Close
Stonehenge: mytomspunnet och mäktigt

Stonehenge: mytomspunnet och mäktigt

Stonehenge, augusti 2013. Mitt barndomshem var fullt av böcker av alla storlekar och färger. En av mina personliga skatter var en stor och tung bok, med svart omslag, som handlade om mystiska/mytomspunna platser på jorden.

Stonehenge fanns med som en av de där mytomspunna platserna. Åh, som jag älskade att bläddra i den där boken. Det var en magisk känsla att få drömma sig bort till de färgglada bilderna och fantisera om avlägsna platser och oförklarliga mysterium. Ett av mina tidigaste specialarbeten handlade om just ”Mystiska platser på jorden”. Stonehenge fanns med som ett självklart tema och blev med det också ett av mina drömresmål. Och – drömmar är till för att uppfyllas, inte sant?

stonehenge1

För några år sedan var det alltså dags att med egna ögon få beskåda det mytomspunna Stonehenge, som ligger beläget nära staden Salisbury i Wiltshire County. Sju pund kostar inträdet, och i det ingår en audioguide som innehåller uttömmande historier/myter/fakta om Stonehenge och dess historia. Vi möttes av en klarblå himmel, och jag tog chansen att lägga mig ner en stund på historisk mark för att lyssna igenom alla otaliga teorier om Stonehenge.

stonehenge5

Vissa tror att stenarna är en typ av solkalender, andra tror att stenarna byggdes av religiös övertygelse. Det enda historikerna tycks vara ense om är att stenarna restes någon gång runt 3100 år före Kristus. Hur det än må vara, kvarstår mysteriet om hur det var möjligt för människan att frakta, och resa, dessa enorma stenblock med den teknik som då fanns att tillgå.

stonehenge2

En annan mytomspunnen plats med stenformationer är Machu Picchu i Peru. Min resa dit för några år sedan var magiskt. Efter några dagars vandring på Inkaleden kom i dit tidigt på morgonen, lagom för att se de första gyllene solstrålarna lägga sig över denna mäktiga platå i Anderna. Det är en av mina starkaste upplevelser någonsin. Jag höll nästan andan, historien var så påtaglig. Templet utstrålade en kraft som jag inte har upplevt någon annanstans.

stonehenge6

Vid Stonehenge fick jag, av naturliga skäl, inte alls samma känsla. Ja, ni ser ju själva. Massturism kan aldrig bli charmig. Vi besökte Stonehenge någon gång mitt på dagen och mitt i semestertider (i början på augusti). Jag skulle definitivt rekommendera er att åka dit off season, och då sikta på att gå dit precis vid öppnings- eller stängningstid.

stonehenge

Mycket folk eller inte, Stonehenge är trots allt ett ställe jag absolut kan rekommendera, särskilt för er som gillar myter och historia! Jag avslutar såklart med en egobild. Det är ju inte varje dag man besöker ett resmål som man har drömt om sedan barnsben.


Läs mer om Stonehenge på besöksmålets hemsida. Här kan ni läsa mer om vår roadtrip i södra England.

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close