Close
Svenska alternativ till utlandsresan och ett roligt jobbuppdrag

Svenska alternativ till utlandsresan och ett roligt jobbuppdrag

I höstas körde SJ igång kampanjen ”Borta bra, men hemma bäst”, där tio klimatsmarta och svenska alternativ till utlandsresan lyftes. Ett par av de exempel som nämndes var Bohuslän vs Bretagne och Varberg vs Budapest. Jag hakade på listan och gjorde min egen jämförelse här i bloggen:

Läs mer: Tips på svenska resmål i höst och vinter

Tio-i-topplista: Svenskarnas förslag på svenska alternativ till utlandsresan

åka tåg med barn

I början av 2019 var det dags för en uppföljning, då svenska folket via SJ:s tävling ”Visa ditt fantastiska Sverige” fick tipsa om favoriter på klimatsmarta svenska resmål som kan jämföras med internationella motsvarigheter. Över 1000 förslag kom in, av dessa valde en jury ut tio alternativ som gick vidare till en publik omröstning för att kora den slutgiltiga vinnaren. Överst på prispallen hamnade vackra Trollsjön i Abisko, därefter följde Skuleskogen på andraplats och Stenshuvud som trea. Här är hela listan, där citaten nedan är tagna från SJ:s pressmeddelande.

#1.Trollsjön (Abisko) vs Gardasjön

Med sitt klarblåa vatten påminner Trollsjön om italienska Gardasjön. Däremot är magin här något helt annat. På samiska heter sjön Rissájávri och betyder ”sjön som glimmar av eld”. /…/

Det klarblå vattnet rinner ner från närliggande glaciärer och gör Trollsjön till Sveriges klaraste sjö med siktdjup på 36 meter. Ta en paus och njut av den vackra vyn och passa på att ta ett uppfriskande dopp. 

Magisk och förtrollande med klarblått vatten, Trollsjön i Lappland lockar så pass mycket att den lyckades knipa förstaplatsen i SJ:s omröstning. Att ta nattåget upp till Abisko för att vandra till Trollsjön lär vara en upplevelse i sig.

#2. Skuleskogen vs Island

Istället för att resa till Island för att se den berömda Silfrasprickan, kan du uppleva ett likvärdigt naturfenomen i Skuleskogens nationalpark, i hjärtat av Höga kusten. Här ligger nämligen Slåttdalsskrevan, en 200 meter lång och 30 meter djup bergsskreva som klyver berget i två delar. /…/

Höga kusten är en av Sveriges mest storslagna platser där fjäll möter hav och skärgård i ett magiskt landskap. Kusten har formats av istiden och en gång rest sig ur havet – idag är det världens största landhöjning och rankas som ett av UNESCO:s världsarv.

Efter alla hyllningar om Höga Kusten den senaste tiden åkte destinationen in på min önskelista över svenska resmål i slutet av förra året. Med tanke på att Skuleskogen på Höga Kusten röstades fram till en andraplats i SJ:s tävling blir hajpen ännu större.

Läs mitt inlägg här: Tips om Höga Kusten: vilt och vackert världsarv

#3. Stenshuvud vs Karibien

Haväng
Haväng (betydligt lugnare än vid Knäbäckshusen under högsäsong.)

Strax söder om Kivik på vackra Österlen gömmer sig en vit och finkornig strand omgiven av grönska. Känslan är som att befinna sig i Karibiens tropiska paradis, fast i Sverige. Den drygt 4, 5 km långa stranden tillhör Stenshuvuds nationalpark som har fått sitt namn från det tretoppiga berget Stenshuvud. /…/

Längre in i nationalparken slingrar sig vandringsleder fram bland lövskogen. Under sommaren betar kor på de blommande ängarna och det finns möjlighet att grilla och tälta.

Österlen är en återkommande favorit, inte minst för oss som är uppvuxna i södra Sverige. Jag har bara besökt de omtalade stränderna under högsäsong, då det oftast är packat med folk. I sommar kommer jag att åka dit innan semestrarna smyger igång, kanske vågar jag mig på årets premiärdopp?

Läs mitt inlägg här: Att göra på Österlen: tips om Kivik med omnejd

#4. Åstol vs grekiska ö-världen

Sverigeweekend
Dyrön sedd från Åstol.

Bohuslänska Åstol är en idyllisk liten ö med vackra vita trähus som beklär öns karga klippor. Precis som den grekiska ön Hydra, är Åstol en bilfri ö. Här tar man sig enklast runt på cykel eller till fots. /…/

På öns norra sida ligger Klockarudden, en saltvattenfylld klippbassäng med tillhörande rutschkana för hela familjen. Från bassängen ser man den ikoniska fyren Pater Noster och ståtliga Carlstens fästning på Marstrand. Precis som vid grekiska fiskelägen kan du köpa dagsfärsk fisk och även skaldjur från hamnens fiskebodar.

Själv fick nöja mig med att fota Åstol från avstånd, men skådespelaren Peter Harryson bekräftade öidyllen i mitt inlägg om Tjörn för ett par år sedan.

Läs mer: Att göra på Tjörn

#5. Kosterhavet vs Nya Zeeland

Tips om Kosteröarna

I norra Bohuslän ligger Kosterhavets nationalpark som myllrar av liv, både ovan och under ytan. /…/

Bland Kosterhavets korallrev kan du upptäcka Sveriges mest artrika havsområde med över 12 000 arter. Ett annat sätt att utforska havet är att åka båt i den sagolika skärgården. Det anordnas även sälsafari där chansen är stor att du får syn på grå knubbsälar som solar sig på klipporna. Runt om på Kosteröarna finns många fina klippstränder och trevliga vandringsleder.

Dagarna vid Kosterhavet förra sommaren var ljuvliga. Den här platsen av Sverige är helt klart en favorit som jag varmt kan rekommendera vidare.

Läs mer: Att göra i Strömstad och på Kosteröarna

#6. Ven vs skotska destillerier

En cykeltur en varm sommardag på den idylliska ön Ven är en skånsk klassiker. Men visste du att Ven har ett eget destilleri? /…/

Att cykla eller vandra runt ön följt av en whiskeyprovning kan enkelt mäta sig med att vandra på den skotska ön. Det öppna landskapet omringas av branta sluttningar som når ända ner i havet, så kallade backafall. Står du på kanten av stupet har du en magnifik utsikt över Öresund. Du kan även utforska den danska vetenskapsmannen Tycho Brahes skapelser, slottet Uraniborg och observatoriet Stjärneborg, som en gång i tiden utgjorde navet för astronomisk forskning i Europa. 

I höstas satte jag för första gången min fot i ett skotskt destilleri i Glenlivet. Uppenbarligen hade det räckt med att ta mig till Ven för att stilla min nyfikenhet.

#7. Djäknesundet vs Medelhavet

Efter en tågresa till Skövde via en kortare busstur till Karlsborg finns Vätterns gömda pärla: Djäknesundet. De höga klipporna som omgärdar det turkosa vattnet och den grönskande skogen ger en stillsam ro. Platsen är som tagen ur en sagovärld och perfekt för barnfamiljer. I mitten av viken ligger en fin och barnvänlig sandstrand och utmed vattnet finns höga klippor att hoppa från. Djäknesundet, som är ett naturreservat, lockar även dit dykentusiaster tack vare sitt klara vatten och lena sandbotten.

Jag hade faktiskt missat Djäknesundet, såg till att åka dit under vår familjeresa i somras.

Läs inlägget här: Djäknesundet – Vätterns finaste badplats?

#8. Sundborn vs ett konstnärshem i Monets anda

I byn Sundborn utanför Falun, omgiven av grönskande skog och blanka sjöar, står ett rött hus med vita knutar. Det är ett av Sveriges mest omtalade konstnärshem, nämligen Carl Larsson-gården. Precis som den franska byn Giverny var paradiset för impressionistmålaren Claude Monet, blev Sundborn inspirationskällan till flera av Carl Larssons mest kända målningar. Carl Larsson-gården ger dig en inblick i konstnärsparets ikoniska hem och det anordnas guidade turer och konstvisningar året runt. /…/

Här har jag (ännu) inte varit, däremot har vi pratat om Carl Larsson-gården i vårt podcastavsnitt om att resa till Dalarna. Jag tänker mig en resa till gården utanför Falun med mina systrar framöver.

#9. Borås vs New York

att göra i borås

Borås är historiskt känd för sin textilindustri, men det många inte vet är att staden är full av konstnärliga upplevelser utöver det vanliga. Likt världsmetropolen New York finns det konst att upptäcka i varje gatuhörn, men i Borås ligger allt inom promenadavstånd och du slipper vinka in en taxi för att ta dig dit du vill. Staden har i tre år arrangerat street-art-festivalen No Limit och låtit konstnärer från hela världen förvandla stadens byggnader till ett enda stort konstgalleri. /…/

Jodå, här finns all anledning att instämma i hyllningskören. Under mitt besök i Borås förra året imponerade Borås med alla sina konstupplevelser.

Läs mer: Att göra i Borås och Sjuhäradsbygden

#10. Mölle vs Biarritz

Surfa i Sverige? Självklart! Du behöver inte resa ända till franska Biarritz vid Atlantkusten för att vågsurfa. Ta tåget ned till skånska västkusten och upplev ett av Sveriges bästa surfparadis – Mölle. /…/

Den så kallade ”Möllevågen” upptäcktes på 90-talet och har sedan dess lockat surfentusiaster från hela världen. I den mysiga småbåtshamnen finns en surfshop om du behöver utrustning för att pröva lyckan på vågorna. Stannar du hellre kvar på land kan du spendera en dag på de varma stenhällarna i Solvik, en flera hundra meter lång stenstrand omgiven av klippor. 

Min lillasyster brukar prata sig varm om Mölle, själv har denna surfpärla gått mig förbi. Jag får helt enkelt skriva upp den på listan, den också.

Fler Svenska Pärlor i samarbete med SJ!

svenska pärlor

I sommar kommer jag på uppdrag av SJ att resa till platserna som hamnade tre-i-topp på listan över svenska alternativ till utlandsresan: Trollsjön (Abisko), Skuleskogen (Höga Kusten) och Stenshuvud (Österlen). Det blir premiär för mig i både Abisko och Höga Kusten, och med tanke på beskrivningarna ovan är såklart förväntningarna skyhöga. Platserna kommer ni sedan att få läsa mer om i min bloggserie Resfredags Svenska Pärlor. Först ut är Österlen i början av juni, hurra!

Läs SJ:s pressmeddelande här: Tio-i-topp-lista: Magiska Trollsjön bästa svenska alternativet till utlandsresa 

Läs mer om topplistan i Aftonbladet: Här är svenska platsen som slår alla utlandsresor


Vilken plats hade du röstat på av dessa svenska alternativ på utlandsresan? (Omslagsbild: Åstol, Bohuslän)

22 comments

 1. Hurra så otroligt kul!! Grattis till fantastiskt jobbuppdrag. Jag gläder mig massor att få följa med på ett hörn via cyberrymden. Längten för att göra en sådan här resa alltså 🥰

  Kram, R

  1. Tack snälla Rosita! Ja, alltså SÅ glad över det här samarbetet. Känns häftigt att kunna knyta ihop mina svenska pärlor med SJ:s kampanj.

   Glad valborg till dig och familjen!

 2. Åh så många härliga platser. Du bara måste åka till Sundborn, Carl Larsson-gården är en av de mest magiska platser jag besökt. Vi hamnade där av en slump på väg hem från en helg i Tällberg och jag kunde stannat där i en vecka minst. Så fint!
  Och grattis till det roliga uppdraget med SJ!

  1. Åh, det låter verkligen lovande – dit måste jag i så fall verkligen se till att ta mig framöver. Och tack för grattis!!

 3. Åh vilken kul grej! Både Höga Kusten och nattåget till Abisko hör till mina Sverigefavoriter (utöver det numera tåglösa Gotland, Österlen, Ven, Jämtland och diverse skärgårdar). Mölle och Kullens fyr är också fint men det är något mer magiskt med Ven och all dess goda mat och fasaner i backafallen. Det här ska bli spännande att följa även om SJ inte kör till Stenshuvud, hihi. Rörums strand/Knäbäckshusen nedanför är lätt Sveriges vackraste strand. Ett mini-Thailand.

  1. Då är listan med andra ord helt enligt din smak, i alla fall topp-placeringarna! Biljetterna med SJ tar mig hela vägen till Kivik, fast med buss från Kristianstad. Smidigt! Och ja, Knäbäckshusen känns onekligen som Thailand – bortsett från temperaturen i vattnet, haha! 🙂

 4. Men wow vilket samarbete, grattis! Vilken himla rolig grej. Och jag har varit vid alla på topp tre och är övertygad om att du kommer få det fantastiskt! 🙂

  1. Vad fint att höra, längtar verkligen efter att uppleva både Trollsjön och Höga Kusten. Österlen kommer leverera, ,det vet jag sedan innan. Stort tack!

 5. Magiska ställen!
  Och du är SÅ rätt att rapportera och skapa inspirerande content från dem. Grattis till dig och oss – ska bli så kul att följa!

  1. Alltså oss läsare för att vi kommer få se och läsa massa kvalitet från ställena dvs. *förtydligande*

  2. Magiska indeed! Och tack Lisa. <3

 6. Grattis vilket otroligt roligt uppdrag och vilka topplatser. Ser särskilt fram emot rapport från Abisko där jag ännu ej varit.

  1. Tack Cathinka! Ja, skulle verkligen gissa att vandringen där uppe är något för dig!!

 7. vilket roligt uppdrag!!

  det finns så mycket fint här hemma. nickade nöjt åt liknelserna gällande Åstol, Mölle och Stenshuvud. Ser fram emot att upptäcka lite mer i sommar!

  1. Ja, SÅ glad över det här uppdraget! Det finns så oerhört mycket fint att se, min önskelista blir längre för varje år…

 8. Stenshuvud vs Karibien.. ha ha.. det var ju lite roligt. Det är i och för sig en vacker strandsträcka men oftast en massa slajmig tång i vattnet och det blir sällan mer än 14 grader i vattnet även på högsäsong.. brrr… skulle hellre jämföra med att bada i nån isvak i norr 🙂 Jag gillar i och för sig att kallbada men de som sneglar på Karibien är nog mer sugen på värme.

  Vi har tyvärr inte semestrat mycket i Sverige, varenda gång vi börjar kolla upp något resmål i hemlandet så slutar det med vansinnig kalkyl, oftast helt orimliga priser på både tåg, hotell och mat i Sverige, dessutom inte utvecklade kollektiva anslutningar till många av de bästa sevärdigheterna om man inte reser med egen bil. Vi ville åka till Stockholm på höstlovet sist men det var på tok för dyrt. Tåg från Malmö, fyra nätter på 3-stjärnigt thotell i Stockholm, lite inträden, lunch, middagar och nån öl/glass skulle kosta tre gånger så mycket som motsvarande resa till Berlin. Sen räknade vi på liknande trip till Göteborg nu på påsklovet men det blev också tokdyrt så det blev Budapest istället, resan dit kostade inte mer och både boende, mat och nöjen blev ungefär en tredjedel. SJ skulle kanske satsa på att fixa prisvärda hotellpaket runt om i landet för att konkurrera med utlandsresor.

  Vi har inte gett upp att semestra i Sverige men jag vet inte om det skulle löna sig för miljöns skull, vi längst i söder har ju närmare till Italien än till Abisko.

  1. Ja, alltså – som badkruka får jag instämma i just temperaturaspekten i havet. Utseendemässigt är det dock coolt att se så ”exotiska” vyer hemma i Sverige.

   Kalkylen, mmm, svårt det där. Vi brukar resa mycket i Sverige, men har å andra sidan släktingar och kompisar som vi sover hos. Hotell har ju en förmåga att rusa i pris, om man inte har koll på kampanjer och är beredd att resa under lågsäsong… Och som du säger, eftersom ni bor så långt söderut är Europa verkligen ”nära”. Det är också en anledning till att norra Sverige är en vit fläck på min karta, som uppvuxen i Karlskrona reste jag sällan mycket längre än till Stockholm på loven. (Då tyckte jag ändå att jag var superlångt norrut!)

 9. Vilket roligt uppdrag! Kul! Bra jobbat! 🙂

 10. Vilket roligt uppdrag!! Trollsjön står högt på listan men får se om det blir i år, däremot abisko blir det mer av redan nästa vecka 🙂
  Och skuleskogen upptäckte jag för några år sedan, varit där några ggr sen dess och dit längtar jag alltid tillbaka! Så häftig kombo av berg och hav, lite Lofoten light över det tycker jag 🙂

  1. Mmm, Lofoten light låter verkligen lovande. Ser fram emot fler uppdateringar från Abisko!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close