Väderöarna. Det räckte egentligen med namnet för att locka mig till dessa mytomspunna öar vilka sägs vara den yttersta utposten i Bohusläns skärgård. Namnet på denna plats 10 kilometer väster om Hamburgsund i Bohusläns örike skvallrar om öar som formats och färgats av naturens och vädrets nyckfulla makter. Av lätta brisar och orkanbyar, svalkande sommarregn och tunga höstdroppar, glittrande snökristaller och stekande sol – men också vågor av alla de slag och storlekar.
Efter att ha börjat följa Instagramkontot “The Weather Island” kan jag inte hålla mig längre och mejlar kort därefter en bokningsförfrågan till Väderöarnas Värdshus. Resan till öarna blir, precis som jag hade hoppats på, ett av sommarens mest självklara och uppskattade semesterstopp.
Läs mer: Bucketlist för resor i Sverige – 100 saker jag vill se och göra
/…/ Med doft av blommande spröd kaprifol
och skrevor som prunka av styvmorsviol.
Med svällande segel på blånande fjord
då var du det skönaste ställe på jord. /…/
– Allan Waldner om Väderöarna, 1950.
Väderöarna: att spendera ett dygn på en av Bohusläns vackraste platser
Jag och mina två systrar spenderar ett minnesvärt dygn på Väderöarna i slutet av juni 2021, efter att ha bokat in oss på ett försommarerbjudande. I paketet ingår båt från och till Hamburgsund, boende i ett delat rum på värdshuset, lunch, middag, frukost samt bastu.
I det här blogginlägget kan du läsa om Väderöarna och dess historia, om lotsutkiken och tillgängliga aktiviteter, men också konkret information om boende, mat och båtresa till och från öarna.
#1. Historia, miljö och Väderöarnas lotsutkik
På Väderöarna går föga förvånande sjöfarten som en röd tråd genom århundradena. Tydligen ansågs öarna under en lång tid obeboeliga mot bakgrund av det hårda klimatet, men lotsar – alltså vägvisare som anlitas när fartyg ska lägga till vid en hamn eller passera särskilt svåra områden – lär har funnits på Väderöarna sedan någon gång på 1600-talet.
Anledningen till att man bosatte sig på Väderöarna, som låg isolerat och var omöjligt att vara självförsörjande på, var det stora antalet förlisningar som förekom. Att “ta vrak” var en lönande sysselsättning och man kunde hjälpa nödställda samt ledsaga fartyg.
– Föreningen Väderöarnas Lotsutik
Åren gick, och 1754 beslutade rådhusrätten i Strömstad att lägga en lotsstation på Väderöarna. 1931 byggdes Lotsutkiken och dess åtta meter höga torn för att få en 360 graders utsikt över havet.
Lotsarna erhöll ingen lön, men hade däremot rätt att lotsa och därmed ta upp lotspenning. De fick också rätt att fiska fritt. Som mest bodde det 33-36 personer på ön (jag har hört och läst lite olika), varav 16-17 barn. Det var tillräckligt många för att ha en skola på ön, med barn som kom från grannön Väderöbod där fyren fanns. Lotsverksamheten på Väderöarna pågick ända fram till 1966. Vid det här laget gjorde säkrare fartyg och ny teknik att det inte längre fanns samma behov av en lotsutkik.
Tornet skulle rivas år 2000, men efter stora protester fick det stå kvar. Statens fastighetsverk (SFV) tog över lotsutkiken 2006, och ansvarade även för en renovering av byggnaden. Idag ingår lotsutkiken i SMHI:s nät av väderstationer för kustobservationer.
Lotsutkiken är numera öppen för allmänheten, och historierna lever vidare tack vare den ideella föreningen Föreningen Väderöarnas Lotsutkik som driver verksamheten och berättar om öarna och dess svunna tider. När vi besöker Väderöarna möts vi av en engagerad guide från föreningen som berättar allt vi vill veta om både lotsutkiken och öarna genom åren. Missa för allt i världen inte att klättra uppför den branta trappan…
…för en vidunderlig utsikt över öarna.
Guiden tipsar oss även om boken “Väderöarna” av Karl-Allan Nordblom. Efter att ha ögnat igenom blädderexemplaret fastnar vi snabbt för kapitlet om historier, gengångare och varsel. Där berättas att de gamla lotsarna, gengångarna, lär stå på bergen där de tiger i sina helskägg med “hemligheters hemligheter” som ruvar i deras sjökistor. Karl-Allan Nordblom berättar också om varsel, som får det att pirra lite extra i magen på både mig och mina systrar.
Under min uppväxt på Storö hade min far ett varsel, en föregångare eller benlös som det också kallas. Det fungerade så att han kom hem en stund innan han kom hem. Om han till exempel var ute och lotsade eller fiskade, så hörde vi hur någon öppnade källardörren och tog av sig, men ingen kom in. Efter en halvtimme eller så kom han verkligen hem på riktigt. Det var inte obehagligt, det var mer spännande och samtidigt lugnande.
Karl-Allan Nordblom, “Väderöarna”.
Vi får också höra att det ska finnas en “hemlig trädgård” här på ön, som visar sig för vissa personer då och då. Även historier om “Vita damen”, fastsurrad och dränkt i havets djup, är återkommande.
#2. Väderöarnas Värdshus: boende och mat
Väderöarnas Värdshus ligger på huvudön som går under namnet Storön. Här ligger båtarna till vid gästhamnen…
… och här ligger också det gula värdshuset och dess restaurang och bryggcafé. Öarna är ett populärt tillhåll för bröllop och andra släktkalas, men också för konferenser och företagsfester.
Har du tur blir du också välkomnad av hunden Vera, öns motsvarighet till Båtsman.
Det finns flera boendemöjligheter på ön, Väderöarnas Värdshus erbjuder i dagsläget 19 hotellrum och 44 bäddar. Vi checkar in på värdshusets övervåning i ett fyrbäddsrum med dubbelsäng och två inbjudande sovalkover…
… med en beundransvärd utsikt från vår fönster.
I vårt paket ingår både lunch, middag och frukost, och vi njuter i fulla drag av färska räkor och vällagade fiskrätter.
Alla måltider serveras i den ombonade restaurangen på värdshuset, där det också dukas upp till frukost på morgonen.
#3. Saker att se och att göra på Väderöarna
Väderöarna har föga förvånande ett speciellt klimat. Ett av Sveriges varmaste, men också ett av Sveriges blåsigaste. Det bidrar till öns speciella djur- och växtliv, med möjlighet att bland annat spana på fåglar som labb och toppskarv. Här finns även en av de största sälkolonierna i Bohuslän.
Utanför Väderöarna ligger dessutom ett av Sveriges två levande korallrev (det andra är Kosterhavet), och är därmed ett artrikt havsområde perfekt för personer som gillar unika dykupplevelser. Omgivningarna skapar också fina möjligheter till allt från kajakpaddling och makrillfiske till kräft- och hummersafari. Väderöarnas naturreservat bildades 2011, och invigdes 2012.
Läs mer: Kosterhavet och Kosterhavets nationalpark
Under vår vistelse på Storön nöjer vi oss med att strosa runt bland klipporna och längs naturstigen som går längs öns historiska platser – där lotsutkiken blir den klara favoriten tack vare en spännande guidning.
För oss som är fotointresserade går det knappt att gå en enda meter utan att plocka upp kameran för att försöka fånga öns karga skönhet.
Efter middagen har vi bokat in oss i den vedeldade granitbastun som ligger precis intill värdshuset, där finns också en badstege rätt ner i havet. När det blir lite kallare är det också möjligt att sätta sig i en uppvärmd badtunna.
När solen börjar sänka sig mot horisonten ger vi oss ut till klipporna igen…
… för att uppleva det där speciella pastelliga ljuset som bäddar in Väderöarna under sommartid.
Sälsafari och vandring i all ära, men att sitta på en klippa och bara vara är en aktivitet som vinner i längden.
#4. Båt från Hamburgsund till Väderöarna
Vi checkar in på ett mysigt B&B i Grebbestad kvällen innan avfärd, och kör sedan vidare mot Hamburgsund där vi parkerar bilen för att vänta in båten mot Väderöarna.
Vår båtresa ToR Hamburgsund ingår i försommarerbjudandet, men innan avfärd behöver jag gå in och hämta fysiska biljetter på Väderöarnas kontoret nere vid hamnen (Det räcker alltså inte med bokningsbekräftelsen som jag tidigare har fått på mejl.) Det går givetvis även att ta sig till Väderöarna med egen båt eller Fjällbacka båttrafik, som ingår i verksamheten för Väderöarnas Värdshus. I vårt paket ingår en övernattning, men det går även dagsturer för besökare som inte vill sova över.
Båtarna har 12 platser, och körs med säker och van hand av en båtkapten med många strängar på sin lyra (vi får också se honom att med stor precision lassa av en massa virke från båten till bryggan).
Båtresan över är en upplevelse i sig, kantad av skärgårdsöar, klippor och vågstänk. Resan tar drygt en timme beroende på väderlek. Vi har tur med vädret, och når Storön med Väderöarnas Värdshus på ungefär 40 minuter. På hemvägen är det vågigt och jag hade förmodligen sluppit följande dygns illamående med åksjuke-tuggummit Calma.
Vår båt lägger till vid den gamla lotshamnen, där vi möts av personal från värdshuset som välkomnar oss och ger instruktioner för vår vistelse.
#5. För vem passar Väderöarna?
Jag har förstått att Väderöarna är extra populärt för både ornitologer, sportfiskare, dykare och andra personer som är intresserade av djur och natur. Vår systertrio faller inom åldersspannet 40-50 år, och har på båten till öarna sällskap av två gäng som firar sina 70-årsdagar. Vi ser förvisso ett par barnfamiljer bland gästerna i restaurangen, men för egen del är det här en resa jag helst gör utan barn för att njuta av lugnet och tystnaden till fullo!
#6. Bra att veta om Väderöarna
- Hur många öar består egentligen Väderöarna av? För att återkomma till antalet öar är 200 en siffra som återkommer, men flera gånger under vårt besök på ön läser och hör vi även siffran 365 – lika många som årets dagar. Kanske är det säkrast att förlita sig på Länsstyrelsens uppgifter om att Väderöarnas naturreservat är “Ett marint naturreservat som till 99 procent består av vatten och undervattensmiljöer, men också av 300 öar och skär.”
- Kuriosa om vädret på Väderöarna: Den största vågen som hittills har registrerats av en mätboj sydväst om Väderöarna uppmättes till nästan 14 (!) meter (13,9 för att vara exakt).
- Vad kostar det att åka till Väderöarna ett dygn? Vi bokar ett försommarpaket och betalar totalt 5.685 kronor för tre personer (1.895 kronor per person). Läs mer om paketresor till Väderöarna på den här länken.
- Dagsturer: Under sommarsäsongen kör regelbundna turer enligt en turlista, då utgår båten från Hamburgsund eller Fjällbacka. Det går också dagsturer, läs mer på den här länken. (Måste förbokas.)
- Mer information om Väderöarna finns, utöver Väderöarnas hemsida, bland annat hos Statens Fastighetsverk, Västsverige och Länsstyrelsen.
- Fler tips om att resa i Bohuslän: Semester västkusten – 19 tips på saker att se och göra
Här kan du läsa mer inspiration om fler resmål i Sverige. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver.
10 comments
Vilka underbara dagar vi fick! ❤️
Det fick vi verkligen! Ser fram emot fler äventyr framöver!
Fina bilder! Hit har vi oxå varit sugna på att åka. Det blev inte i år, men det finns ju fler år 😉
Tack Helena! Vi har hängt mycket i Bohuslän eftersom Tobias familj har sommarställe där, men aldrig lyckats ta oss till Väderöarna förrän nu. SÅ glad att jag kom dit, kan verkligen rekommendera!