aktiviteter och utflykter under din resa.
Läs mer: Att resa till Galapagos – Stilla havets eget lilla universum
Att resa till Ecuador: reseguide med tips och inspiration
Tips! Brukar du lyssna på radio eller podcasts? Här finns ett helt avsnitt om min och min poddkollega Lisas resa till Ecuador i Att resa-podden.
#1. Bakgrund, historia och allmän information om landet
Ecuador är det enda landet i världen som är döpt efter ett geografiskt fenomen. Ekvatorn delar jordklotet i södra och norra halvklotet, och en bit utanför huvudstaden Quito finns monumentet “Mitad de Mundo” för att uppmärksamma jordens mittpunkt (att monumentet i själva verket ligger 200 meter fel är en petitess i sammanhanget).
Fastlandet gränsar till Colombia i norr och Peru i söder, och 100 mil västerut ligger de berömda Galapagosöarna – som tillhör Ecuador sedan 1832. Ecuador är det tredje mest vulkantäta landet i världen, efter Chile och Indonesien. Landet har med andra ord ett imponerande antal vulkaner, 84 stycken, varav flera av dem är mer eller mindre aktiva.
Ecuador (formellt Republiken Ecuador) har en brokig historia bakom sig. Innan Inkariket expanderade till den region som idag är känd som Ecuador fanns här flera fristående stammar, och senare kom Spaniens erövring i början av 1500-talet att prägla landet som vi känner det idag. I början av artonhundratalet ledde frihetskämpen Simón Bolívar en kamp om att förena hela Sydamerika, där Storcolombia (Gran Colombia) var första steget. Denna sammanslutning varade inte länge, utan föll sönder på grund av interna stridigheter år 1830. Från resterna av det som tidigare varit känt som Storcolombia föddes tre nya länder: Colombia, Venezuela och Ecuador. (Panama blev senare självständigt från Colombia). Ledde självständigheten till frid och fröjd? Inte direkt. För att citera Wikipedia: “Det kanske mest konsekventa inslaget i republikens historia är den politiska instabiliteten.”
Så hur är då läget i landet idag? Inför och under min resa till Ecuador får jag höra från flera olika håll att Ecuador räknas som ett av de säkraste landen i Sydamerika att vistas i som turist. Det interna politiska styret ifrågasätts dock från flera av de invånare vi möter, men de menar också att mycket är på rätt väg. I år legaliserade exempelvis landet samkönade äktenskap, efter att högsta domstolen beslutat att ge två gaypar rätten att gifta sig.
#2. Maten i Ecuador
Vi kan snabbt och nöjt konstatera att det här landet kan sin mat, under resan till Ecuador serveras vi den ena goda måltiden efter den andra. En typisk ecuadoriansk måltid består av tre rätter. Att soppa serveras till förrätt (primero) är mer regel än undantag: kycklingsoppa, quinoasoppa, linssoppa och den ecuadorianska klassikern “Locro de papa” (potatissoppa med ost och avokado på toppen) är vanligt återkommande.
Till huvudrätt (segundo) väntar ofta kött i form av nötkött, fläskkött, fisk, kyckling eller marsvin och ris. Det äts mycket ris i Ecuador, men också potatis av olika sorter.
Vi upplever att kvaliteten på fisk och skaldjur är väldigt hög, oavsett om vi äter på den lokala marknaden i Quito eller på en finare restaurang på Galapagos. Maträtten Ceviche, som ursprungligen kommer från grannlandet Peru, är en vanligt återkommande rätt i Ecuador. Här serveras den ofta med räkor istället för fisk – och vilka räkor sedan!
Till efterrätt (postre) är det vanligt med färsk frukt, det finns mycket av den varan i Ecuador. I efterrättssammanhanget måste givetvis även chokladen nämnas, Ecuador är världskänt för sin smakrika choklad. Här används begreppet “black gold” inte om olja, utan snarare om kakaobönorna. Andra omtalade exportvaror i konsumentbranschen är kaffe, bananer och avokado.
I övrigt äts det mycket bröd i Ecuador, “We love our bread” konstaterar vår guide Jorge nöjt när vi går förbi ännu ett bageri inne i Quito. Han tar också med oss till ett par olika småbagerier där vi får smaka de åttakantiga bakverken Quesadillas, men också Pristinos, en friterad dessert som serveras med honung eller sirap.
Vi serveras oftast juice som dryck, ett par av smakerna som är helt nya för mig är juice gjord av dels naranjilla (som tillhör potatissläktet, men ser ut som en liten clementin) dels tamarillos som också kallas “tree tomatos”. Juicerna är gjorda av färsk frukt, vatten och ja, socker! Även popcorn är vanligt återkommande som tilltugg på matbordet i Ecuador.
Prisexempel: Fem äpplen för en dollar, 3-4 stycken avokados för en dollar. Våra måltider landar på ca 7-15 dollar, inklusive dricka.
#3. Tips på saker att göra och områden att besöka i Ecuador
Ecuador brukar delas upp i fyra zoner: Högländerna, Amazonas, Kusten och Galapagos. Det brukar sägas att “Ecuador är som ett Sydamerika i miniatyr” – vilket gör landet till ett omtyckt resmål. Här kan du uppleva både mäktiga bergskedjor, tropisk regnskog och strandliv, men också magin på Galapagosöarna.
Högländerna…
…med det skrynkliga Anderna och dess vulkaner ligger uppe på flera tusen meter höjd. Nedanför, vid foten av vulkanerna, ligger marken utbredd som ett stort lapptäcke som skiftar i gult, grönt och beigt. Ska du besöka högländerna, eller andra platser som ligger på ca 2500 meters höjd och högre, kan det vara bra att känna till de symptom gemensamt kallas “höjdsjuka”. Det tar helt enkelt lite extra tid för kroppen att anpassa sig till det lägre lufttrycket:
Ju högre över havsnivån du kommer desto lägre är lufttrycket. Då innehåller inte luften lika mycket syre. Det gör att mindre syre kan tas upp i blodet och att cellerna i kroppen får syrebrist.
– 1177 om höjdsjuka
Att resa till Ecuador: Platser att rekommendera i Högländerna
Stadspuls, arkitektur och vyer i Quito
“Det ser ut som ett vintrigt Spanien”, svarar min man när jag messar över bilder från vår första kväll i Quito. Och jo, vid en första anblick är det spanska arvet påtaglig i form av arkitektur och pampiga fasader, men också vad gäller släktband och ursprung. På nästan 3000 meters höjd (2850 för att vara exakt) har Quito tagit form och brett ut sig på vulkanernas sluttningar. Spanjorerna grundade staden på gamla Inkaruiner år 1534, och idag har Quito en av de mest välbevarade historiska stadskärnorna i det som brukar kallas det spanska Amerika.
Den gamla stadskärnan är numera upptagen som världsarv av Unesco, och att strosa runt på dessa gator är en självklar aktivitet om du besöker Quito. För att få ut mesta och bästa möjliga av den komplexa historien och kvarteren rekommenderas att du gör en stadsvandring med Quito Street Tours. En annan given aktivitet i Quito är att ta linbanan Teleférico, vars slogan “Tocar el Cielo” (rör himlen) är en bra sammanfattning om vad som väntar dig. Med en stigning på 100 meter i minuten kan du stiga av på en imponerande höjd om nästan 4000 meter över havet. Vill du komma ännu högre upp kan du därifrån vandra vidare till vulkanen Ruku Pichinchas topp som sträcker sig 4784 meter över havet. För egen del räcker det att beundra de storslagna vyerna från området där linbanan stannar, utsikten över de tiotal vulkaner som tornar upp sig runt Quito är makalöst vacker.
Blir du hungrig kan du med fördel ta sikte på kvarteret La Ronda, men nattlivet lär vara bäst i norra Quito. För dig som gillar takterasser med utsikt över stadens blinkande ljus bjuder både Cafe Mosaico (Manuel Samaniego N8-95) och Leña Quiteña (Calle Guayaquil S1-76 Calle de la Ronda) på sådan. Jag kan däremot inte påstå att dessa restauranger har stadens godaste mat, den bästa måltiden i Quito äter vi på den lokala matmarknaden: Mercado Central (Av Pichincha).
Läs mer om tips på saker att göra i Quito: Att göra i Quito med omnejd: 13 tips om Quito
Utflykt från Quito: Turkosblå kratersjö vid Quilotoa
Om du befinner dig i Quito kan jag definitivt rekommendera en heldagsutflykt till kratersjön vid vulkanen Quilotoa, som ligger drygt 2,5 h bilfärd söder om Quito. Mineralerna bidrar till vattnets turkosblå färg som knappast behöver photoshop för att framhäva dess karaktäristiska nyanser. Det tar både tid och energi att gå ner till kratersjön från parkeringen, räkna med 30-40 minuter. Upp får du räkna med det dubbla.
Boka utflykt till Quilotoa: Vi bokade vår dasgutflykt till Quilotoa med Viator, vilket funkade väldigt bra.
Läs mer hos Lisa: Utflykt till Quilotoa – vacker lagun i Ecuadors vulkanlandskap
Utflykt från Quito: Vandring och cykling vid vulkanen Cotopaxi
En annan sak du inte lär ångra är att stifta närmare bekantskap med vulkanen Cotopaxi, vars karaktäristiska silhuett och 5897 meter höga topp förknippas med både Quito och Ecuador. Vi åkte dit för att vandra en bit uppför vulkanens branta sluttning, och nådde efter mycket möda och stort besvär 4864 meter. Det suger rejält i benen och höjden är inte att leka med varken för kropp eller knopp.
Boka utflykt till Cotopaxi: Vi bokade vårt utflykt till Cotopaxi med Viator.
Läs mer hos Lisa: Utflykt till Cotopaxi – med vandring och mountainbike
Utflykt från Quito: Otavalo
En annan utflykt i högländerna är staden Otavalo, där den största delen av befolkningen är ursprungsfolk. Den här staden är framför allt känd för sin marknad med fokus på vackra och färgrika hantverk.
Amazonas…
…regnskog brer ut sig över nio länder i Sydamerika, varav Ecuador är ett. Här finns en enorm biologisk mångfald, och klimatet hett och fuktigt. Baños (de Agua Santa) är en av de mer kända orterna i Ecuador, och brukar ibland kallas “porten in till Amazonas”. Här finns ett sextiotal vattenfall och orten lockar extremsportare och äventyrsjunkies, men också vanliga turister som vill få sin beskärda del av adrenalin i form av forsränning, ridning, cykling, bungyjump och andra spänningshöjande aktiviteter. Trots att många turister lockas hit får vi höra att det här är ett riktigt bra utflyktsmål för de som gillar äventyr. En annan populär ort med koppling till Amazonas är molnskogen vid Mindo, som ligger i en av Amazonas dalgångar – två timmar nordväst om Quito. Även här väntar äventyrsstinna aktiviter som zipline och forsränning.
Kusten…
… erbjuder allt från små fiskebyar till välbesökta sandstränder. Några orter att uppmärksamma lite extra lär vara Mompiche, Los Frailes och Montañita.
Galapagos…
… med dess djur- och naturliv kräver en helt egen reseguide här i bloggen framöver, men Galapagosöarna måste såklart få en egen rubrik i även den här guiden. Ögruppen, som består av 19 öar, har tillhört Ecuador sedan 1832. Öarna har varit nationalpark sedan 1959 och ja, det har sin förklaring. Under vår resa hit möttes vi av landskap jag tidigare bara har sett på tv, med loja leguaner, enorma havssköldpaddor, pigga pingviner, svärmar av hajar och trötta sjölejon. Banos må förvisso erbjuda adrenalin i form av extremsporter, men de här extremt häftiga djurmötena är något att minnas för evigt.
#4. Att resa till Ecuador: praktiska fakta, flygbiljetter, boende och transport:
Att resa till Ecuador: flygbiljetter
KLM Royal Dutch Airlines flyger direkt mellan Amsterdam och Quito, men även till Guayaquil. Vi valde att resa in till Quito och ut från Guayaquil för bästa möjliga resrutt, eftersom vi spenderade sista delen av resan på Galapagos.
Vår resrutt på ditvägen gick från Arlanda till Quito via Amsterdam, med en total flygtid om drygt 15 timmar. Resan var uppdelad på 2 timmars flygresa mellan Arlanda till Amsterdam, 1,5 timme mellanlandning i Amsterdam och 11:40 timmar direktflyg mellan Amsterdam och Quito.
Att resa till Ecuador: pass, visum, valuta och eluttag
- Visum och pass: Svenska medborgare får stanna i Ecuador upp till tre månader utan visum. Observera att ditt pass måste vara giltigt i 6 månader efter inresa.
- Intyg från försäkringsbolaget: För att resa till Galapagos fick vi höra att det behövdes ett intyg på reseförsäkring. Jag kontaktade mitt försäkringsbolag (där jag har min hemförsäkring med tillhörande reseförsäkring) och fick hemskickat ett intyg om reseförsäkring “Certificate of Travel Insurance”). När vi kom till Galapagos behövde vi aldrig visa upp intyget, men jag gissar att det hade underlättat om vi hade behövt sjukvård på plats.
- Valuta: Det är amerikanska dollar, USD, som gäller i Ecuador, även om det också används lokala dollarmynt (som du inte kan använda i andra länder än Ecuador).
- Eluttag: I landet används kontakter typ A / B med spänningen 120 Volt (samma som i USA).
- Officiellt språk: Det officiella språket är spanska. Många talar engelska i Quito och på Galapagos, men verkligen inte alla. Det underlättar om du kan i vart fall några ord spanska för att ta dig runt.
- Taxi: Vi reste bara med taxi i Quito. Där gäller de gula taxibilarna, se till att taxametern är påslagen alt kom överens om priset innan avfärd.
- Allmänt säkerhetsläge: UD avråder tills vidare från icke nödvändiga resor till kommunerna San Lorenzo och Eloy Alfaro (Esmeraldas) och säkerhetszonen vid gränsområdet mot Colombia. I övrigt bör turister iaktta sedvanlig försiktighet. Håll koll på aktuell information i UD:s app “Resklar”.
Att resa till Ecuador: utflykter
Vi bokade ett par av utflykterna (till Cotopaxi och Quilotoa) hemifrån via TripAdvisors aktivitetsförmedling Viator, vilket fungerade väldigt smidigt. För att komma ner ytterligare i pris kan ni boka direkt via de lokala arrangörerna, men vi fick höra av våra guider att Viator är proffsiga och säkra att ha att göra med. Utflykterna på Galapagosöarna bokade vi däremot direkt på plats (Santa Cruz), kvällen innan vi skulle ge oss av. Just på Galapagos var det viktigt för oss att kunna vara flexibla och boka på aktiviteter efterhand – vilket i slutändan visade sig fungera alldeles utmärkt.
Att resa till Ecuador: turistsäsonger
Under vilken tid på året passar det bäst att resa till Ecuador? Det beror på vem du frågar och vart i landet du vill resa, det finns många olika klimatzoner i Ecuador. Högsäsongen i och utanför Quito pågår juli-augusti, men börjar lugna sig framåt september. Vi kom till Ecuador i slutet av augusti, då var det upp till 25 grader under dagtid, men rejält mycket kallare under kvällarna. Det går att resa till Galapagosöarna året runt, men vattnet är kallare under november-januari. Under vår resa packade vi med både vinterjacka och bikini, och fick användning för både och. Som sagt, klimatzonerna och höjderna skiljer sig rejält!
Vilka högtider bör du hålla reda på? Den 24 maj firas Independece Day med festligheter i hela landet. I slutet av februari är det karnevaltider, precis som i Rio de Janeiro.
Reseguide Ecuador om boende:
Vi bodde på allt från ett lyxigt flygplatshotell till ett sunkigt hotell på Santa Cruz (Galapagosöarna) och betalade som mest 550 SEK/var per natt inklusive frukost. Hotellpriserna är med andra ord väldigt överkomliga. Vi spenderade flest nätter på vårt familjeägda hotell i Quitos historiska kvarter vid Plaza de Santo Domingo. Hotellet heter Hotel Casa Montero och var prisvärt, fräscht och med riktigt bra frukost – boka på den här länken.
Fler praktiska tips finns hos Lisa/Let’s go Explore: Att förbereda sig inför Ecuador och Galapagos – tips, packlista och kom-i-håg
#5. Tio snabba om att resa till Ecuador:
- Tidsskillnaden från Sverige är -7 timmar (-8 på Galapagosöarna), vilket innebär att Sverige ligger före i tid.
- Ecuadors flagga är gul, röd och blå. Gul representerar guldet och solen, blått står för havet och rött för det röda blodet från revolutionen – och har Ecuadors stadsvapen i mitten av flaggan. Valspråket lyder “Fred och välstånd, ära och triumf”.
- Den sydamerikanska fågeln kondoren är nationell symbol för Ecuador, men också för Argentina, Bolivia, Chile, Colombia och Peru. Fågeln, som är den största fågeln på västra halvklotet, är viktig i mytologi och folklore i området kring Anderna. På Plaza Grande i Quito kan du se en symbolisk staty med både ett lejon och en kondor. Det mäktiga och kraftfulla lejonet är det första jag la märke till, men efter att guiden förklarat närmare blir det uppenbart att lejonet skriker av smärta och har ett sår på sidan. En bit ovanför lejonet sitter en kondor, med ett köttstycke kvar i munnen. Behöver jag säga att Kondoren representerar Ecuador, och lejonet Spanien?
- Vi svenskar förknippar marsvinen som husdjur, men i Ecuador, Peru och Colombia ses marsvin främst som en maträtt.
- Den övervägande delen, nästan 80 procent, av befolkningen i Ecuador är katoliker. Kyrkan separerades från staten 1904, men har fortfarande ett stort inflytande i samhället.
- Om du flyger in till Quito rekommenderas att du stannar några dagar för att vänja dig vid den höga höjden. Det är inte ovanligt att besökare drabbas av höjdsjuka, som kan yttra sig i form av illamående, huvudvärk, trötthet och sömnsvårigheter. Drick mycket, vila och sök genast sjukvård om symtomen inte försvinner trots att du tagit dig ner till lägre höjd.
- Vi får höra att minimilönen i Quito är 390 dollar och att medellönen ligger ungefär 100 dollar högre (490 dollar).
- Tänk på att de flesta museum är stängda på måndagar. Tisdagar-torsdag är bra dagar att turista på, veckosluten är ofta fulla med folk.
- Glöm inte solkräm, solen är extra stark vid ekvatorn. I Sverige ligger UV-index mellan 4-7 på sommaren, men nära ekvatorn kan de högsta värdena uppgå till över 15, Många av de vi träffar bland lokalbefolkningen smörjer sig med solfaktor 100!
- Ecuador exporterar väldigt mycket rosor (särskilt till Ryssland). Vi fick höra att det finns 64 olika rosarter i landet. Rosorna är billiga att köpa på plats, 25 rosor för 3-4 dollar.
Ambitionen med mitt inlägg om att resa till Ecaudor var inte att skriva en komplett reseguide, det är omöjligt efter ett par veckors resa där vi huvudsakligen befann oss i och utanför Quito samt på Galapagosöarna. Se istället det här inlägget som ett smakprov på och en känsla för Ecuador. Jag har rest mycket, Ecuador blev mitt sextionde land att besöka, och resan dit hamnar på mina topp-tre upplevelser hittills.
Läs mer:
- Här kan du läsa mina tidigare inlägg om att resa till Ecuador.
- Här har min poddkollega Lisa har samlat sina inlägg om tips och inspiration för Ecuador från vår resa.
- Mer inspiration om att resa till Ecuador finns bland annat på Ecuadorbloggen och hos vår bloggkollega Moa/Lycklig och levande.
Flygresan till Ecuador gjordes i samarbete med KLM Royal Dutch Airlines som flyger direkt till Quito och Guayaquil från Shiphol/Amsterdam.
6 comments
Vill till både fastlandet och Galapagos! Börjar fundera seriöst på tre-fyra veckor i Sydamerika nästa år.
Åh, ÅK! Skulle passa dig som hand i handsken.
Tack för länk och omnämnade i podden! 🙂
Så kul att läsa om era äventyr – så mkt nostalgi för mig 😉
Tack själva Moa för dina tips. Förstår att du blir nostalgisk, vilket ställe!!