Close
Att göra i Gdansk

Att göra i Gdansk

Har ni chansen att åka till Gdansk, Polen – gör det! Jag, som är uppvuxen i Karlskrona, har haft turen att ha Polenfärjan runt knuten, och därmed tillfälle att åka över till Polen lite då och då.

Färjan mellan Karlskrona och Gdynia kostar några ynka hundralappar, och från Gdynia är det lätt att ta en taxi (det är billigt!) till Gdansk – en resa på drygt en timme beroende på trafiken. Men, vad finns det då att göra i Gdansk?

Gdansk

Tja. På huvudgatan hittar man till exempel antikvariatet “Naukovy”, missa inte det! Miljön med alla dessa tusentals gamla böcker ger ett lyckorus för boknördar av alla dess slag, inte minst mig själv.

Gdansk

Nere vid hamnen kan man njuta av den här synen – klassiska, tidstypiska Hansabyggnader. Jag älskar de pepparkaksliknande husen, som är en färgglad kontrast till Gdynias gråtrista byggnader.

Gdansk

Och så maten då. Piroger for the win!

Gdansk

När fötterna börjar värka efter många och långa timmar på Gdansks gator, kan man ställa sig i ett gatuhörn…

Gdansk

… för att avnjuta en konsert som skulle platsa i vilken konserthall som helst. När de här grabbarna drog sin repertoar fick jag gåshud. Fantastiskt duktiga!

SONY DSC

Och slutligen – vad är en weekend utan fika? Noll och inget. När regnet blev oss övermäktigt slank vi in på Cukiernia Sowa, en cafékedja vars porslin jag gärna hade smugglat med hem. Här kan du frossa i tårtor, som man för övrigt betalar i lösvikt. (Fast, just den här tårtbiten var mer vacker än god om jag ska vara ärlig.)

Alltså. Du som är intresserad av arkitektur och vackra byggnader bör definitivt ta sikte på Gdansk – och då särskilt på den gamla stadskärnan. Do widzenia!

7 comments

  1. Fina bilder från Gdansk! Det är en av våra absoluta favoritstäder också. Vi har nog varit där 3-4 gånger 😉 Senast lyckades vi pricka marknaden i stan i augusti – väldigt trevligt!

    1. Ja, Gdansk är riktigt härligt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close