Close
Resfredag: Downtown Camper, presenttips och lågprisflyg

Resfredag: Downtown Camper, presenttips och lågprisflyg

Kalendern visar oktober och det är därmed fritt fram att lyssna på julmusik! (Jodå, jag tjuvstartade redan i veckan, i smyg när min man inte var hemma.) Under veckan som gick kunde jag konstatera ännu ett haveri för lågprisflygbranschen och fick också uttala mig i media om nyktert resande.

RESFREDAG: 6 oktober 2017

#1. Fokus på nyktert resande

Under oktober månad lyfter nätverket Schyst resande frågan om alkoholens påverkan på resor och resande. Som vi vet har det länge förts en debatt om hur resandet påverkar miljön, men få vill lyfta alkoholfrågan. Min före detta arbetsgivare IOGT-NTO är en av organisationerna som ingår i nätverket och i veckan som gick fick jag uttala mig i medlemstidningen Accent. Här är ett utdrag från tidningen, ni kan läsa hela artikeln här:

Jag vill inte komma med pekpinnar och hävda att alla bör bli nykterister, däremot vill jag att folk reflekterar mer över sina alkoholvanor på resande fot. Med alkohol i kroppen riskerar du att glömma bort allt vad medvetet resande innebär, både vad gäller dig själv, dina medresenärer och personerna som bor eller vistas på det aktuella resmålet.

alkoholfritt resande
Alkoholfritt i Polen.

Även resebloggaren Linda Engström/Resa medvetet uttalar sig i den aktuella artikeln. Är ni nyfikna på hur det är att resa som nykterist har jag skrivit ett av mina mest kommenterade inlägg här: Nykterist på resande fot.

#2. Norrskensmotiv på Printler

Jag har bara lyckats se norrsken en enda gång, ett pyttelitet grönt skimmer här i Stockholm för ett par år sedan. En person som med jämna mellanrum får uppleva riktigt maffiga norrsken, och dessutom lyckas fånga dem på fantastiska bilder, är resebloggaren Helena Gunnare/Oh Darling. Nu finns dessutom chans att köpa dessa vackra motiv i Helenas webbshop här. Bra grej att ge bort i present!

#3. Downtown Camper by Scandic

Det händer mycket på hotellfronten i Stockholm just nu och det är riktigt kul att se nya och fräscha initiativ på marknaden. Vi tipsar bland annat om Haymarket by Scandic i Att resa-poddens hotellavsnitt och i veckan fick jag också chans att få se deras nyöppnade systerhotell Downtown Camper by Scandic. Jag var där på en pressdag för att kika på höstens och vårens nyheter för några märken inom outdoor-branschen som hölls just på Downtown Camper. Jag hade hört mycket gott om hotellet från bland annat Lisa, som faktiskt var där och övernattade med sin man förra helgen, och ryktena gör skäl för sig. Det här hotellet ska locka ”urbana upptäckare”, min tolkning är att de vill uppmana till mer äventyr i stadsmiljö.

downtown camper by scandic
Bild lånad av Livet från den ljusa sidan där du också kan läsa en recension om hotellet.

#3. Ryggsäckar från Thule

Ett företag som inte fanns representerat på pressdagen jag nämner ovan, men som jag ofta och gärna rekommenderar, är Thule. För ett par år sedan köpte vi en begagnad Thule Chariot (det vill säga en cykel/jogging/promenadvagn) som tillsammans med vår Ergobaby kan ha varit den bästa investeringen vi har gjort som barnfamilj. För ett tag sedan fick jag ett par ryggsäckar som pressutskick från just Thule och de är båda invigda på varsin resa. Den mindre varianten är en Capstone 40L som fick hänga med som handbagage till Frankrike, den större varianten är en Guidepost 65L där jag fick plats med all min och Nellys packning inför en vecka på Sturkö. Några av fördelarna jag kan konstatera hittills är att rygglängden kan justeras och ställas in på båda väskorna samt de löstagbara regnskydden. Perfekt för dig som är ute efter rejäla ryggsäckar till resorna.

thule capstone 40
På flygplatsen i Paris i sällskap av en Thule Capstone.
thule guidepost 65
På väg hem från Karlskrona med packningen i en Thule Guidepost. Foto: Monnah

#5. Lågprisbolaget Monarch ställer in sina flyg

I förra veckans spaning skrev jag om Ryanairs kaos och i veckan var det dags för en ny kalldusch för ett annat lågprisflyg. Enligt The Guardian ställde det brittiska bolaget Monarch ställde i veckan in alla sina planerade flyg från Storbritannien med omedelbar verkan. Charlotta/Bara Brittiskt har skrivit en bra sammanfattning om varför det blev som det blev. Jag vet i vart fall tre personer som blev direkt drabbade: Linda, Jennifer och Sanna, som skulle ha åkt till Birmingham med Monarch den här veckan. Sådana här händelser är en bra påminnelse om att boka alla resor med kreditkort, då har du bäst möjliga chans att få pengarna tillbaka.


För dig som är nyfiken på fler veckosammanfattningar om att resa hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

11 comments

 1. Jag fick ju en Thule resväska på hjul – stor, mjuk kabinväska – och den är verklgien grym!

  SÅ fina norrskensfoton, blir också jätteinspirerad av Eva (Instagram evasol) som tar fantastiska norrskensfoton.

  1. Jadu, Thule kan sina grejer!

   Gillar verkligen också Evas foton, tänk att få bo med det naturskådespelet runt husknuten. Drömmer så om att få se det själv.

 2. Så synd vi missade varandra på down Town camper var ju oxå där!

  Ja det där m konkurs är hemskt 🙁

  Jag blev ju av m
  Jobbet över en natt när sterling gick i konkurs för 9 år sedan! Det var hemskt 🙁

  Jag tänker även mkt på den flygande personalen 🙁

  Men såklart hemskt för alla de betalande gästerna!

  Trevlig helg kram

  1. Men hjälp, visste inte den historien om Sterling, vilken grej! Du har verkligen en poäng i att tänka på personalen, så lätt att glömma den biten och bara fokusera på konsumenterna.

 3. Blev drabbad när Hellas Tours ( även kallad Hell Tours!) gick i konkurs, tror det var 1995.
  Köpte resan 2 dagar innan avresa , kom till Arlanda. Inget flyg, konkurs. Kan säga att det var upprörd stämning.
  Sonen grät, men tröstades med en tablettask.
  Hann stoppa inbetalningen, som vi gjort via postgiro.
  Bokaed en ny resa senare under hösten, det bolaget gick också i konkurs. Där hade vi ej hunnit betala.
  Kom till slut iväg till Grekland med Apollo!
  Trevlig helg önskar Titti

  1. Oj, vilken historia Titti – två konkurser samma höst! Skönt att det ordnade sig till slut. Trevlig helg du också!

 4. Åh men tack för de fina orden, Annika! <3 Jag hoppas att du också får se ett riktigt mäktigt norrsken nångång. Det är verkligen något som man aldrig glömmer.

  1. Men ja, ett sådant skådespel lär vara oförglömligt. One day!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close