Sigtunas slogan som “Sveriges första stad” förpliktigar en upplevelse utöver det vanliga och det bjuder den lilla staden på med besked!
Sigtuna lyckas med bedriften att få sina besökare att vilja återvända gång på gång. Anledningarna är många, inte minst läget vid Mälaren och den låga träbebyggelsen i stadens stadskärna. Sigtuna grundades 970 av Erik Segersäll och staden förvaltar fortfarande sitt arv som Sveriges första stad med den äran. Jag har varit där flera gånger, senast för några veckor sedan, och planerar att återkomma med en utförlig Sigtunaguide framöver. Innan dess vill jag gärna ge ett litet smakprov på vad Sveriges första stad har att erbjuda.
Välkommen till Sigtuna, Sveriges första stad!
Träfasadernas paradis
Sigtuna kom att bli säte för Olof Skötkonung, som var Sveriges första kristna kung. Det var också här kung Olof lät slå de första svenska mynten. Jag tycker att det som är mest karaktäristiskt för staden idag är huvudgatan Stora Gatan som kantas av trähus i varierande färger och utformningar. Gatan blir ännu mer speciell när det visar sig att stadens originalplan gick ut på att anlägga åtta meter breda tomter med kortsidan mot en huvudgata som i stort sett motsvarar just Stora gatan. Det här är med andra ord onekligen historisk mark, en känsla som blir påtaglig för oss besökare som strosar fram på stadens gator.
Sigtuna är känt för att stoltsera med Sveriges (och kanske Europas?) minsta rådhus som gör sig bra på bild…
… och byggnaden från 1744 är minst lika vacker i verkligheten!
Småhandlare och tid för småprat
Som i så många andra svenska städer vimlar det av turister i Sigtuna under sommartid. Jag åker istället hit en vanlig veckodag i februari, vilket gör att jag kan gå runt i staden utan att slippa trängas med andra. Dessutom har butiksinnehavarna tid att svara på mina nyfikna frågor. Berit har ägt Sigtuna bokhandel i drygt åtta år och gick på magkänsla när hon flyttade till Sigtuna från Uppsala: – “Varför ska man inte bo här?” Jag klandrar henne inte, här finns alla förutsättningar att trivas. Relativt nära till Stockholm, nära till Uppsala, nära till Arlanda (det är inte optimalt att bo i Nynäshamn för en resebloggare!) och dessutom natur, vatten och vackra promenadstråk runt husknuten.
Nyöppnat crêperie och klassiskt fik
Hur står det då till med Sigtunas matscen? Jag bestämmer mig för att hoppa över den omtalade restaurangen Farbror Blå och satsar istället på stadens alldeles nyöppnade crêperie (adress Stora Gatan 50). Det visar sig vara ett alldeles utmärkt val, även om prislappen på 149 kronor för min variant med skagenröra är i det maffigaste laget för en lunch.
När det är dags för efterrätt är jag inte beredd att rucka på traditionerna, vilket slutar med ett besök på Tant Bruns kaffestuga som är en riktig klassiker i Sigtuna (adress Laurentii gränd 3). Byggnaden som inrymmer caféet sägs vara från 1600-talet, även om det är svårt att veta exakt årtal. På det här caféet serveras gästerna med klassisk bordsservering, vilket är charmigt i all sin enkelhet.
Det är onekligen skönt att vara här under lågsäsong, förutom två holländska kaffedrickare har jag stället (och min semla) för mig själv.
Mälaren-magi:
Mälaren är helt klart en av Sigtunas stoltheter och är ständigt närvarande i bakgrunden, från huvudgatan är det bara ett stenkast ner till strandkanten. Under mitt besök möts jag av klarblå himmel, knarrande snö och utmärkt skridskoföre. Det finns rejäla träbänkar längs med stranden. Jag ser flera Sigtunabor njuta till fullo av februarisolen från sina bänkar…
… och skolklasser som kör sina idrottslektioner i form av skridskoåkning på Mälaren. Mer småstadsidyll än så här kan det väl knappast bli!?
Innan jag gör mig redo att åka hem till Nynäshamn tar jag en runda till en av Sigtunas 35 runstenar, som fascinerar mig i allra högsta grad. I Sigtuna sägs det finnas över 600 fornlämningar, de flesta av dem från järnåldern.
Det finns få svenska städer som sägs leva upp till sitt rykte, men Sigtuna är definitivt en av dem!
Läs mer: För er som är sugna på att kombinera ett besök i Sigtuna med en övernattning kan jag rekommendera Sigtunahöjden där vi hade vår kickoff/poddkonferens för ett tag sedan.
På vår livepodd under Caravan Stockholm lyfte vi Sigtuna som ett strålande exempel på en svensk pärla att besöka. Har du varit där än? Om inte är det hög tid!
6 comments
Du gør det utroligt godt med din svenske parlør. Jeg er vild med dine besøg i forskellige svenske byer. Det giver virkelig et sug efter at besøge disse byer. Fortsæt det gode arbejde. Dine fotos er fantastiske.
Men åh, vad glad jag blir. Tack Sanne! <3