Close
Ett Hem i Stockholm: Sveriges bästa hotell?

Ett Hem i Stockholm: Sveriges bästa hotell?

Inlägget innehåller reklamlänkar/adlinks.

Vill du bo på ett av Sveriges bästa hotell? I så fall ska du boka in dig på Ett Hem, ett femstjärnigt boutiquehotell i den lugna stadsdelen Lärkstaden i centrala Stockholm.

Läs mer: Svenska drömhotell – 15 hotellfavoriter i Sverige

Ett Hem: hotellrecension av ett femstjärnigt boutiquehotell i Stockholm

Vissa hotell bokar jag enbart med syftet att få tak över huvudet och en säng att sova i, andra hotell bokar jag med förhoppningen om att själva hotellvistelsen ska vara en upplevelse i sig. Den här gången är det helt klart det senare alternativet jag, min man och våra vänner är ute efter. Efter att ha checkat in på Ett Hem vid 15-snåret ser vi exakt noll anledningar att lämna hotellet innan det är dags att checka ut strax efter lunch dagen därpå.

#1. Ett Hem: om hotellet och läget

ett hem boutiquehotell Stockholm
ett hem boutiquehotell Stockholm

Hotellbyggnaden ligger inrymd i det som brukar kallas för ett ”townhouse”, och byggdes ursprungligen som en privatbostad 1910 (i en del av det område som uppfördes 1907-1917 efter en ovanligt lyckad stadsplan av Per Olof Hallman). Trots den direkta närheten till Odengatan och Valhallavägen med deras uppsjö av liv, rörelse och trafik känns den här delen av Östermalm, som alltså går under namnet ”Lärkstaden”, som en tyst, lugn och osedvanligt vacker oas i centrala Stockholm. Alldeles i närheten ligger flera ambassader/beskickningar (bland annat Estland, Botswana, Schweiz och Nigeria), och om du går längs gatorna i det här området är det lätt att förstå varför de placerades här. Kronan på verket utgörs av Engelbrektskyrkan, som ståtar på det gamla kvarnberget i Lärkstaden.

Hotellet ligger på adressen Sköldungagatan 2, men några lysande hotellneonskyltar är det inte tal om. Hotellets namn formas istället av prydliga bokstäver över brevinkastet på muren. För att komma in får vi hotellgäster ringa på en klocka och sedan kliva genom en port in till den lummiga innegården som tillhör hotellet.

#2. Hotellrum på Ett Hem

Det finns bara tolv hotellrum på Ett Hem, så visst är det här ett boutiquehotell i ordets rätta bemärkelse. Receptionen och umgängesytorna ligger placerade på entréplanet, och hotellrummen är fördelade på de tre övre våningsplanen. Det finns fem olika rumskategorier; dubbelrum (20 kvm), dubbelrum deluxe (23-29 kvm), juniorsvit (36-42 kvm), svit (54 kvm) och en mezzaninesvit (43 kvm på två plan). Kostnaden för en övernattning i dubbelrum för två personer + hotellfrukost börjar från ca 3500 SEK, men priset varierar i vanlig ordning efter utbud och efterfrågan.

ett hem boutiquehotell Stockholm
ett hem boutiquehotell Stockholm
ett hem boutiquehotell Stockholm
ett hem boutiquehotell Stockholm

Vi checkar in i varsitt dubbelrum deluxe på översta våningen, där utsikten över kvarterets takåsar och den ståtliga Engelbrektskyrkan är svår att slita sig ifrån. Rummen är smakfullt inredda från början till slut, med en tydlig röd tråd genom både möbler och inredningsdetaljer. På toaletterna finns, utöver de vanliga rengörigsprodukterna, både tandkräm och ansiktsprodukter tillgängliga.

#3. Miljön på Ett Hem

Hela konceptet för ”Ett Hem” är att vi hotellgäster ska känna att vi befinner oss hemma hos någon. Minimalism och identiskt inredda hotellrum finns inte på kartan, det här är istället personligt, ombonat och detaljrikt.

ett hem boutiquehotell Stockholm
ett hem boutiquehotell Stockholm
ett hem boutiquehotell Stockholm

Ett Hem is not the usual hotel. Ett Hem is a place where guests are treated as friends of the family, a place that allows guests to become part of it and feel at home.

– Ett Hem

Umgängesytorna i salongen och biblioteket gör att vi gärna slår oss ner i någon av alla fåtöljer eller soffor, för att sedan stanna resten av kvällen och prata ikapp de senaste månadernas Coronakaos. Att ge oss ut på promenad uti Stockholmsvimlet känns inte aktuellt, vi stannar istället på hotellet med gott samvete.

Läs mer: Den förbjudna (?) tanken om att stanna på hotellet

#4. Middagen på Ett Hem

För att få en helhetsupplevelse av hotellvistelsen rekommenderar jag att äta middagen på plats. Kockarna bakom disken i köket är ständigt redo att skapa en riktigt bra femrättersmeny vilken anpassas efter fantasi, råvaror och säsong. Vi betalar 995 kr/pp för middagen, som alltså inte ingår i själva hotellpriset.

Under vårt besök serveras en femrättersmiddag bestående av 1) blandade grönsaker 2) gös från Mälaren (vi är alla överens om att det är en av de bättre fiskrätterna vi har ätit!) 3) färsk pasta 4) pärlhöna och 5) jordgubbsglass. Till middagen dricker vi en riktigt god Hantverkscider från Pomologik.

ett hem boutiquehotell Stockholm
Utsikt över hotellets innergård med tillhörande orangeri (”Greenhouse”).

Tips! Även personer som inte bor på hotellet kan boka in sig på middag i mån av plats.

#5. Frukosten på Ett Hem

ett hem boutiquehotell Stockholm

Vi väljer att äta hotellfrukosten ute i orangeriet (som också kan hyras för privata tillställningar).

ett hem boutiquehotell Stockholm

Det här är så långt från hotellfrukostbuffé med torra brödkanter och ”fuskäggröra” man kan komma. Vi serveras bland annat färska bär, egengjord granola och yoghurt, vilket kompletteras med nybakat bröd, bullar och pålägg.

ett hem boutiquehotell Stockholm

#6. Övrig information om Ett Hem och bra att tänka på:

ett hem boutiquehotell Stockholm
ett hem boutiquehotell Stockholm
 • Gym och relaxavdelning: I källaren på hotellet finns både ett mindre gym och en relaxavdelning med bastu samt en varm marmorhäll (först till kvarn gäller för relaxen, som alltså inte går att boka).
 • Bokningsläge: Det kan vara svårt att boka hotellrum under helgerna (upp till fyra månaders väntetid), satsa på en vardag om du har möjlighet.
 • Small Luxury Hotels: Ett Hem tillhör Small Luxury Hotels (”SLH”), vilket är en kvalitetsstämpel i sig (övriga Stockholmsbaserade hotell i SHL:s katalog är Lydmar Hotel och Bank Hotel).

Boka här:

Läs mer och boka rum på den här länken.


Här hittar du fler tips om Stockholm med omnejd.

14 comments

 1. Så kul att det äntligen blev en vistelse där! Det ser verkligen helt fantastiskt ut och jag älskar Lärkstaden!

  1. Ja, men den som väntar på något gott… så glad att det blev av till slut! Lärkstaden är verkligen en pärla på alla sätt.

 2. Där vill jag bo! Och äta:)

  1. Ja, men det tycker jag absolut att du ska göra (kanske när du får komma hem till Sverige nästa gång…)

 3. Nu är det du som borde plingat på hos mig! Med den lilla brasklappen av att jag är i Oslo sen tre månader tillbaka. Jag bor ett kvarter bort och går förbi Ett hem varje gång jag går in till stan. Dock aldring varig där inne, så kul att se.

  1. Oj, bor du så nära! Vilka fantastiska kvarter du har att njuta av…

 4. Det ser helt fantastiskt ut! 🙂

  1. Eller hur, så glad att vi gjorde slag i saken och åkte dit! Det var värt sin väntan.

 5. Bra tips !
  Vi har nyss kommit hem från Cooperhill i Åre
  Bodde i en stor svit 50 kvm. tre rum..
  Som tur var så regnade det mesta hela tiden så vi behövde inte lämna hotellet….
  Hur mysigt som helst

  1. Men vad kul,, Copperhill ligger med på den listan över svenska drömhotell som jag länkade till ovan, vet att många drömmer om att bo där någon gång. Låter ju enormt härligt med tre rum, ”tur” att det regnade hela tiden… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close