Close
Minnen för livet samlade i en fotobok

Minnen för livet samlade i en fotobok

fotobok_önskefoto

Jag gillar att dokumentera vår familjs liv i allmänhet och våra resor i synnerhet. Bokhyllor och lådor här hemma är fyllda av minnen i form av nerklottrade dagböcker, välbläddrade fotoalbum och nuförtiden också en och annan fotobok.

Det räcker ofta med ett foto för att jag ska slungas tillbaka i tid och rum. På ett litet kick kan jag återuppleva en speciell känsla eller ett undangömt minne. Jag vet att många medvetet låter bli att fota eftersom de inte vill förstöra stämningen. För mig är det nästan tvärtom, jag tycker om att låta kameran fånga stunden. Jag delar också gärna med mig av känslan till andra genom att ge bort fotominnen som presenter – både egenpysslade scrapvarianter och färdiga fotoprodukter där jag kan utgå från mina egna foton.

fotobok_önskefoto

Efter vår långresa till Asien för 1,5 månad sedan var jag angelägen om att sätta ihop en fotobok så snabbt som möjligt efter vi landade i Sverige. Jag känner mig själv och vet att ju längre jag väntar, desto mindre troligt blir det att jag sätter mig ner och tar tag i bokprojektet. När Önskefoto frågade om jag ville prova att skapa en fotobok från deras sortiment fick jag en bra anledning att skrida till verket.

fotobok_stor_önskefoto

Sidlayout och design

Alla som någon gång har skapat en fotobok vet att det tar tid. Mycket tid! Jag gillar att fota och redigerar också i princip alla mina foton, vilket i sig är väldigt tidskrävande. En av fördelarna med att blogga är att jag faktiskt redan har många kort färdigredigerade från bloggen som jag kan plocka ifrån. Nästa steg är att sålla agnarna från vetet – vilka av alla otaliga bilder från hårddisken ska få äran att platsa i fotoboken? Jag brukar skapa en egen mapp på skrivbordet där jag efter hand lägger in de bilder som är särskilt betydelsefulla för mig.

När grundjobbet är gjort är det ”bara” att köra. Jag hade ett konto hos Önskefoto sedan tidigare och kunde därför logga in direkt. Efter att ha valt format (jag valde en liggande variant i storlek XL och lade till extrasidor för att få plats med alla bilder jag ville ha) laddade jag sedan upp mina utvalda foton till mitt konto. Programmet väljer automatiskt sidlayouter till boken, men de kunde jag själv ändra efter tycke och smak.

Jag vill så långt det är möjligt hitta en röd tråd på varje uppslag vilket gör att timmarna lätt tickar på framför datorskärmen. Min stora räddning var att jag med jämna mellanrum kunde klicka på ”spara” och sedan ta en paus i någon dag eller så innan jag fortsatte där jag slutade. Det tog mig ungefär en vecka av fixande och trixande innan jag var redo att trycka på rutan ”Beställ denna fotobok”.

Jag sparande ner några skärmdumpar för att ni ska få en känsla av vilka olika sidlayouter jag varvade mellan, det finns oändliga kombinationer att gå loss på.

Skärmavbild 2016-05-14 kl. 00.05.59 Skärmavbild 2016-05-14 kl. 00.05.54 Skärmavbild 2016-05-14 kl. 00.08.45 Skärmavbild 2016-05-14 kl. 00.08.26 Skärmavbild 2016-05-14 kl. 00.07.22

Enligt hemsidan ska frakten ta ca tio dagar från ordervärde tills man har fotoboken i handen och det stämde ganska precis. Kika in på Önskefoto för mer information om deras fotoprodukter.


önskefoto

4 comments

  1. Kul recension! Jag har också en grej som jag ska recensera tänkte jag. Ska bli himla kul! Det handlar också om foto.

    Visst är det viktigt att göra det direkt annars blir det inte gjort.

    1. Åh, en cliffhanger! 😉 Ska bli kul att läsa din recension.

  2. Åh, så fint det ser ut! Jag har ännu inte kommit mig för att skapa fotoböcker. Precis som du skriver är det ju så mycket jobb med att redigera och välja innan. Men nu borde jag komma till skott. Tack för påminnelsen och tipset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close