Close
Resfredag från Rom till Neapel

Resfredag från Rom till Neapel

Den här resan, uppdelad i tre olika ”etapper”, bjuder på en riktigt god smakpalett av Italien i form av Rom, Neapel och ön Procida. Jag ser fram emot att skriva utförliga guider och tips när jag kommer hem till Sverige, men eftersom tiden är knapp kommer istället en snabb fredagslista med fem tankar från Italien:

Resfredag från Rom till Neapel

#1. Kvalitetstid på resande fot

Jag har egentligen svårt för ordet ”kvalitetstid”, men under den här resan är det just sådan jag får uppleva och spendera tillsammans med min lillasyster Kajsa. Vi bor långt ifrån varandra, och snart ännu längre eftersom hon flyttar utomlands inom kort. Under de här dagarna har vi pratat både dåtid, nutid och framtid – men också lärt oss en massa som vi inte redan visste om Italien. Bra upplägg!

#2. Italiensk mat

från rom till Neapel
Neapels godaste (?) pizza på La Locanda del Grifo.

Det är tur att de bara väger in bagaget inför flygresan, annars hade jag fått betala för en del övervikt på vägen hem. Alltså, hur är det ens möjligt för italienarna att se så tunna ut med den här matkulturen?

De italienska tjejerna som satt bredvid oss på den här restaurangen igår klämde varsin stor pizza, och toppade med att dela på en friterad pizza till ”efterrätt”. Imponerande ändå!

#3. Neapel och Procida, två guldkorn!

Jag hade inte några större förväntningar på Neapel (vilken större italiensk stad kan någonsin toppa Rom liksom?) – och hörde talas om ön Procida för första gången bara för någon vecka sedan via en bloggläsare. Och vet ni, jag är så oerhört nöjd med både Neapel och Procida! Neapel är både rufft och vackert, stökigt och lugnt (det finns några oaser!) – och här är stor skillnad på turistantal i jämförelse med Rom. Och för att sammanfatta mina känslor för ön Procida: om Capri kan liknas vid Rom så är Procida och Neapel deras mer okända småsyskon.

#4. Lyxhotell vs Airbnb

från rom till Neapel
Takterass med jacuzzi på Villa Spalletti.

Jag tycker om att varva finare hotell med enklare boenden under mina resor. Den här gången bokade vi in oss på ett extremt fint hotell som jag fick tips om på en resemässa för några år sedan. Hotellet var lyxigt på alla sätt och vis, och erbjöd en hotellupplevelse att minnas länge. Villa Spalletti Trivelli ligger bara en liten bit från Fontana di Trevi, har takterass med jacuzzi, en liten innergård, hamam, grym frukostbuffé, smakfull och pampig inredning, bibliotek och ja, det mesta man kan tänkas vilja ha på ett finare hotell! Här i Neapel är det däremot Airbnb som gäller. Fint det också, men något helt annat.

#5. La Dolce Vita

från rom till Neapel
Sommarvärme på Procida.

Vi har strosat runt i 26 graders värme, lyssnat på Medelhavets brus och levt La Dolce Vita. Kinderna har fått lite sol, stegräknaren slår i taket och Italien klättrar definitivt upp ytterligare några trappsteg på listan över länder jag gärna återvänder till. Tack Italien för den här gången – jag kommer förhoppningsvis snart tillbaka!


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. (Omslagsbild tagen i Santa Chiaras innergård, Neapel, med majolikakonst och citronträd som sällskap.)

5 comments

  1. Härligt! Önskar er en fortsatt fin resa!!! (Men WHO:s siffror håller inte med om att italienarna är tunna … Det är framför allt en stor andel barn med fetma i Italien, om man jämför inom Europa)

    1. Intressant att höra, tack! Såg väldigt få överviktiga italienare i både Rom och Neapel – men de städerna representerar ju såklart inte hela landet…

      1. Så kan det säkert vara! Skillnad mellan stad och landsbygd – och mellan innerstad och förort … I Sverige är skillnaderna mellan olika områden väldigt stora.

  2. Fina Procida som är så vackert😊

    1. SÅ tacksam för tipset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close