Close
Highway 1: den ultimata roadtripdrömmen

Highway 1: den ultimata roadtripdrömmen

Frihetskänslan bultar i bröstet när vi susar fram längs slingriga vägar i vår cab och njuter av overkligt vackra vyer. På min högra sida ser jag mäktiga vågor i alla nyanser av blått slå in mot vita ensliga sandstränder. Att köra längs Highway 1 är för mig definitionen av The American Dream.

Vår roadtrip i västra USA bjuder på den ena fantastiska upplevelsen efter den andra. En av höjdpunkterna är inte helt oväntat de dagar vi spenderar längs Highway 1.

Att köra denna vägsträcka, som räknas som en av de vackraste i USA, är ett äventyr som har stått på min bucketlist under många år. Inför resan mellan San Francisco och Los Angeles får vi en mängd tips från både svenska och amerikanska vänner och listan över möjliga stopp längs vägen växer sig snabbt längre än vad vårt tidsschema tillåter. Några hinner vi dock beta av – nedan tipsar jag om fem schyssta stopp längs Highway 1 som är värda ett besök:

Carmel

1. Carmel

Carmel gör skäl för sitt namn. Som en sockersöt karamell ligger denna pärla till stad belägen vid Stilla havet och lockar till sig besökare från hela världen. Här vimlar det av härliga fik, konstateljéer, fina restauranger och inte minst vackra små hus med prunkande blomsterrabatter. I Carmel hittar man också en riktigt fin sandstrand där vi spenderar flera lata timmar innan vi går vidare och äter lunch på den italienska restaurangen Little Napoli. Min stora portion cannelloni toppad med parmesanost blir ett ytterst välkommet avbrott från den snabbmatsbonzana jag utsätter min kropp för under veckorna i USA.

17 mile drive

2. 17 mile drive/Pebble Beach

I närheten av Carmel ligger den välkända loopen 17 mile drive, vilken kan liknas vid en Highway 1 i miniformat. Vi betalar 10 dollar i inträde och är därefter välkomna att köra runt vägarna som bjuder på den ena vackra utkiksplatsen efter den andra. Min man går runt med ett saligt leende efter vårt stopp vid golfbanornas eget Rolls Royce. Jodå, den exklusiva golfbanan Pebble Beach Golf Links känner till och med jag till. En annan höjdpunkt längs 17 mile drive är stoppet vid Lone Cypress – USA:s mest fotograferade träd. Vyn över det ensliga trädet mot det blå havet är ett välkänt landmärke för Kalifornien.

Highway 1 Julia Pfeiffer Burns

3. Julia Pfeiffer Burns State Park

Stoppet vid Julia Pfeiffer Burns SP, längs kuststräckan tillhörande området Big Sur, är min personliga favorit under Highway 1. Ett porlande vattenfall, vajande palmer, växter i smaragdgrönt, turkost vatten och en vit sandstrand. Kort sagt samtliga ingredienser som krävs för att skapa det ultimata stoppet på en roadtrip. Utsikten, som lika gärna skulle kunna hämtas från Australien eller Fiji, är så vacker att jag får hjärtsnörp.

Hearst castle

4. Hearst Castle

Tidningsmagnaten William Randolph Hearst sparade inte på krutet när han lät bygga sin ”ranch” i San Simeon. Under palatsets glansdagar på tjugo- och trettiotalet kunde man här hitta stora hela Hollywoods kändiselit, såsom Charlie Chaplin, Clark Gable och även Sveriges egen Greta Garbo.

Se dock till att boka en guidad tur upp till slottet i förväg, utan en sådan kommer man nämligen inte längre än till Visitor Center. Vi fick själva snopet vända tillbaka utan en chans att se varken slottets 100+ rum eller den välkända poolen byggd av marmor.

Highway 1

5. Elefantsälar vid San Simeon

Trots att våra barn gillar besöket hos sjölejonen vid Fishermans Wharf blir de långt mer exalterade över gänget med elefantsälar vi hittar längs stranden vid San Simeon. Likt chartersvenskar på Kanarieöarna ligger de här, tätt uppradade sida vid sida för att lapa sol. Gör dock inte misstaget och luras av elefantsälarnas loja och klumpiga uppsyn, gå aldrig nära dessa djur som är långt snabbare än vad du tror.

Funderar ni också på att bila runt i det stora landet i väster? Här är några utmärkta tips på att hyra bil i USA att läsa innan ni bokar drömresan.


Vår familjs roadtrip i USA tog oss från Los Angeles vidare till Las Vegas, Utahs fantastiska nationalparker, upp mot San Francisco och sedan tillbaka ner mot Los Angeles via Highway 1. 3500 miles senare, alltså ungefär 260 svenska mil, var vi redo att återvända till Stockholm. Bilen som tog oss med på vår livs resa var en svart Mustang Cabriolet som vi förhandsbokade från Sverige. För att enkelt ta oss till våra planerade stopp köpte vi en GPS på en stormarknad i USA som vi sedan gav vidare till en annan äventyrslysten familj som skulle ut och köra på Amerikas vägar. Här hittar du fler inlägg om vår roadtrip i västra USA.

5 comments

  1. Så härliga bilder! Kul att få följa med längs denna rutt, som jag gärna själv skulle vilja åka någon gång.
    Bra tips också. Tack. 🙂

    1. Tack Anna! Ja, NY i all ära, men visst är det något speciellt att susa fram längs Highway 1 och dess dramatiska omgivningar…

  2. Highway 1, oförglömligt!Vi hade stor hjälp av GPS:en, tack! Finns det någon vi kan skicka den vidare till?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close