Jag trodde länge att namnet Marstrand syftade på den ö där Carlstens Fästning ligger, men faktum är att Marstrand räknas som en tätort i Kungälvs kommun och är belägen på de två öarna Marstrandsön och Koön. Ön där fästningen tronar kallas för Marstrandsön och det är också här ortens centrum ligger.
Historiens vingslag på fästningen gör starkt intryck på mig, men det är ändå naturomgivningarna på Marstrand som får mitt hjärta att slå några extra slag av ren och skär lycka. Att känna vinden i håret i sällskap av dramatiska vyer och hav så långt ögat kan nå – varför åka utomlands när vi har tillgång till sådana här extraordinära platser i vårt land!?
Resfredags Svenska Pärlor: Tips om saker att se och göra på Marstrand
Huvudanledningen till mitt allra första besök på Marstrand är ett besök på Carlstens Fästning för att lyssna på min svåger Stefan Anderssons succéföreställning om fångarna på fästningen. Eftersom våra barn vid det här laget kan Stefans låtar från skivan om No. 90 Kleist utantill åker vi gärna tillbaka för att uppleva omgivningarna där skivans medryckande historiebeskrivningar faktiskt utspelade sig.
Läs mer: Att göra på Tjörn: – tips om sommarsemester i Sverige
#1. Marstrands historia och Carlstens Fästning
För dig som är intresserad av svensk historia är Marstrand en riktig guldgruva att ösa ur. Orten Marstrand grundades redan i början av 1200-talet av den norska kungen Hakon IV, även känd som Håkon Håkonsson och har varit en viktig militärt strategisk plats genom åren. 1658 blev Bohuslän äntligen svenskt (tack Norge!) och Carlstens Fästning byggdes. Orten har också haft en stor betydelse för handel och fiske genom åren.
Carlstens Fästning
Fästningen är Marstrands krona på verket, en mytomspunnen plats som började byggas 1658 av vår svenska kung Karl X. Tanken med fästningen var att den skulle försvara den svenska flottan som låg i den isfria hamnen och senare blev fästningen ett fängelse. Fästningen upphörde som fängelse 1854, men fortsatte att ha militär betydelse efter det.
Ja vi byggde en fästning, den blev starkast i världen.
Där upp på berget, med sikt över skären.
Där fanns inga kulor, som kunde oss nå.
Vi var oslagbara, ja tanken var väl så.
– Utdrag från “Suckarnas Gång”, Stefan Andersson
#2. Restaurang- och fikatips på Marstrand
- Arvidsons Kiosk och Fisk: Arvidssons nere vid kajen är ett givet stopp för dig som gillar fisk och skaldjur. Här går det att stilla hungern med bland annat en strut Fish’n chips eller en omtalad räkklämma. Vid disken säljs fisk och skaldjur i lösvikt. Kräftan och krabborna som finns till försäljning kommer från Marstrand, resten levereras från Göteborg. Läs mer här. Adress: Hamngatan 22
- Restaurang Tenan/Grand Hotel Marstrand: Middagen på Grand Hotels restaurang lär vara en smakupplevelse utöver det vanliga. Restaurangen är utvald av White Guide, Sveriges bästa bord och Smaka på Västsverige. På Grand Hotel kan du avnjuta en god middag på det anrika hotellets veranda med utsikt över hamnen. Adress: Rådhusgatan 2
- Ottos Vardagsrum & Kök/Marstrand Havshotell: Räkmackan som serveras på Marstrands Havshotell är en riktig höjdare. Dessutom erbjuder hotellet en av den bästa hotellfrukostarna jag har upplevt i Sverige. Adress: Varvskajen 2
- Berghs konditori: Hit hade jag kunnat flytta och bosätta mig för all evighet. Berghs är urtypen av konditori, med en oemotståndlig doft av nybakade bullar och kaffe. Adress: Hamngatan 9 Tips! Är det fullt inne på konditoriet? Köp med dig en påse fika och sätt dig på stenbänken bortanför Strandverket. Utsikten är värd promenaden!
#3. Att göra på Marstrand för den aktiva resenären
“Sveriges häftigaste ö”, “Seglarstad och badort” – i broschyren jag hämtar från Marstrands turistbyrå nere vid kajen blir det tydligt att kärt barn har många namn. Jag som smygdrömmer om att en gång bli en äkta seglartyp har med andra ord hamnat helt rätt. Nere vid bryggorna ligger båtarna uppradade och vaggar lojt i vågorna, allt från små ekor till riktiga lyxkryssare som med stor sannolikhet tillhör våra norska grannar. Marstrand har Sveriges största gästhamn och med tanke på att den välkända Match Cup Sweden går av stapeln här första veckan i juli varje år är det inte undra på att Marstrand kallas för seglingens huvudstad i Sverige. Men, hur ser då läget ut för oss landkrabbor som inte har tillgång till egen båt? Jodå, det finns aktiviteter för oss också.
- Båttur mellan Marstrand, Åstol, Dyrön och Tjörn: Under sommarhalvåret står Gunnars båtturer till tjänst för att ta passagerare genom Bohusläns skärgård. Är du på Tjörn kan du till exempel ta sjövägen till Marstrand och samtidigt njuta av den bohuslänska skärgården.
- Vandra på Marstrandsön: Det kan vara lätt att fastna vid kajen och fästningen, men faktum är att Marstrandsön har en fem kilometer lång vandringsled runt hela ön. Några av höjdpunkterna längs vandringen är Nålsögat (en minimal passage mellan två branta klippväggar), S:t Eriks grotta, Offerlunden, Lotsutsikten och Jättegrytan.
- Vandra på Koön: Även Koön har tillgång till fantastiska vandringsleder. De aktuella lederna, som går under samlingsnamnet “PromeMare”, går genom Koöns kustmiljö och bjuder på storslagna vyer över grannöarna Dyrön, Åstol och Hamneskär med dess fyr Pater Noster. Liksom skidbackarna är lederna uppdelade i färg efter svårighetsgrad. Grön led är enkel att gå, där kan man även ta sig fram med barnvagn och rullstol. Den blå leden slingrar sig över bergen och på stigar, parallellt med Älgöfjorden. Den svarta leden är mest utmanande. Här väntar bergsterräng, men belöningen i form av oändligt vackra vyer är väl värd mödan.
Tips: På Marstrand är möjligheterna till bad lika många som krabborna i havet. Några badplatser värda att nämna är Svarte Udde på Marstrandsön och havsbadet nedanför campingen längs den blå leden på PromeMare.
#4. Att göra på Marstrand för barnfamiljen
- Fiska krabbor: Jag inser att krabbfiske inte är lika exotiskt för västkustungar som det är för våra barn som är uppvuxna i östra Sverige. Med hjälp av varsitt krabbfiskespö, en genomskinlig hink och en håv sysselsätter sig barnen länge och väl nere vid klipporna.
- Guidad tur på Carlstens Fästning: Trots att regnet öser ner under vår guidade tur på Carlstens fästning lyckas guiden fängsla både vuxna och barn med spännande historier om fästningens historia. Våra äldsta barn Sebastian och Julia lyssnar med stora öron när guiden berättar om fotbojor, tortyrredskap och inte minst Lasse-Maja, fästningens mest kända fånge.
- Upptäckarpåse på Strandverket: Hatten av till museum och konsthallar som förstår värdet i att låta barnen vara med och upptäcka konstens förtrollande värld. På Strandverket finns det upptäckarpåsar att låna för barnen.
- Vandringslederna: För barn med mycket spring i benen och upptäckarlust passar vandringslederna på Marstrand perfekt. Glöm inte fikakorgen!
Kuriosa: Det var just under en guidad tur på Carlstens fästning med sonen Zackarias som Stefan Andersson blev så pass tagen av historiebeskrivningarna att han senare skrev en hel skiva om Carlsten och dess fångar.
#5. Marstrand för livsnjutaren
Njut av solnedgångarna: Jag har bestämt hävdat att de bästa solnedgångsbilderna i Sverige fångas på Sturkö i Karlskrona skärgård. Efter att ha sett världsomseglaren Linda Hammarbergs/Mary af Rövarhamn uppdateringar på Instagram på den ena fantastiska solnedgången efter den andra från sitt hem på Marstrand är mina förväntningar när vi anländer Marstrands havshotell således skyhöga. När kvällen smyger sig på och solen sakta går ner bakom Marstrandsön besannas min dröm om en spektakulär solnedgång med råge. Vilket paradis!
Spa på Marstrands Havshotell: Marstrands Havshotell har en spaavdelning i högsta klass. Här finns allt från bastubad, bassänger med kallt, ljummet eller varmt vatten, en “pilgrimsvandring” där de olikformade stenarna skapar en egenkomponerad zonterapi och utomhustunnor med utsikt över hamnen. Det finns också ett tillhörande gym. Barn över 10 år är välkomna i vuxnas sällskap, men enbart under vissa tider på dygnet. Själv lämnar jag småfolket hos maken på hotellrummet och sveper in mig i en skön badrock, för att sedan smita en trappa ner till spaavdelningens skönt uppvärmda stenhällar.
#6. Konst och kultur på Marstrand
Strandverket Konsthall ligger inrymd i den gamla bohuslänska försvarsanläggningen Södra Strandverket. Hade jag inte vetat bättre hade jag gissat att den mäktiga stenbyggnaden i själva verket var Carlstens fästning. Södra Strandverket har ständigt pågående utställningar för samtidskonst, främst inom fotografi och skulptur, men även måleri och digital konst. Adress: Hamngatan 56
Tips: Om du planerar ett besök på Strandverket, se till att frigöra lite extra tid för att strosa i förbutiken. Jag hade förmodligen kunnat köpa med mig hela butiken, men får nöja mig med några fina presenter att ge till nära och kära där hemma.
#7. Stefan Andersson tipsar om saker att göra på Marstrand
Jag bad Stefan, som före, under och efter sina föreställningar på Carlstens Fästning har spenderat otaliga timmar på Marstrand, att dela med sig av sina smultronställen. Här är hans tre bästa tips för en lyckad heldag på Marstrand:
- På morgonen ska du packa ner en smörgås och en kaffetermos och ta en promenad runt Marstrandsön. Fin vandringsled på en halvmil som tar dig både genom skog och lund och över klipporna vid havet. Ska upplevas och går inte att beskriva med ord, så därför är prat helt onödigt.
- Carlstens Fästning är måste. Fantastisk historia väntar på dig. Både den om fångarna som satt inspärrade där, men också om själva striderna som utkämpades. Själva fästningen byggdes utav fångarna för att försvara det dyrbaraste vi då hade i Sverige – den svenska flottan. Låt din fantasi skena iväg.
- Avsluta dagen på verandan på Johans krog. Beställ in ost och fransk cider och njut. Din dag kunde inte ha blivit bättre.
#8. Att göra på Marstrand: Praktiska tips och bra att veta
Ta dig till Marstrand:
Till Marstrand kommer du enkelt med bil, buss eller båt. Bussturerna från Göteborg tar ca 35-40 minuter. Utöver Västtrafik trafikeras hela Bohuskusten av rederier, ett av dem är Gunnars Båtturer. På Marstrandsön är biltrafiken begränsad, vilket innebär att du får ta en linfärja från Koön över till Marstrandsön. Färjan över tar bara några minuter och går en gång i kvarten hela dagen. (Nattetid gäller var 30 minut). Det finns bra med parkeringsmöjligheter på Koön.
Tips om boende på Marstrand:
Vår familj trivs alldeles utmärkt på Marstrands Havshotell, närmare bestämt i rum 139 med utsikt över hamnen, Marstrandsön och en fantastisk solnedgång. Det går även att boka in sig Carlstens Soldathotell uppe vid fästningen. För de som vill slå på stort kanske en svit på Grand Hotel Marstrand är att föredra? Här hittar du fler boendetips på Marstrand.
Evenemang i Marstrand under året:
Den första helgen i juni går Sillens Helg av stapeln. Under denna helg tävlar lokala krögare om vem som gör den smarrigaste sillinläggningen och årets Marstrandssill koras. Den första veckan i juli är det dags för det stora seglingsevenemanget Match Cup Sweden som jag nämner ovan, det är en enorm tillställlning som lockar drygt 100 000 åskådare. I slutet av juli är det dags för krutrök och musköter då Fästningsspelen på Carlstens fästning kör igång med deltagande från både Carlstens och Bohus Elfsborgs Caroliner. I augusti återskapas Oscar II:s dagar med fokus på havskurort och societetsliv runt sekelskiftet, det hela paketeras under namnet Sekelskiftesdagarna. Även Stefan Anderssons återkommande konserter på fästningen är såklart värda att nämna!
Mer information om saker att se och göra på Marstrand:
Kontakta turistbyrån på Marstrand eller Södra Bohuslän Turism. Ytterligare inspiration för en båtluff i Bohuslän som inbegriper Marstrand hittar du här.
Inlägget är skrivet i betalt samarbete med Västsverige, men tankar, åsikter och bilder är mina egna. Här hittar du övriga platser i bloggserien Resfredags Svenska Pärlor. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver! (Inlägget publicerades ursprungligen 2017, men är uppdaterat i maj 2023.)
24 comments
Åh så vackert 🙂 jag måste ju åka dit nösta sommar helt enkelt! Såå nära men ändå aldrig varit där!!! Kram å
Fina bilder!!!
Ja, dit tycker jag absolut att du bör åka Lina – som sagt, så nära platserna där du brukar hänga.
For en utrolig vakker solnedgang! Og tenk at Norge kunne gi fra seg et sånt sted :-p Godt at vi fikk tilbake Trondhjems len, i hvert fall, det hadde vært så upraktisk om Norge var delt i to med litt Sverige på midten.
Det var en osedvanligt vacker solnedgång vi bjöds på… Haha, ja, det var väl för väl att ni fick tillbaka Trondhjem!
Hej!
Jättefin berättelse om Marstrand och härliga bilder dessutom, förtrollande! Tack ska du ha!
Glöm inte att läsa spännande böcker som utspelar sig i Marstrands millieu. Sitt på kajen och ha en av Ann Rosmans deckare med dig, härligt! Rekommenderar varmt.
Ett stort hälsning kommer från Tyskland/Helma
Tack själv för bra tips Helma, de böckerna kände jag inte till.
vilket underbart inlägg
Tack snälla Felicia, vad glad jag blir!
Var där i somras och blev helt betagen av Marstrand och fästningen…ändå är jag uppvuxen med Drottningskärs Kastell på Aspö, grannö till ditt Sturkö, och således van vid gamla befästningar.
Föreställningen var fantastisk, och vi lyckades dessutom pricka in de dagar med Fästingspelen! Vi lär åka tillbaka nästa år!
Åh vad kul att höra Maria! Bra jobbat att pricka in Fästingspelen, det hoppas vi också kunna göra framöver. Aspö och Marstrand, ömagi på alla plan med andra ord! 🙂
Jaaa! 🙂 Två fina öar, vackra på sitt sätt! Nästa gång ska vi vandra Marstrand ön runt, fortsätta upptäcktsfärden på fästningen och äta på de krogar vi inte hann med sist!
Dessutom tar vi åter en liten avstickare till Göteborgs kex outlet i Kungälv på vägen dit eller hem…väldigt onödigt men väldigt billigt! 🙂
FAN vad jag längtar till sommar och SOL när jag ser det 🙂 bor i Götet så har vart flera gånger på Marstrand supermysig ö 🙂 Har du inte vart på Brännö och Styrsö så ÅK dit de är ännu mysigare än större öar….PS jäkla snygga fiskargubbar haha:)
Sovrumsmakeover på bloggen nu!
Ha en kanon vecka! LOVE Maria på Inredningsvis
Brännö och Styrsö har jag varit på kort, men inte tillräckligt inser jag! Tack för tips.
Jag har seglat in i den där gigantiska gästhamnen vid ett av mina besök. Skruttigaste båten av alla så det var en utmaning att behöva gå över andras stora båtar in i land, haha.