I helgen avslutade vår familj höstlovet genom en övernattning på Såstaholm, en herrgård som ligger i Täby kyrkby strax utanför Stockholm. Vår dotter deltog i en cup i Kungsängen, och för att underlätta logistik och samtidigt ta till vara på sluttampen av höstlovet ville vi ha ett roligare, men också prisvärt, alternativ till standardhotellen i närheten. Efter lite googlande fastnade vi alltså för Såstaholm efter att ha sett de inbjudande bilderna på den pampiga huvudbyggnaden. I det här inlägget kan du läsa en recension om Såstaholm baserat på vår vistelse i november 2021.
Såstaholm: recension av boende på herrgård strax utanför Stockholm
#1. Såstaholm: om hotellets historia, läget och miljön
Historien om Såstaholm (då “Såsta gård”) sträcker sig tillbaka till 1600-talet, då bönder i området brukade gården. Efter att ha ägts av allt från direktörer till kammarjunkare och plåtslagarmästare köptes gården i början av 1900-talet av en tysk-svensk affärsman vid namn Max Sievert. Det var också denne affärsman som såg till att den vackra herrgårdsbyggnaden som nu står på plats uppfördes. Efter Sieverts bortgång förvärvades gården av Svenska Teaterförbundet, vilka i sin tur initierade stiftelsen “Höstsol” för att låta pensionerade skådespelare bo på gården (som då kallades Pensionat Höstsol) under sin ålderdom. Under Höstsolstiden besöktes herrgården av fint besök från när och fjärran, då kändisar som Zarah Leander och Gustav IV Adolf hängde på ägorna.
1997 förvärvades Såstaholm av Winn Hotel Group AB, och det som tidigare var känt som Såsta gård och senare Pensionat Höstsol går idag under namnet “Såstaholm Hotell & Konferens”. Minnet av Höstsolsdagarna lever dock kvar, både i inredning och rent praktiskt genom att Såstaholm varje år delar ut ett pris “med syfte att främja en ung, lysande scenkonstnärs fortsatta utveckling”.
Såstaholm ligger vackert omgivet av Vallentunasjön på den ena sidan…
… och hästhagar på den andra. Det geografiska läget vid Täby Kyrkby gör det snabbt och enkelt att nå Såstaholm från centrala Stockholm, men också från Uppsala, Arlanda och andra närliggande knytpunkter. Det faktum att herrgården ligger “nära det mesta” hörs också på plats, i form av ett fjärran men dock märkbart brusande trafikljud från motorvägen. Det är dock inget ljud vi lägger märke till från våra hotellrum, däremot från parkeringen strax framför herrgården.
Känslan i restaurangen och de gemensamma utrymmena känns modern och uppdaterad, samtidigt som den klassiska herrgårdskänslan i inredning och färgval lever kvar. Inredarna har också lyckats väva in herrgårdens röda historiatråd med inslag av teater, revy och filmscen. Snyggt och roligt med ett återkommande tema som faktiskt är relevant och har en koppling till stället.
Strax innanför entrén till herrgårdsbyggnaden slår vi oss ner framför den öppna brasan som möter gästerna innanför den rejäla porten in mot reception, bar, restaurang och de hotellrum som ligger i huvudbyggnaden.
Det finns flera sällskapsspel att låna i hyllorna…
… och dessa spel i kombination med den sprakande brasan och fotogenlamporna gör att vår familj gärna hänger här både kväll och morgon.
#2. Hotellrum på Såstaholm
På Såstaholm finns i dagsläget totalt 93 rum inredda i Art Deco-stil. Varje rum är har fått sitt namn efter en mer eller mindre känd scenstjärna. Tolv av rummen (däribland bröllopssviten i ett av tornrummen!) ligger i själva huvudbyggnaden…
… resten av hotellrummen är fördelade i fyra fristående byggnader i anslutning till herrgården.
Vi (två vuxna och två barn i åldrarna 7 och 11 år) checkar in i byggnaden “Astoria”, och närmare bestämt i de två dubbelrummen 81 respektive 83 som ligger bredvid varandra. Dessa hotellrum är, tillsammans med några andra av Såstaholms hotellrum, extra speciella av den anledningen att de har inretts av scenkonstnärer som har förärats Såstaholms scenkonstpris som nämns ovan:
Pristagaren får, förutom en prissumma som ska användas för den kreativa personliga utvecklingen, möjligheten att tillsammans med oss inreda ett hotellrum hos oss. Rum som speglar deras personlighet, intressen eller bara en känsla de vill förmedla.
– Såstaholm.
Jag kan åter igen konstatera att sidobyggnaderna till herrgårds- eller slottshotell sällan (om än någonsin?) lyckas förmedla den “äkta” känslan av att faktiskt bo på en herrgård eller ett slott. Det bör du som bokar vara medveten om, och i sådana fall specifikt be om att bo i eventuell huvudbyggnad. När vi kliver in i entrén till Astoria kliver vi långt ifrån känslan inne i själva herrgården, även om korridoren på övervåningen räddar upp känslan till viss del.
Och själva hotellrummen då? “Josefin Ljungmans” rum nummer 81 utmärker sig…
… mot bakgrund av de lekfulla detaljerna.
Som exempel kan nämnas hängstolen som sitter monterad i taket till våra barns stora förtjusning!
I övrigt är det ett helt okej rum, med plus i kanten för roliga inredningsdetaljer, snygg sängram och sköna sängar.
Vårt andra hotellrum, nummer 83, utmärker sig inte jättemycket men har däremot en riktigt trevlig vy från fönstret. Kopplingen till herrgårdens tidigare namn “Höstsol” är lätt att förstå när vi vaknar och möts av ett guldindränkt höstlandskap utanför fönstret på morgonen.
Har du sett höstsol lysa på fasaden.
Med vildvin flammande I blodets färg.
Här ute stillhet fjärran från staden.
Med skog i gult och fjärd i blått och färg.
– Vers av Daniel Fallström som författades till invigningen av Höstsol 1918.
Standarden på våra respektive badrum innefattar helkaklade väggar, värmeslingor för badhanddukar och produkter från EcoLogiq.
Såstaholm skriver själva på sin hemsida att kopplingen till svensk film och teater märks lite extra i rummen inne i herrgården, så jag utgår från att hotellrummen där inne utmärker sig jämfört med rummen i sidobyggnaderna (med undantag för svit/erna som också finns i en av sidobyggnaderna.)
#3. Frukosten på Såstaholm
Det är ett förväntansfullt gäng som sätter fart mot frukosten på morgonen, som för övrigt serveras kl 07-09 på tisdag till fredag och 08-11 på lördag och söndag.
Och jodå, hotellfrukosten levererar verkligen här på Såstaholm! Nästan hela utbudet finns uppdukat i ett separat köksliknande rum mellan baren och herrgårdens största matsal “Cirkus” – där det också står uppdukat kaffe/te och hembakade bakverk.
Yoghurt, (egenblandad) müsli, flingor och honungsglaserad nötblandning står prydligt uppradade i mindre glasburkar lagom till en person. Andra saker som imponerar är stekta plättar, Såstaholms egenbakade limpa och vispat smör (istället för kladdiga smörpaket) samt enorma tekoppar.
Hela frukosten genomsyras av det personliga och genomtänkta, vilket adderar det lilla extra till helhetsbilden av herrgårdsvistelsen. Du som gillar riktigt bra hotellfrukostar kommer inte att bli besviken!
Sammanfattningsvis blir herrgårdsvistelsen på Såstaholm en bra avslutning på vårt höstlov, där alternativet hade varit ett ganska trist standardhotell med medioker frukost för ungefär samma pris. Då är det betydligt roligare att se och uppleva ett ställe vi inte har besökt förut. Det ska också tilläggas att personalen är både trevlig och tillmötesgående! För bästa möjliga upplevelse kan jag dock tipsa om att lägga på en extra slant och boka ett av rummen inne i herrgårdsbyggnaden (istället för att bo i sidobyggnaden Astoria som vi gjorde).
#4. Övrig information om Såstaholm och bra att tänka på:
- Hitta hit: Här hittar du mer information om hur du hittar till Såstaholm.
- Jul på Såstaholm: I år (2021) serveras inget traditionellt julbord, utan en skaldjursplateau med förrätt och dessert. Läs mer och boka här.
- Aktiviteter och upplevelser på Såstaholm: Är du sugen på att vandra före, under eller efter din vistelse på Såstaholm? I så fall ligger Roslagsleden strax utanför herrgården. Läs mer om Roslagsleden här: Vandra Roslagsleden på hösten (Etapp 2 Karby Gård – Örsta). En annan aktivitet i närheten som jag kan kan rekommendera är längdskidor på Täby Konstsnöspår. Här kan du läsa mer om aktiviteter och upplevelser på Såstaholm.
- Läs mer och boka rum på herrgårdens hemsida.
- Pris? Vi betalar ca 2300 kr för två dubbelrum och frukost.
#5. Fler tips på herrgårdar och slott i närheten av Stockholm
- Skytteholm på Ekerö – hotell, golf och bad vid Mälaren
- Båsenberga Hotell och Konferens – hotelltips i Sörmland
- Sundbyholms Slott – en slottspärla utanför Eskilstuna
- Häringe Slott – slottsweekend med extra allt
Här hittar du fler tips om Stockholm med omnejd.
2 comments
Så härligt! Inspirerande.
Det kändes som ett välkommet avbrott i höstdimman!