Close
Att göra i Gdansk: besöksvärd stad i Polen

Att göra i Gdansk: besöksvärd stad i Polen

Innehåller reklamlänkar.

 

Har du chansen att åka till Gdansk, Polen – gör det! Jag, som är uppvuxen i Karlskrona, har haft turen att ha Polenfärjan runt knuten, och har därmed haft tillfälle att åka över till Polen vid flera tillfällen.

Färjan mellan Karlskrona och Gdynia är smidig, och väl framme i Gdynia brukar jag hoppa in i en taxi raka vägen till Gdansk. Gdynia är ingen stad jag väljer att stanna i, med tanke på att det betydligt trevligare Gdansk ligger som en pärla en dryg timmes taxiresa bort. I Gdansk väntar vackra, pepparkaksliknande Hansabyggnader, som en färgglad kontrast till Gdynias gråtrista byggnader. Med ett strategiskt läge vid Östersjön var Gdansk under både Hansa- och medeltid en betydelsefull hamnstad – och arvet efter den här tiden genomsyrar hela staden.

Att göra i Gdansk: besöksvärd stad i Polen

Gdansk

Gdansk

SONY DSC

#1. Strosa längs promenadstråket Dlugie Pobrzeze

Promenadstråket Dlugie Pobrzeze längs hamnen är en klassiker i Gdansk. Dess färgglada fasader i gammal hansastil är förmodligen en av Gdansks mest fotograferade vyer. Kronan på verket är hamnkranen Zuraw, en rekonstruktion av den kran som under medeltiden var Europas största. Kranen användes för att lyfta på och av lasten från fartygen nere vid hamnen och är en viktig symbol för stadens betydelse genom historien.

#2. Fika på Cukiernia Sowa

Cukiernia Sowa är en polsk cafékedja som finns utspridd i hela landet (i Gdansk har kedjan caféer på flera olika ställen). Här kan du frossa i tårtor, bakverk, godsaker och choklad av alla möjliga sorter.

#3. Besök Sjöfartsmuseet (National Maritime Museum) i Gdansk

Är du intresserad av historia och kultur är ett besök på Sjöfartsmueet i Gdansk givet. Här kan du få en överblick av stadens betydelsefulla roll under storhetstiden. Ett annat museum som kan vara värt ett besök är Nationalmuseum.

#4. Beundra Mariakyrkan

Mariakyrkan är värt ett besök om inte annat för att byggnaden sägs vara den största kyrkan i världen som är byggd av tegel. Bygget pågick mellan 1343 och 1502, och i kyrkan finns bland annat en kopia av målningen Den Yttersta Domen av Hans Memling.

#5. Historisk dramatik vid Westerplatte

Känner du igen namnet Westerplatte? Det var härifrån, från det tyska skeppet Schleswig-Holstein, skotten som utlöste andra världskriget avlossades. Idag finns det ett minnesmonument uppfört på platsen, där 14 polska soldater miste livet – vilka skulle följas av många fler.

Boka biljetter med Stena Line: Här kan du leta efter och boka biljetter med färjan mellan Karlskrona och Gdynia.


Här kan du läsa mer om mina erfarenheter av att resa till Polen.

7 comments

  1. Fina bilder från Gdansk! Det är en av våra absoluta favoritstäder också. Vi har nog varit där 3-4 gånger 😉 Senast lyckades vi pricka marknaden i stan i augusti – väldigt trevligt!

    1. Ja, Gdansk är riktigt härligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close