Close
Skytteholm på Ekerö: hotell, golf och bad vid Mälaren

Skytteholm på Ekerö: hotell, golf och bad vid Mälaren

Runt Mälaren vimlar det av anrika slott och vackra herrgårdar. Den här delen av Sverige bär på mycket historia, och gården Skytteholm på Ekerö är inget undantag. Jag och min kompis åker hit på en dagsutflykt i mitten av mars, och för varje kilometer vi lägger bakom oss från Stockholm känner vi oss lite mer hemma. Vi kör förbi stora hästhagar, glittrande vattendrag och skogsgläntor, och till slut skymtar vi Skytteholm och ett par karaktäristiska Carl Milles-statyer mellan trädstammarna. Väl på plats får vi en riktigt fin dag med lunch, fika, bastu och kallbad i Mälaren.

Skytteholm på Ekerö: hotell, golf och bad vid Mälaren

#1. Skytteholm Hotell & Konferens: anläggningens historia

Gården Skytteholm har fått sitt namn från grundaren Johan Skytte, känd som riksråd och en av Sveriges främsta män under slutet av 1500- och början av 1600-talet. Från början bestod gården av ett stort timrat hus i ett plan, senare byggdes både en och två våningar till – men även ett par flyglar. Under 1930-talet ägde Stadsmissionen gården, som då drevs som vilohem för ”psykiskt klena män” och alkoholister.

skytteholm slott

Efter en helrenovering öppnades Skytteholm som pensionat 1945, och bedrivs numera som hotell- och konferensverksamhet av Stockholm Meeting Collection.

Skytteholm är idag en uppskattad hotell- och konferensanläggning, och extra populärt i bröllopssammanhang.

#2. Restaurang och gemensamma utrymmen på Skytteholm

skytteholm slott

Vi kommer hit lagom till lunch och tar direkt sikte på restaurangen, som ligger i hotell- och konferensbyggnaden några hundra meter från själva herrgården. Vi serveras en rejäl portion husmanskost med guldkant, som i själva verket är en trerätters. Till förrätt väntar en god svampsoppa i sällskap av perfekt nygräddat bröd (bakat på mjöl från Lovö prästgård!) och sallad.

Vi tar fasta på traditionella svenska maträtter, bakverk och delikatesser och på de råvaror den svenska naturen har att erbjuda, efter säsong.

– Skytteholm Hotell & Konferens om köket

Huvudrätten är en mustig gryta med potatis, och efteråt går vi till foajén för att avsluta vår hejdundrande måltid med kaffe/te och kaka.

#3. Aktiv avkoppling: vackra omgivningar, bastu, bad och aktiviteter i närheten

”En upplevelse långt ifrån lagom”, så presenterar sig Skytteholm själva på hemsidan. Och ja, det är just den anledningen som får min vän att boka in ett födelsedagsfirande för mig här på Skytteholm. Herrgården och dess omgivningar är perfekt för den som vill kliva in i en lyxig bubbla av god mat, natursköna omgivningar, långpromenader och ett eftersträvansvärt lugn – allting förpackat på lagom avstånd från Stockholm city.

skytteholm slott

Det finns flera bra löpspår/promenadslingor att välja på i området, fördelade på 2,5, 3,2 respektive 6,7 kilometer. Vi tar den kortare varianten, och ser också till att spana in Mälarö golfklubb som ligger granne med Skytteholm.

skytteholm bastu
Foto: Frida Grahn

Något som utmärker Skytteholm från många andra liknande anläggningar är Strandpaviljongen som ligger vid Mälarens strand, ett stenkast från herrgården. Strandpaviljongen är öppen för hotellets gäster varje dag mellan klockan 16–19.

Här finns en stor och inbjudande vedeldad gemensam bastu med utsikt över Mälaren. (Inne i damernas omklädningsrum finns även en liten avskild bastu.)

skytteholm slott

I paviljongen finns även fåtöljer att hänga i, men bäst av allt…

… är dörrarna ut på trädäck och vidare mot bryggan ner i Mälaren för att ge oss på våra livs första vinterbad. Bättre födelsedagspresent kunde jag inte få!

Är du ute efter weekend- och semesterkänsla på rimligt avstånd från Stockholm? I så fall kan jag defintivt rekommendera Skytteholm!

#4. Övrig information om Skytteholm och bra att tänka på:

skytteholm slott

Mer Sverigeinspiration hittar du i bloggserien Resfredags Svenska Pärlor. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver.

2 comments

  1. Ja det ser onekligen väldigt mysigt ut!

    1. Värt ett besök eller flera! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close