Close
Gäst i SVT Morgonstudion och SVT Plus

Gäst i SVT Morgonstudion och SVT Plus

Jag fick en ovanligt rolig start på den här veckan. I måndags åkte jag in till SVT Morgonstudion på Gärdet och i tisdags var jag i Umeå för att vara med på SVT Plus. Den gemensamma nämnaren var, inte helt oväntat, resor.

Inför skolavslutningar och stundande semestrar är resor ett genomgående tema i både radio, tidningar och tv – så även på SVT Morgonstudion och SVT Plus. Mycket av fokus på resefronten ligger just nu å ena sidan på budgettips (”Hur får jag så mycket semester som möjligt för pengarna!?”) och å andra sidan på miljöfrågor i samband med flygresor (”När ska vi fatta att vi inte kan resa så mycket som vi gör?”). I min värld behöver det ena inte utesluta varandra. I min idealvärld är resor ett sätt att vidga perspektiv och få folk att inse att det finns alternativa sätt att leva på än i vår trygga lilla bubbla i hemmet. Vårt sätt att leva och se på saker är, tro det eller ej, inte den ultimata sanningen. Däremot välkomnar jag diskussionen om HUR vi reser. Är det rimligt att flyga mellan München och Berlin när det numera åker ett snabbtåg som till och med är snabbare än om du skulle flyga samma sträcka? Kan vi överväga alternativet att resa till en svensk pärla istället för att nödvändigtvis flyga utomlands varje gång det vankas weekend? Diskussionen om flygets vara eller icke vara behöver dock vara nyanserad och kan inte bara handla om att peka finger och mena att det enda rimliga alternativet är att alla ska sluta flyga NU. Men ja, mer om det i ett annat inlägg. Här kommer istället en snabbrapport och ett par länkar från mina tv-inslag i SVT:

SVT Morgonstudion

SVT morgonstudion resexpert
Skärmdump från SVT Morgonstudion.

Veckan började i SVT Morgonstudion dit jag var inbjuden för att bland annat tipsa om resmål i både Europa och Sverige. Vad gäller Europa gick jag på mina personliga favoriter Skottland och Slovenien, som ju ytterst lämpligt också listades i Lonely Travels lista över tio heta resmål i Europa 2018. I Sverige hade jag förberett tre tips (utöver Karlskrona som jag nästan alltid lyfter): Bohuslän, Gotland och Kungsleden.

Se ett snabbklipp här: Bloggarens bästa restips – för alla plånböcker (vill ni se hela min medverkan finns den här, jag dyker upp 2:51:40 i sändningen)

SVT Plus

SVT plus reseexpert
Foto: Mattias Grafström
SVT Plus om resor
Notera minspelet på bilderna, här snackar vi tv-proffs! Foto: Mattias Grafström
smink SVT
Sminkloge – ser inte helt onöjd ut.

SVT Plus, som spelas in uppe i Umeå, hade i vanlig ordning fokus på konsumentfrågor. Här fick jag bland annat frågor om hur man ska känna sig så trygg som möjligt på resan och om det möjligtvis finns ett gemensamt bokningssystem på gång för att på ett enkelt sätt boka tågresor inom Europa.

Se programmet här: Avsnitt 11 (Resor och ogiltiga pengar)

När inspelningen var klar gick jag ut i ett sommarvarmt Umeå och fick uppleva helt andra vyer än när jag var här mitt i bitande vinterkyla för att hälsa på min lillasyster och för att köra intensivträning i skidspåren inför Tjejvasan.

Att göra i Umeå

Resten av veckan är så långt bort från tv jag kan komma – det handlar istället om pianoavslutning på Kulturskolan (Sebbe), golftävling (Tobias), och fotbollsmatcher (Julia och Sebbe), som varvas med tvättberg, matrester och kombinerat födelsedagsfirande/träningspass med kompisar. Hej då tv-liv, hej vardagsliv, tänk vilken fin kombo ändå!


Fler inslag i SVT där jag medverkar finns på SVT Morgonstudion om resetrender (dit jag och min poddkollega Lisa var inbjudna för att representera Att resa-podden) och på SVT Blekinge (om min relation till Karlskrona).

4 comments

    1. Tack! Och ja, kul att se DIG! 🙂

  1. Hej Annika
    Vad kul att du var med i TV. Jag har helt missat det, kanske kan hitta dig på svt-play?
    //Stina

    1. Hej! Vet inte om klippet ligger kvar fortfarande… det var ju ett tag sedan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close