Close
Roadtrip genom USA och vårt stopp i San Francisco

Roadtrip genom USA och vårt stopp i San Francisco

Roadtrip genom USA, juni 2014. Den kalla vinden från Stilla havet ger ett uppfriskande ombyte från Nevadas ökentorra luft. Vi kör med pirr i magen in mot San Franciscos böljande kullar. Jag, min man och våra två barn (plus ett i magen) i en svart Mustang på USA:s vägar. Livet blir knappast bättre än så här!

Roadtrip genom USA, jo, vi börjar komma in i känslan vid det här laget. Vi har varit på väg sedan tidig förmiddag efter att ha vaknat på ett motell i Reno, Nevada. På vägen till San Francisco stannar vi till och sträcker på benen vid sagolikt vackra Lake Tahoe som är ett populärt semestertillhåll för skidälskande amerikanare.

Roadtrip genom USA och ett efterlängtat stopp i San Francisco

San fran

Efter ytterligare några timmars roadtrip möter vi de första skyltarna som säger att vi har nått San Francisco. Plötsligt spelar radiokanalen några välkända strofer. Jag och min man tittar menande åt varandra och drar upp volymen på max:

– ”Welcome to the Hotel California. Such a lovely place. Such a lovely face…

san francisco

Lagom trötta och rejält hungriga efter vår roadtrip checkar vi in på Greenwich Inn i närheten av Golden Gate-bron. I ärlighetens namn har vi bott både bättre och betydligt billigare under resans lopp. Att bo i San Francisco är dyrt, vi betalar nästan tre gånger så mycket för vårt halvskabbiga rum på Greenwich Inn än ett långt fräschare boende i Nevada. Men, det är det värt!

Hela familjen är nöjda över att äntligen få släppas loss från bilbältena. Att åka många och långa mil på de amerikanska vägarna är härligt, men visst är det ännu härligare att springa runt på de breda trottoarerna i området nere vid Chrissy Field Beach.

barneys

En stund senare möter vi upp några vänner som föreslår att vi äter middag på deras stamhak Barney´s Gourmet Hamburgers för att ta en hamburgare. Och inte vilken hamburgare som helst. Efter att länge och väl ha suttit och våndats över de frestande förslagen på menyn bestämmer jag mig till sist för en California: ”Your choice of patty topped with grilled Ortega chili, bacon, Monterey Jack cheese, and sour cream.” Betyg? Mycket väl godkänd!

seaside

När det mörknar strosar vi sakta hemåt längs Marina Blvd tillbaka till vårt lilla rum. Jag kan inte låta bli att åter igen fantisera om hur det vore om vår lilla familj skulle ta mod till oss att flytta till andra sidan Atlanten.

pier 39

Efter en god natts sömn väcker vi barnen tidigt för att ta oss ner till Fisherman’s Wharf där vi bland annat beundrar sjölejonen och äter en efterlängtad surdegsbaguette. Vår 6-årige son verkar dock mest imponerad av Pier 45 och dess huvudattraktion SS Jeremiah O´Brien. Det stora krigsfartyget är ett av två fortfarande fullt funktionerande skepp från Andra världskriget. Vi har tur och får en pratstund med den väderbitne guiden, som visar sig vara en gammal krigsveteran som mönstrade på skeppet mitt under kriget.

Ashbury

Efter att ha mött upp ytterligare ett par vänner bosatta i San Francisco tar vi oss vidare till alla hippies paradis –  de omtalade kvarteren kring Haight Ashbury.

Haight

Och ja, flummiga målningar, flower power och gitarrspelande hippies i all ära. Men det är ändå något helt annat som stjäler både min och barnens uppmärksamhet.

Ben and jerry

Vi tar med bestämda steg sikte mot glassen med stort G. Det har äntligen blivit dags att smaka av den amerikanska smaksensationen på hemmaplan. Jag skyller på en växande mage och beställer en stor strut med Ben&Jerry’s extra allt.

Haight

Vi kan självklart inte låta bli att gå förbi ett annat av San Franciscos landmärken.”Piedmont Boutique” på Haight St och dess enorma fiskenätsbeprydda kvinnoben lockar besökare från hela världen, även vår lilla familj hela vägen från lilla Sverige.

full house

Vår roadtrip genom USA tar oss vidare mot Alamo Square Park där jag åker på en rejäl nostalgitripp. Här stoltserar bland annat det vackra kvarteret ”7 Painted ladies”. Ett av dessa hus visades i introt av den populära nittiotalsserien Ensamma hemma (”Full House” på engelska). Husen ligger strax intill den picknickvänliga parken Alamo Square Park med slående utsikt över San Francisco. Painted ladies är för övrigt en term i amerikansk arkitektur som används för Victorianska och Edwardianska byggnader vilka målas i tre eller fler färger för att förstärka de arkitektoniska detaljerna. Varje dag lär man sig något nytt!

san francisco

Med San Franciscos silhuett i backspegeln säger vi hej då till staden för den här gången och tar i stället sikte på …

Golden gate roadtrip

… Golden Gate-bron. Den röda bron mot en klarblå himmel kan få vilket hjärta som helst att slå några extra slag. Hängbron, som invigdes redan 1937, är inte mindre än 2737 meter lång och har tillsammans med Frihetsgudinnan kommit att bli självaste symbolerna för drömmen om Amerika.

Golden gate

Väl på plats på andra sidan bron vill jag och min gravidmage självklart bli förevigade på bild med bron i bakgrunden. Därefter är det dags att ta sig vidare till sagolikt vackra…

roadtrip genom USA Muir Woods

… Muir Woods och dess karaktäristiska och många hundra år gamla Redwoodträd som stolt sträcker sig mot skyn . Vi får några sköna timmar i trollskogen innan det åter igen är dags att sätta sig i bilen mot nya äventyr. Nu lämnar vi stadslivet i San Francisco och satsar i stället på stränder i Monterey. Vår roadtrip genom USA ger definitivt mersmak!

Roadtrip genom USA: Fem platser i San Francisco som passar både barn & vuxna:

# 1. Fisherman’s Wharf: Området nere vid Fisherman’s Wharf i San Francisco är en höjdare för både stora och små. Visst vimlar här av turister, men stiger ni upp tidigt kan ni undvika de största massorna. Hamnen bjuder på allt från högljudda sjölejon, mysiga butiker, god havsmat (missa inte Clam Chowder in a bread bowl” = musselsoppa serverad i en brödskål) och krigsfartyg från Andra världskriget.

#2. Golden Gate-bron: En fin dag med klarblå himmel mot den röda hängbron är en bild som etsar sig fast på näthinnan för evigt. Ta en uppfriskande promenad över den drygt 3 kilometer långa bron och njut av havsvindarna från Stilla Havet. De allra minsta lär uppskatta lekparken vid Golden Gate Park.

#3. Alamo Square Park: Ta med en filt, packa en korg med picknickmat och slå er ner på det gröna gräset för att avnjuta en av San Franciscos mest njutbara utsikter. Om ni, liksom jag, gillade nittiotalsserien ”Full House” är denna park ett måste.

#4. Alcatraz: Kombinationen båttur och världsberömda fängelseceller är en spännande och annorlunda upplevelse för hela familjen.

#5. Muir Woods: Svindlande trollskog med fantastiskt vackra (och gamla!) Redwoodträd och en skog som vibrerar av fifty shades of green. Timmarna i Muir Woods tickar på snabbt och vi hade kunnat stanna hela dagen. Är ni hungriga rekommenderas en värmande tomatsoppa med grilled cheese på Muir Woods Trading Company Café – en garanterad succé för både stora och små magar!

8 comments

  1. Åååh, det här är verkligen en drömresa för mig. Nu vet jag vem jag kommer be om tips. 🙂

    1. Ja, det var verkligen en drömresa för oss också – så otroligt lyckat på alla sätt. Jag kommer gärna med tips när det är dags!

  2. ”Ett av dessa hus visades i introt av den populära nittiotalsserien Ensamma hemma (”Full House” på engelska). ”

    Nu måste jag bara vara lite petig och säga att du har skrivit fel. Full House hette/heter Huset Fullt på svenska medan Ensamma hemma är en helt annan serie.

    För övrigt så vill jag också säga att jag saknar SF så mycket nu när jag ser dina bilder!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close