Close
Att göra i Quito med omnejd: 13 tips om Quito

Att göra i Quito med omnejd: 13 tips om Quito

Inlägg är skrivet i samarbete med KLM och innehåller reklamlänkar.

Ecuadors huvudstad Quito är en stad utspridd på Andernas vulkansluttningar uppe på 2800 meters höjd. Det är inte undra på att vyerna över staden är lika mäktiga som häpnandsväckande. Utöver vulkanerna är du ständigt övervakad av änglastatyn La Virgen de El Panecillo, som ser ut att vara syster till Frihetsgudinnan. Quito var tidigare den viktigaste staden i Inkariket, därefter grundande spanjorerna år 1534 sin version av Quito på ruinerna av den gamla Inkastaden. Idag har staden en av de bäst bevarande historiska stadskärnorna i ”det spanska Amerika” – vilken även klassas som ett världsarv av Unesco. Stadens brokiga historia kokar med andra ord ner i ett besöksvärt turistmål, där det finns flera spännande utflykter att göra på överkomligt avstånd. Här är mina tips på saker att göra i Quito med omnejd, baserat på ett besök i staden tillsammans med Lisa/Let’s go Explore under augusti 2019.

Att göra i Quito med omnejd: 13 tips om Quito

#1. Guidad stadsvandring – Quito Street Tours

quito stadsvandring

Vill du lära känna Quito och dess gator samt få tips om lokalbornas ”hidden gems” är en stadsvandring att rekommendera. Vi bokade in oss på en stadsvandring via Quito Street Tours, och fastnade för förmiddagsturen Icons, Traditional Sweets and Adventure. Vid 10:30 mötte vi upp den engagerade guiden Jorge vid San Blas Church, och 3-3,5 timmar senare hade vi en helt annan förståelse för staden, landet och dess historia.

Join us to admire amazing Spanish-era architecture and churches as we walk down the narrow cobblestone streets of the old town. 
 
Along the way we try delightful traditional sweets and learn about the real life of everyday people living in Old Town. Your guide, a parkour artist from the area, will walk with you from the classic sub-neighborhoods of Old Town (La Tola to San Juan) and later on to the famous Plaza Grande as he shows you his favorite spots with unique and inspiring views of old town.

– Quito Street Tours

Boka här: Läs mer och boka här – Quito Street Tours

Kostnad: Det här är en ”Free Walking Tour”, där deltagarna betalar så mycket de tycker att guiden är värd. Vi fick höra att 10 dollar per person är standard, vilket nästan kändes i underkant givet vår engagerade guide. (Betalar du 10 dollar har du i alla fall inte betalat för lite.)

#2. Linbanan Teléferico

Googlar du tips att göra i Quito kommer linbanan Teleférico definitivt att dyka upp, och det med rätta! Linbanan upp mot vulkanen Pinchincha är en höjdpunkt i ordets rätta bemärkelse – här får du enastående vyer över huvudstaden och kan spana på tio vulkaner på rad. Turen upp tar ca 20 minuter, och höjdskillnaden från där du kliver på tills du kliver av är nästan 1000 meter (från 3000 – 4000 meter över havet). Tänk på att ta med varma kläder, temperaturskillnaden kan vara rejäl! För dig som vill ha ännu mer äventyr går det också att vandra och campa uppe på högsta toppen (läs mer här).

Läs mer här: Teleférico Quito. Biljetterna säljs på plats, öppettider mellan 08 (09 vissa dagar) och klockan 20 (sista biljetterna säljs klockan 19, men det går att åka ner fram till klockan 20.)

Kostnad: 8,5 dollar/vuxen.

#3. Strosa i de historiska kvarteren

Quito Ecuador

Quitos gamla stadskärna klassades som världsarv av Unesco redan 1978. Originalet till stadsplan designades år 1734 av Dionisio Alcedo y Herrera, och det är (med några få undantag) samma gator, kvarter och torg invånare och turister strosar runt på idag. Trots att staden har varit utsatt för både jordbävningar och vulkanutbrott under årens gång har stadskärnan kunnat bevaras intakt.

Höjdpunkter: Street of seven cross – Garcia Moreno. Den här gatan börjar uppe på en höjd och fortsätter ner mot centrum, med sju specifika kyrkor utplacerade längs gatan.

#4. Kulturkvällar på La Plaza de la Independencia (även kallat Plaza Grande)

Quito Ecuador

Första kvällen på plats kunde vi nöjt konstatera att vi hade hamnat i någon form av kulturkväll. Vi fick senare höra att detta är en återkommande tradition inne i den gamla stadskärnan varje måndagskväll (från ca kl 17 och framåt). Det bjuds bland annat på musikuppträdanden och föreställningar från olika teatergrupper – vilket ger stadens invånare en utmärkt anledning att samlas för att dansa, sjunga och umgås.

#5. Basilica National de Quito

Den här pampiga basilikan, som är ett av Quitos landmärken, började byggas redan år 1820 – men invigdes inte förrän hundra år senare. Å andra sidan är den inte riktigt klar idag heller – ryktet säger att om basilikan blir klar innebär det slutet för Quito.

Kikar man noga på utsmyckningarna är det allt från lamadjur till pumor, får (!) och drakar som pryder basilikans sidor – inte vidare enhetligt med andra ord. Guiden avrådde oss (och alla andra) från att gå upp i tornet och titta på utsikten, det verkar vara lite si och så med säkerheten där uppe på toppen.

Läs mer här: Basilica de Quito

#6. Testa världens (?) bästa choklad på Pacari

quito chocolate

Ecuador är stora exportörer av rosor, avokado, kaffe och… choklad. I det här landet tillverkas världens bästa choklad, i alla fall om man får tro de återkommande utmärkelserna. Chokladen finns att köpa i de flesta butiker, men det finns också renodlade Pacari-butiker inne i city.

Adress: Julio Zaldumbide N24-713 y Rubio de Arévalo.

#7. Ta en fika på Las Quesadillas de San Juan

quito fika
quito fika

Vill du ta en fika tillsammans med lokalbefolkningen ska du ta sikte på detta lilla familjeägda bageri, som har huserat i kvarteret San Juan ända sedan 1935. Bakverken är många, nybakade och söta, och stället är mest känt för sina klassiska Quesadillas. Ett stenkast från bageriet finns en trappa upp till riktigt schyst utsikt över Quito.

Adress: Calle Deifilio Torres N13-140 y México,

#8. Middag med utsikt på Cafe Mosaico

quito mosaik
quito mosaik

Vi fick tips om att gå till Cafe Mosaico, som tydligen är en klassiker i Quito. Restaurangen lever på sitt rykte om att ha en av de bästa vyerna över Quito, och det är onekligen en häftig backdrop med miljontals blinkande stadsljus som brer ut sig utanför terassen på kvällen. Min middag var ganska dyr och inte heller den bästa måltiden jag har ätit, men utsikten över katedralen och resten av staden är absolut värd en omväg. Gå hit för en fika om inte annat!

Adress: Manuel Samaniego N8-95.

#9. Ät lokal mat på Mercado Central de Quito

quito market
quito chocolate food

En av de bästa måltiderna under hela resan beställde vi in på Mercado Central de Quito, efter tips från vår guide Jorge. I den stora marknadsbyggnaden kan du tillsammans med lokalbefolkningen botanisera bland blommor, mat och restaurangbås. Vi beställde in en traditionell ecuadoriansk måltid med ceviche, popcorn, ris i mängder och friterad fisk toppad med lime för en kostnad om 7 dollar – gott!

Adress: Av Pichincha.

#10. Museum: National Museum of Ecuador och Astronomic Observatory Museum

quito museum

Vi fick höra att det finns två museum som sticker ut lite extra i Quito. Ett av dem är National Museum of Ecuador – där besökarna bland annat kan få se den berömda guldmasken från Inkariket. Inträdet är gratis. Adress: Avenida Patria (mellan Avenida 6 de Diciembre och Avenida 12 de Octubre)

Astronomic Observatory Museum är Sydamerikas äldsta observatorium och har fortfarande en mängd aktiviteter som stjärnskådning under kvällstid (se dock till att boka i förhand eftersom dessa är mycket populära). Adress: Alameda Park.

Tips om utflykter från Quito

#11. Utflykt till Cotopaxi: 

Cotopaxi är med sina 5 897 meter Ecuadors näst högsta vulkan, och ett givet utflyktsmål från Quito. Bilresan dit tar ca 1,5 h och går genom vindlande vackra landskap. Vi var inte tillräckligt förberedda för att bestiga högsta toppen, men bokade en utflykt som gjorde det möjligt att (med guide) komma upp till 4864 meter.

cotopaxi trött
cotopaxi cykla

Vi bokade vår utflykt Full Day hike and bike Cotopaxi National Park redan från Sverige via den Tripadvisorägda samlingssidan Viator, men det hade givetvis även gått bra att boka direkt via den lokala resebyrån Ecua Horse Rides.

Kostnad: ca 700 SEK/per person. Läs mer och boka här.

Läs mer hos Lisa: Utflykt till Cotopaxi med vandring och cykling

#12. Utflykt till Quilotoa 

quilotoa

En annan heldagsutflykt att rekommendera går till vulkanen Quilotoa och dess unika kratersjö – med vatten så turkosblått att det inte behöver photoshoppas. Vi bokade även den här utflykten via Viator, men hade också kunnat gå via den lokala resebyrån Latin Adventures.

Kostnad: ca 1050 SEK/per person. Läs mer och boka här.

Läs mer hos Lisa: Utflykt till Quilotoa

#13. Utflykt till The Middle of the World (Mitad del Mundo)

Med tanke på att landet Ecuador faktiskt är döpt efter ekvatorn kan det vara en rolig utflykt att faktiskt ta sig till världens mitt, och monumentet ”The Middle of the World” . Ekvarton ligger drygt två mil från Quito, nära San Antonia De Pinchincha. Ekvatorn mättes ut under en expedition år 1736, vilket visade sig vara nästan rätt med en felmarginal på ett par hundra meter. Det går att boka in dig på specifika utflykter för allt från 10 till 30 dollar, men det går också betydligt billigare lokalbussar som går hela vägen till monumentet.

Läs mer här: The Middle of the World, visiting both Equators in Quito, Ecuadoroch Linda/Resa medvetet: Att samla på att stå på ekvatorn

Tips på boende i Quito

quito hotell

Vi bodde på Hotel Casa Montero vid torget Plaza de Santo Domingo. Hotellet är familjeägt och personligt, med bra läge vid de historiska kvarteren och bara fem minuters promenad till Plaza Grande. Dessutom har hotellterassen en fantastisk utsikt över Quito – och en riktig bra hotellfrukost som ingår i priset. Kostnaden? Väldigt överkomligt med ca 300 SEK natten för ett stort rum med två dubbelsängar.

Boka hotellet på den här länken.

Flyg till Quito med KLM

KLM Amsterdam

KLM Royal Dutch Airlines flyger direkt mellan Amsterdam – Quito. Jag flög Arlanda – Quito via Amsterdam och hade en total flygtid om ca 15 timmar (uppdelat på 2 h Arlanda – Amsterdam, 1,5 h mellanlandning i Amsterdam och 11:40 h direktflyg mellan Amsterdam – Quito).

Läs mer: Framme i Quito – världsarv och omgiven av vulkaner

Tips om Quito – värt att tänka på: 

quito trafico taxi
  • Quito sägs vara en av de säkraste huvudstäderna i Sydamerika, men med det sagt bär i princip alla (lokalinvånare, barn såväl som turister) väskan på magen. Var uppmärksam, håll dig till upplysta gator och ge dig inte ut som ensam tjej på kvällarna.
  • Trafiken i Quito är intensiv och högljudd. Håll dig till certifierade taxichaufförer (gula bilar). Priserna är mer än överkomliga (prisexempel: Gamla Stan – Teleférico 5 dollar). Vi betalade 25 dollar för en förbokad hotelltransport från flygplatsen till hotellet.
  • Cash is king! Det går att betala med kort på vissa ställen, men det är mer undantag än regel.
  • När är det bäst att åka till Quito? Regnperioden varar mellan maj – december, under denna period kan det vara rejält med regn. Vi fick höra att det är mest turister under juni/juli – augusti. Vi besökte Quito i skarven mellan augusti/september och mötte få turister i staden.
  • Här kan du läsa mer om min resa till Ecuador. Mer läsning om Ecuador hittar du hos Cathinka/På Vift, Moa/Lycklig och Levande och Linda/Resa Medvetet.

Flygresan till Quito gjordes i samarbete med KLM.

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close