Close
Sveriges bästa hotellfrukost: 5 personliga favoriter

Sveriges bästa hotellfrukost: 5 personliga favoriter

Jag har ätit mig igenom många svenska morgonmål på diverse hotell, B&B och vandrarhem genom åren. Faktum är att jag minns de flesta av mina hotellvistelser enbart baserat på frukostupplevelsen. Nu är det dags att kora Sveriges bästa hotellfrukost sett ifrån mina personliga preferenser. Jag ser fram emot att uppdatera listan allt eftersom nya favoriter dyker upp. Är ni med? Då kör vi!

Läs mer: Stockholms bästa hotellfrukost: 5 personliga favoriter

Sveriges bästa hotellfrukost? 5 tips på goda frukostar att spana in.

#1. Örum 119 (Österlen)

örum 119 österlen

Frukosten på Örum 119 är den bästa jag hittills har ätit i Sverige. Jag och min syster slår oss förväntansfulla ner vid ett bord och får varsin bricka av perfekt balanserade portioner med läckerheter. De olika brödvarianterna (samtliga tillverkade med surdeg i grunden) kommer från hotellets eget gårdsbageri. När jag tror att det inte kan bli bättre får jag frågan om jag vill ha nystekt äggröra. Det vill jag såklart! Därefter erbjuds jag både croissant och nygräddad frasvåffla med sylt och glass från Örums egen glassverkstad.

Frukostupplevelsen är personlig, avskalad och alldeles, alldeles underbar. Min syster är lyrisk över sin bricka med glutenfria alternativ från det närliggande Glutenfria Paradiset i Stora Herrestad, där brödet för ovanlighetens skull håller typ samma höga klass som glutenvarianterna. Sammantaget vill jag påstå att Örum 119 har Sveriges bästa hotellfrukost. Jag blir gärna motbevisad!

Pris? På söndagar erbjuder Örum 119 en långfrukost som varierar efter säsong. (Långfrukosten serveras för hotellgäster söndagar under vår och höst.) I mån av plats tar hotellet även emot gäster utifrån (förbokning krävs) för en kostnad om 495 SEK.

Läs mer: Örum 119 – recension av Österlenhotell med hög klass

#2. PM & Vänner (Växjö)

Pm & friends hotell Växjö hotellfrukost

Jag hade hört lovord om PM & Vänners frukost i flera år innan jag själv kunde stämma in i hyllningskören för några veckor sedan. Här serveras dagens första mål i en skandinaviskt klassisk och ursnygg miljö med utsikt över Växsjös takåsar. Längs bardisken står fat dignande med läckerheter från lokala gårdar i närheten – allt från ekologiska ägg från Gårdsby till yoghurt på ekologisk mjölk från Solmarka Gård. Bröd, bakverk och müsli är rykande färska och levereras från hotellets eget bageri PM & Vänner Bröd & Sovel. Och jodå, givetvis serveras småländsk ostkaka för dig som är sugen. Det här är ingen vanlig hotellfrukost, snarare en frukostupplevelse värd att återkomma till gång på gång.

Adress: Västergatan 10, 352 31 Växjö

Läs mer: PM & Vänner Hotel i Växjö – en hotellrecension

Pris? Varje måndag erbjuder PM & Vänner specialpris på frukosten för endast 195 SEK.

#3. Ett Hem (Stockholm)

ett hem stockholm

Hela det här hotellet i Lärkstaden (förmodligen Stockholms bästa?) andas en subtil lyxkänsla. Inte lyx som i flådigt och flashigt, snarare ombonat, lugnt och genomtänkt – ambitionen är att du ska känna dig hemma. Den här känslan, och stämningen, återkommer även vid frukosten där vi slår oss ner och serveras vid sittande bord.

Det dukas upp små glasbehållare, assietter med pålägg och grönsaker, en bit ost som du själv hyvlar och en riktigt schyst brödkorg med diverse godsaker. Ett Hem är utan tvekan värdig en egen rubrik i ett inlägg om Sveriges bästa hotellfrukost.

Läs mer: Ett Hem i Stockholm – Sveriges bästa hotell?

Frukost för utomstående? Tyvärr serveras inte frukost för utomstående på grund av liten yta i matdelen. Däremot går det bra att (i mån av plats) äta lunch och middag om du kommer utifrån.

#4. Villa Anna (Uppsala)

villa anna uppsala

Vill du få en känsla för standarden på ett hotell brukar det räcka med en snabb titt på hotellfrukosten. Inför mitt besök på det här omtyckta boutiquehotellet får jag bekräftat från både vänner och bekanta att deras frukost är något utöver det vanliga – och därmed också hotellet i sin helhet.

Mycket av det som serveras under frukosten har koppling till lokala gårdar i närheten. Här kan du välja mellan färskt bröd, gårdbacon, hemkokta marmelader samt, våfflor med hjortronsylt och ägg från Wilhelm i Hågadalen. Därutöver kan du välja rätter à la carte som tillagas direkt på beställning. För egen del beställer jag in fattiga riddare av brioche med kanel och socker och en stor kopp varm choklad, men jag är också aspirant på frasiga croissanter och kavelgris (det vill säga nybakat mjukt tunnbröd med egenkärnat smör.) På Villa Anna blir jag kvar vid hotellfrukosten under ett par timmar, trots att planen egentligen är sightseeing i Uppsala. Jag hinner med nöd och näppe med tåget tillbaka hem mot Stockholm!

Läs mer: Villa Anna – unikt boutiquehotell i Uppsala

Pris? Det går att boka frukost på Hotel Villa Anna även om du inte bor på hotellet. Priset för frukost inklusive à la carte-meny ligger på 275 SEK.

#5. Hotel Dorsia (Göteborg)

hotel dorsia göteborg

Dorsia i Göteborg bjuder förvisso på en riktigt bra hotellfrukost, men platsar också på den här listan mot bakgrund av deras fantastiska service! Den välklädda frukostvärden ger oss frukostbesökare hela sin uppmärksamhet och är lyhörd på eventuella önskemål. Den överdådiga frukostmiljön är milsvida från den klassiskt skandinaviska på PM & Vänner i Växjö, men den goda frukosten har de gememsamt.

Vid det generösa frukostbordet väntar ett brett utbud av olika slag, allt från overnight oats till charkuterier, fina ostar samt bröd, mazariner och andra lyxiga bakverk – samtliga givetvis bakade på plats i hotellets bageri respektive konditori.

Läs mer: Dorsia Hotel – recension av dekadent Göteborgshotell

Pris? Om du inte bor på Dorsia Hotel men ändå vill avnjuta en hotellfrukost får du betala 445 SEK.

Bästa hotellfrukosten i Stockholm?

hotel diplomat stockholm

Det finns några hotell jag tycker utmärker sig lite extra i huvudstaden: Stockholms bästa hotellfrukost – 5 tips och personliga favoriter.


Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips. (Omslagsbild från PM & Vänner, Växjö).

4 comments

  1. Ja, alltså, nu blir jag hungrig. Eller sugen. Örumfrukosten var i sanning den bästa frukost jag ätit någonsin, och då är jag ändå 52 år gammal.

    1. Då kanske du är 104 år nästa gång du hittar en fullträff??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close