Close
Svenska resmål: 13 måsten i Sverige på min önskelista

Svenska resmål: 13 måsten i Sverige på min önskelista

Det pratas mycket om så kallade ”bucketlists”, det vill säga listor på saker folk drömmer om att få uppleva någon gång innan, tja, det är för sent.

För ett par år sedan skrev jag en lista med #100resmålattnå, en lista som kom av sig någonstans på vägen. Efter att besökt flera – för mig nya – svenska resmål under de senaste åren inser jag att en bucketlist i Sverige vore på sin plats (även om flera av punkterna på min ursprungliga lista förvisso handlar om upplevelser i närområdet). Ju mer jag ser och upplever av Sverige, desto mer vill jag se framöver. För mig innebär för övrigt ordet ”resmål” både mål med mina resor, men också destinationer i ordets korrekta betydelse.

Svenska resmål: 13 platser och aktiviteter på min önskelista

#1. Uppleva ett dansande norrsken

Inser folk i norra Sverige hur lyckligt lottade de är? Tänk att få uppleva magin i ett neonskimrande himlavalv. Kanske är det naturens sätt att gottgöra för det oändliga vintermörkret där uppe i norr? Jag har själv bara sett en grön minifjutt på Stockholmshimlen en gång, men jag önskar innerligt att jag får se ett skådespel av tyngre kaliber framöver.

#2. Bestiga Kebnekaise

vagabond vandring
Kanske byter vi Hammarbybacken mot Kebnekaise snart?

Det finns egentligen inget självändamål med att bestiga berg, men jag kan ändå inte släppa tanken. Drömmen vore att få göra detta med mitt Tjejklassikergäng inom några år.

#3. Vandra längs Högakustenleden

En av de finaste naturupplevelserna jag har haft i Sverige inföll under vår vandring längs Kungsleden. En annan svensk vandringsled som lockar är Högakustenleden, det lär ju finnas en anledning till att Höga Kusten finns upptagen på UNESCO:s världsarvslista.

#4. Sova på ishotellet

Tänk att jag, som verkligen inte tycker om att frysa, skriver det här på listan. Det är ett tecken på att ishotellet har lyckats med sin marknadsföring.

#5. Åka hundspann

Det må vara det mest exotiska en asiat kan göra här i Sverige, bo på ishotellet och åka hundspann, och ändå är det få av oss svenskar som faktiskt har gjort det. Turistfälla eller ej, jag vill ta med barnen och prova.

#6. Bada isvak

barnfri vecka
Sommarbad på Sturkö, dags att ta nästa steg?

Jag är en fegis av min natur, men har bestämt mig för att inte banga så ofta framöver. Dessutom lär kalla blad förlänga livet, vilket gör att jag kan bocka av fler punkter på min lista.

#7. Islanna trädhotell

I våras besökte var jag och min syster i Skaratrakten i samband med att jag skulle skriva ett inlägg till Resfredags Svenska Pärlor. Vi stannade till för lunch vid Islanna trädhotell (granne med Hornborgasjön), och efter en rundvisning av ägarna på området bestämde vi oss för att någon gång planera in en tjejresa hit för att bo i trädhuset Sjunde Himlen. Så måste det bli!

#8. Äta frukost och/eller fika på PM i Växjö

2018 års bästa café, när White Guide får bestämma, ligger i Växjö. Kanske det faktiskt är dags för ett återbesök i Växjö nästa gång jag åker ner mot Karlskrona?

#9. Bo på Ett Hem

Det finns så oerhört många fina hotell i Sverige, ett av dem som lockar mig mest just nu är Ett Hem. Jag har förstått att det är här många av de största världsstjärnorna bokar in sig när de kommer till Stockholm, vilket är ett tecken gott nog.

#10. Gotska sandön

tips för att underlätta resor med barn

Gotland är en klar favorit när det gäller svenska resmål, men jag har länge varit nyfiken på det betydligt mindre syskonet Gotska Sandön. Båtarna går härifrån Nynäshamn och det är borde vara en tidsfråga innan jag faktiskt kommer iväg.

#11. Båtluffa på egen hand i Karlskrona skärgård

Jag och Tobias är numera delägare i en pytteliten motorbåt tillsammans med mina syskon. Det innebär att jag inom en snar framtid ska ta itu med styrbord, babord och knopar en gång för alla!

#12. Åka skidor vid Riksgränsen

Jag fattar att jag först och främst måste bli bekväm på ett par utförsskidor överhuvudtaget, men jag måste ändå få drömma lite. (Allt tack vare min skididol Lisa.) Jag skulle dock tro att sannolikheten är större att jag åker dit utan skidor i bagaget.

#13. Spela en golfrunda på Bro Hof

Okej, den här punkten ligger inte högst upp på listan, men faktum är att jag snart ska ta itu med mitt golfande (igen). När jag blir tillräckligt bra ska jag någon gång hänga med Tobias och spela på Sveriges överdrivet finaste golfbana. Jag har varit där på 50-årsfest, det kändes som att befinna sig i en film!

(Om jag ska slänga in en bonuspunkt får det bli en rejäl cykeltur genom Sverige. Vilken sträcka är egentligen ointressant, men visst hade det varit en kul grej att cykla hela vägen från Smygehuk till Treriksröset? Jag är dock inte tillräckligt motiverad för att  det här ska bli en egen punkt på listan.)


Hur hade din drömlista över svenska resmål sett ut? Vill du ha mer inspiration och tips om svenska resmål kan jag tipsa om min bloggserie Resfredags Svenska Pärlor där du hittar destinationer i Sverige som passar hela familjen.  

14 comments

 1. Norrsken står absolut på min lista också! Men helst vid norska kusten. Annars flera bra tips som jag ska kolla närmare på.

  1. Norrsken på norska kusten funkar för mig också! 🙂

 2. Kul att så många punkter på din lista handlade om norra Sverige. Du är välkommen att hälsa på mig i Lappland om du vill 😉 Och nej, när man bor där så inser de flesta nog inte det – mig själv inkluderad.

  Min drömlista över svenska resmål… bra fråga. Jag ska fundera på ett och återkomma.

  1. Ja, men mycket uppe hos er är som en enda vit fläck på min karta. Stort tack för inbjudan, det låter onekligen lockande… Kram!

   1. Hehe, det är dags att ändra på det med andra ord. Kanske vintern 2019 blir ett riktigt vinterår för dig!

 3. När man ser felet i meningen men redan klickat på ”skicka kommentar” och det bara är att inse att man inte kan göra något åt det… Men ja, det ska alltså stå DET och inte ett 🙂

  1. Känner igen det där, haha!

 4. passa på att träna hos Betty på B-room när du är i Växjö!

  1. Men ja, jag känner ju faktiskt till henne sedan tidigare. Det måste jag absolut i så fall. Först äta, sedan träna. 🙂 Eller ska jag kanske göra tvärtom… hm.

 5. Norrskenet står högt även på min lista 🙂
  Har åkt hundspann var en upplevelse i sig;) Tycker absolut att du skall prova på det med barnen!
  Visst är Sverige fantastiskt finns så mycket att se och uppleva….

  1. Ja, det finns SÅ mycket – visst Petra! Hundspann hoppas vi faktiskt hinna med redan innan året är slut. Håller tummarna!

 6. Vad kul med ett inlägg om svenska resmål, blir ju annars så mycket fokus på att lämna Sverige. Blev genas sugen på att fika på PM i Växjö :)) Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close