Close
Muir Woods: drömskog med fifty shades of green

Muir Woods: drömskog med fifty shades of green

Muir Woods, drömskogen med dess mäktiga redwoodträd, är en höjdpunkt för hela familjen under vår roadtrip på USA:s västkust. Solstrålarna silar ner genom trädkronorna och skapar fifty shades of green: från skira och dimgröna nyanser som nästan skiftar i vitt till den mörkaste mossgrön.

Efter att ha lämnat både Utahs nationalparker och San Franciscos stadspuls bakom oss åker vi över Golden Gate med siktet inställt på sagoskogen Muir Woods. Våra barn har spenderat otaliga timmar i bilen under resan och kutar runt som yra höns i nationalparken. Det är mycket spring i benen som vill ut när man är 3 och 5 år.

muir woods

Redwoodträden är inte bara de högsta, utan också de största träden som finns. Världsrekordet i trähöjd innehas av ett redwoodträd med en ståtlig höjd på 115,2 meter. Med andra ord mer än dubbelt så högt som det högsta trädet i Sverige, som lär ha varit en gran med en imponerande höjd om 48 meter.

muirwoods3

muirwoods4

muirwoods6

Paret Elizabeth och John Kent köpte upp marken där Muir Woods ligger för att bevara dess vilda skönhet, men skänkte år 1908 marken till den federala regeringen. Paret Kent döpte skogen efter John Muir, känd som den amerikanska miljörörelsens främste pionjär. När Muir fick reda på att parken uppkallats efter honom lär han ha sagt följande:

”This is the best tree-lovers monument that could possibly be found in all the forests of the world.” – John Muir

muirwoods7

tobias_muir

muirwoods8

Efter att ha spenderat några timmar i parken och ätit en god tomatsoppa med grilled cheese på Muir Woods Trading Company Café lämnar vi den mäktiga skogen bakom oss och sätter vi oss i bilen igen, denna gången i jakt på paradisvita sandstränder och sockersöta hus i Carmel. It’s a hard knock life!


Resan till USA gjordes under sommaren 2014. Här hittar du fler inlägg från vår roadtrip i västra USA.

4 comments

  1. Oj, vad fint det ser ut. Roadtrip på USA:s västkust det hade vi tänkt göra vår/sommar 2017. Vår minsta är lite för liten ännu nu i sommar, men hoppas åtminstone det blir av 2017! Men med husbil, förstås! 🙂

    1. Åh, då har ni en fantastisk resa framför er! Vi hoppas också på en repris relativt snart, men har också en liten knodd som måste växa till sig inför nästa gång. Husbil låter häftigt, det har jag inte testat än.

  2. Jag har också varit i Muir Woods, när jag var i 10,12 årsåldern nånting. Vi gjorde en roadtrip mellan San Francisco och Las Vegas tror jag. Jag har varit i San Francisco och San Diego flera gånger så det kan ha varit San Diego vi startade i, jag minns inte 🙂 Muir Woods och Grand Canyon var coolt. Jag minns det som att det var så vackert och annorlunda mot det jag var van vid att det var svårt att se att det var på riktigt 🙂

    1. Jag har också varit där tidigare, 2003, men då var det vinter och kallt. Det här var en betydligt häftigare upplevelse!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close