Close
Söndagstankar.

Söndagstankar.

Det har varit en intensiv helg, men nu har söndagslugnet lagt sig hyfsat. Eller, vem försöker jag lura förresten? Tre barn skriker det högsta de kan under någon slags jagarlek, och själv har jag gömt mig i ett hörn med min dator. Alla ”måsten” (det var en hel del den här helgen) är dock avklarade och vi är hyfsat redo för en ny vecka. Här kommer en försenad fredagsfemma med grejer jag har tänkt eller tänker på den här veckan.

Söndagstankar.

#1. Fars dag

Det spelar nog ingen roll hur många år som går, under högtider blir jag lite extra känslosam. Fars dag är fortfarande fars dag…

cancer och saknad

min far, som jag saknar så mycket. Jag har så mycket jag vill berätta för honom, och världen blev onekligen så mycket gråare den där februaridagen då han lämnade det här jordelivet. Jag ser honom fortfarande i mina bröder, mer och mer ju längre tiden går. Det känns tryggt och fint mitt i allt!

fars dag

Idag är en sådan dag jag plockar fram gamla foton, och med dem en massa minnen. Att åka genom Småland med häst och vagn tillsammans med honom, mamma och mina småsyskon var en höjdare – så fint att se honom sköta hästen och samtidigt berätta om ”hans” ardenner Ajax som fanns på gården där han växte upp. Det finns fortfarande så många frågor jag hade velat ha svar på, inte minst om barndomen och uppväxten. Dagens påminnelse till er som läser och fortfarande har era föräldrar i livet – FRÅGA och be dem berätta medan ni fortfarande har chansen.

#2. Läsa böcker eller lyssna på böcker?

åre boken
utställning på fotografiska Jimmy Nelson

Förra veckan var jag äntligen tillbaka på biblioteket efter en tids paus, det finns få månader som är så läsvänliga som november. Jag älskar känslan av att öppna en ny bok, bläddra och leva mig in karaktärerna, händelserna och beskrivningarna. Jag har försökt att lyssna på ljudböcker ett par gånger, men aldrig någonsin fastnat? I valet ljudböcker vs pappersböcker är mitt val glasklart. I en artikel från Femina berättar Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap, att det (surprise!) finns för- och nackdelar med båda – bland annat det här:

– Om du läser i en bok kan du stanna när du vill. Ta pauser och tänka efter. Det är väldigt sällan man pausar en ljudbok och ger sig tid att tänka, säger Peter Gärdenfors.

Jag gillar också att skapa min egen ”röst” åt karaktärerna och tycker det blir svårt när en berättare ska skapa den rösten åt mig.

Vad tycker du? Ljudbok eller gammal hederlig bok-bok?

#3. Resemässan Travel News Market (och när kommer en motsvarighet för enbart svenska destinationer?)

föreläsa
Hade för ett par år sedan nöjet att föreläsa på en av Sveriges många regionala destinationsträffar (Bohuslän Turism).

I veckan gick resemässan Travel News Market av stapeln i här Stockholm Waterfront Congress. Jag övervägde att gå dit, i vanliga fall är sådana här mässor bra tillfällen att lära känna potentiella samarbetspartners utanför Sveriges gränser. Men i slutändan hade jag inte lust att gå, bland annat eftersom jag är noll sugen på att resebranschen ska fortsätta precis som innan pandemin. Läste sedan i den här fredagskrönikan av Viggo Carling på Travel News följande spaning från mässan:

Han sa att vi precis har gått igenom den tuffaste krisen någonsin. Alltså Didrik börjar räkna när SRF föddes 1937, men att vi nu är på väg ut.
Det kommer att bli fortsatt tufft, speciellt när vi pratar longhaul, alltså drömresor bortom Europa. Men på fem års sikt trodde alla jag pratade med att reseindustrin kommer att vara ännu starkare än före pandemin.

– Viggo Carling

Ännu starkare än före pandmin. På vilket sätt? Fler resenärer? Starkare tillväxt? Ännu mer EXPORTMOGNAD!? Hm, är det verkligen mer, större och starkare vi vill ha? Jag ser personligen att Travel News Market kompletteras med en svensk motsvarighet för svenska, eller kanske nordiska, destinationer. En sådan behövs!

#4. Corona har gjort svenskarna mindre äventyrliga 

fallskärm
Fallskärm på Nya Zeeland. Lär förmodligen inte hända igen.

I veckan fick jag ett pressmeddelande som visar en minskad lust bland svenskarna att resa. Undersökningen som gjordes var internationell (av det engelska forskningsinstitutet Fly Research på uppdrag av HMD Global). Svenskarnas resultat visar att 75 procent av de tillfrågade i mer eller mindre grad skulle beskriva sig själva som äventyrliga före pandemin, medan bara 62 procent av dem beskriver sig själva som äventyrliga idag. Som jag förstår det gällde frågorna försiktighet i förhållande till att resa och uppleva världen. Samma undersökning visar att 18 procent av tillfrågade svenskar under en typisk månad vanligtvis inte lämnar staden där de bor. 

Känner ni igen er? Det gör jag, till hundra procent! Det är ytterligare en anledning att också fortsätta lyfta svenska resmål för alla som letar alternativ till forna äventyrsdagar i utlandet.

För alla som fortsatt vill resa utomlands, men i något tryggare former än innan, finns såklart charter som ett alternativ. Läs mer om forna charterföraktare (?) aka resebloggskollegor här:

#5. Ge mig norrsken!

Så. Hur går det med mina egna charterplaner? Kanske händer det, kanske inte…

vinter i Nynäshamn

…men just nu fortsätter jag att tjata om norrsken, och det är också den typen av resor jag letar efter i vinter. Just nu googlar jag resor till Aurora Safari Camp, STF Abisko Turiststation och Ishotellet i Jukkasjärvi.


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. Foto: Far och tre av barnbarnen på Sturkö.

15 comments

  1. Föraktare och föraktare… jag vet inte, det är nog bara mer att jag helt enkelt inte pallar med konceptet kring Bamseklubbar och glassmaskiner. För att inte tala om stendöda charterbyar, som den jag själv bott i senaste veckan.

    1. Ja, alltså fick skriva ett frågetecken inom parentes för att betona att just föraktare nog inte är riktigt rätt ord. Kanske ”tveksam till koncepter charter” vore mer korrekt. Såg i alla fall megahärligt ut med golf och sol, stendöda charterbyar till trots. Njut av novemberregnet och välkommen tillbaka! 🙂

      1. Haha, ja! Tack, kom faktiskt hem till gnistrande frostiga Östersund. Riktigt fint mottagande. 🙂

        Men ja. Golfresan var underbar, kan åka på fler med samma koncept, charter eller inte.

        1. Tänk att ni båda åker på GOLFRESOR Daniel. Vad hände ens?

          1. Jadu, vad gick fel egentligen? 😛

  2. Jamen precis! Jag blir nervös när jag hör att många bara tänker fortsätta som förr. Skönt att du också lyfter fram att fler stannar hemma. Många har nog fått nya prioriteringar. Ser att hälsan är viktigare än annat och att de hinner med vardagen bättre av att jobba hemma och inte måste ladda batterierna på samma sätt.

    1. Jag tror absolut att många har nya prioriteringar, och hoppas att de ges utrymme av eventuella arbetsgivare att lyfta fram dem… Vi har väl inte riktigt landat i det nya normala eftersom pandemin tenderar att snurra vidare, men oavsett är det nog viktigt att redan nu fundera över hur vi vill ha det framöver. På alla plan…

  3. Pandemin och annat som fått mitt liv att ställas på sin spets de senaste åren har verkligen fått mig att uppskatta en annan typ av upplevelser än innan. Finns så mycket att uppleva i Sverige (och övriga Norden) att jag inte behöver mer just nu, men kommer säkert någongång i framtiden att ge mig iväg utomlands. Men just nu är jag nöjd med mitt projekt att besöka alla skånska naturreservat… det lär hålla mig sysselsatt många år framöver 🙂

    1. Så fint att höra tycker jag. Och vilket roligt projekt med alla skånska naturreservat! Jag kör samma med Sveriges nationalparker, och har VERKLIGEN inte bråttom. Skönt på något sätt.

  4. Charterskeptiker… charteragnostiker… Charter-intolerant? Eller på engelska charter repellent? 😅
    Jag hoppas också på ett nytt sätt att resa.

    1. Haha! Charter repellent vinner nog spontant, men charteragnostiker ligger inte långt ifrån… ska vi försöka få in det i Svenska Akademiens ordlista i år?? 🙂

  5. Fast alltså. På tal om ”trött resemarknad” (egna ord). Kolla vilka platser som ses som ”Årets resmål 2022” enligt resenärerna själva i Travel News/Nordic Bench undersökning. Paris? Rom? Mallis? Santorini? London? Bali? Nja, ”vi” har lite att jobba med där också.

  6. Jag funkar inte heller med ljudböcker! Har försökt flera gånger, men det går inte. Älskar pappersböcker men av praktiskt anledning (bor i Portugal och tidigare i husbil) så läser jag e-böcker på paddan, både lånade från biblioteket och de jag köper.

    Ang. resandet har jag verkligen inte alls samma lust som tidigare, dels på grund att ha varit på resande fot i tre år i husbilen och dels på grund av pandemin.

    1. E-böcker på paddan har jag inte testat än… men gissar att det kan funka det också. Gillar dock känslan att BLÄDDRA rent fysiskt, papper mellan fingrarna och allt de där. Men fattar att det inte är så praktiskt med husbilslivet.

      Intressant att höra dina tankar om resandet, tack! Undrar om/när lusten kommer tillbaka?? Och på vilket sätt du kommer att vilja resa då – och vart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close