Close
Nykterist på resande fot

Nykterist på resande fot

Nykterist på resande fot? För många personer är semester och resor på ett eller annat sätt förknippat med alkohol. Vad vore en svensk sommarledighet utan ett glas rosé i solnedgången? Vad vore en weekend i Paris utan vitt vin och en resa till Skottland utan sällskap av rökig whiskey? Hur skulle en helg i Moskva se ut utan ett rör vodka, hur kan man åka till Tjeckien utan att dricka ett antal väl lagrade öl och hur kommer man ens på tanken att dra iväg med tjejgänget till New York utan att sippa champagne?

Nykterist? Javisst! Mina resor är, tro det eller ej, ganska härliga utan varken whiskey, rosé eller öl. Jag är den där resenären som går igenom tax free-avdelningen utan att ta en närmare titt på sprithyllorna.

restaurang_warsaw

”Men varför dricker du inte!?”

Jag vet inte hur många gånger jag har fått svara på frågan varför jag inte dricker alkohol, både här hemma i Sverige och under mina resor. Många är ganska säkra på att det måste ligga ett av tre skäl bakom min nykterhet: antingen är jag 1). religiös 2). gravid, eller har jag möjligen 3). tidigare problem med för hög alkoholkonsumtion. Ingen frågar mig (dessvärre) om jag är elitidrottare, vilket annars är en ganska accepterad anledning till att inte dricka. Min motfråga nuförtiden brukar lyda: ”Du frågar mig varför jag inte dricker alkohol, får jag istället fråga dig varför du dricker alkohol?” Det brukar leda till en bra och intressant diskussion. Med tanke på den skadeverkan alkohol har, och har haft, i vårt samhälle anser jag att frågan om varför en person dricker alkohol egentligen är mer befogad än frågan om varför man inte gör det.

Men för att trots allt dra den korta versionen om min bakgrund som nykterist. Jag växte upp i ett hem utan alkohol – och har aldrig tyckt att alkoholen tillfört några vidare härligheter till mitt liv. Och nej, jag har absolut inget emot folk som dricker alkohol, så länge de gör det utan att skada personer i sin omgivning (och så länge jag slipper tjatet om alla tusen anledningar till att jag själv bör dricka).

alkoholfritt_polen7

Att resa som nykterist

Alkoholnormen i vårt svenska samhälle är stark, men jag kan ändå känna att det börjar bli mer och mer accepterat att inte dricka. Det finns ofta schysta alkoholfria alternativ när jag är ute och äter på finare restauranger i Stockholm, både i bubbel- och vinsortimentet. Det är svårare när jag är utomlands och extra påtagligt blev det under min senaste resa till Polen. Under ett besök på en lyxrestaurang fick jag som vanligt frågan om jag ville ha rött eller vitt vin till maten. När jag frågade vilket det alkoholfria alternativet var såg kyparen mest förvirrad ut. Det slutade med att jag fick in en färgglad fruktjuice. Visst, den var jättegod, men gifte sig inte något vidare med den utsökta fiskrätt som jag beställde in som huvudrätt. Och just juicer var ett genomgående tema under mina restaurangbesök – det var i princip det som erbjöds som alternativ när mina vänner beställde in vin.

alkoholfritt_polen

Jag fick helt enkelt smaka mig igenom Warszawas olika varianter av äppeljuice…

alkoholfritt_polen1

… vilket förvisso var ganska trevligt. Men är det verkligen för mycket begärt med ett glas alkoholfritt vin till maten!?

alkoholfritt_utomlands

Jag blev dock positivt överraskad när vi gjorde en båttur på floden Vistula. Jag hade flaggat för att jag inte dricker och båtarrangören hade verkligen ansträngt sig och fixat fram ett helt bord med roliga alkoholfria alternativ. När jag steg in i båthytten såg jag inte ens skillnad på vilket bord som var laddat med alkohol och vilket bord som hade de alkoholfria alternativen.

nykterist i polen

I bland är det så skönt att smälta in och vara som ”alla andra” – i det här fallet innebar det för mig att sitta och smutta på en fin flaska med roligt innehåll istället för min sedvanliga Cola light eller ett tråkigt plastglas med mineralvatten.

att resa som nykterist

Finns det bättre och sämre resmål för nykterister?

Jag har aldrig låtit olika tabeller om alkoholkonsumtion avgöra vilket resmål jag väljer, däremot är jag till exempel inte jättesugen på att i studenttider boka en familjeresa till typiska charterresmål dit hela klasser flyger med ett enda syfte: att bli så fulla som möjligt. Så ja, vill man undvika fylleslag bör förmodligen de klassiska charterresmålen väljas bort. Minst alkohol i världen dricks det för övrigt i Nordafrika och Mellanöstern, vilket av naturliga skäl leder till den för oss svenskar populära googlingsfrasen ”kan man dricka alkohol i Dubai?”. Just den frågan behöver dock jag faktiskt inte bekymra mig om!

Och till sist…

Jag har med stort intresse följt diskussionerna kring personer som beklagar sig över skrikande småbarn under flygplansresor. Mycket spännande med tanke på att vissa av debattörerna förmodligen själva börjar flygresan med en rejäl drink och i slutet av flygresan skrålar högre än alla mina tre barn tillsammans. Just sayin’…

Inlägg uppdaterat december 2020: Artikel i Vagabond

Jag är så glad att det här blogginlägget engagerar och väcker diskussion, jag har sällan fått så många konstruktiva kommentarer som i det här inlägget! Nu, fyra år senare, har även Vagabond uppmärksammat inlägget och gjort en intervju med mig om att resa som nykterist – läs artikeln/intervjun här:

Att resa som nykterist – ”alkohol och resor har ett starkt band”


Hörde jag skål? Nu vill jag såklart gärna höra era upplevelser och tankar kring resor och alkohol. Hit me!

55 comments

 1. Jättebra inlägg!

  Jag är ju dock på samma linje som jag ofta är – att en fråga inte behöver vara ett ifrågasättande utan mer bara nyfikenhet. Fast det är ju jag, och om jag frågat (tror nog i och för sig inte att jag frågat just ”varför”) så hade det varit för att det är intressant. Eller fasen, nu när jag skriver det så är det ju sjukt ointressant. Jag har nog aldrig frågat just det, eller? Vet att jag frågat några andra saker, om det är ok för dig att jag nämner alkohol i podden t.ex och något sådant. Fast det är ju just av respekt och inget annat.
  Gällande valet att inte dricka så är det ju både ett bra och vettigt val. Finns ju ingen anledning att bry sig mer än så. Jag har flera vänner som är nykterister. Jag skulle aldrig ifrågasätta det förstås och ingen dömer, vad jag vet, mig som oftast väljer vin eller så i situationerna ovan.

  Känner dock igen resonemanget. Åt inte rött kött under 8 år (!) och DET frågades det om HELA TIDEN. Men folk var sällan intresserade av varför, egentligen. Det slutade alltid med ett försvarstal om sig själv, alternativ ifrågasättande om ”hur kan du då äta xxx?” – som att jag pga att jag gjort ett aktivt val behövde försvara alla andra val ytterligare. Att bara göra icke-val (som de som frågade) var tydligen mer ok.
  (ps. Numera äter jag kött. Lång story)

  Är alkohol starkt förknippat med semester? Ja, absolut. Det är ”att lyxa till det” och göra avsteg från vardagen. Så tänker man så, så är det ju faktiskt rätt ok – hade varit värre om man behövde en break från att dricka så mycket i vardagen. Haha! 😛

  1. Älskar dina kommentarer Lisa, alltid lika klok. Ja, många gånger ställs frågan säkert av ren nyfikenhet – men många gånger känns det mer som att folk blir provocerade av blotta påståendet att jag inte dricker. Inte lika mycket nu som när jag var yngre dock.

 2. Herregud vilken lång kommentar. Sorry! Jag får skriva mitt eget inlägg någon gång istället! 🙂

  1. Jag ÄLSKAR långa kommentarer. Ser fram emot det blogginlägget…

 3. Haha, åh – jag dricker ju aldrig (verkligen ALDRIG) eftersom jag 1) inte gillar alkohol 2) hatar att bli berusad 3) även om jag skulle unna mig en drink (som smakar socker och inte sprit) så skulle min mage balla ur och så… nej. Ändå har jag flera gånger lyckats hamna med resesällskap som gått bärsärkagång i lokala ölshoppar, vilket jag faktiskt har ett utkast ligger från i Barcelona när jag ägnade tre timmar åt att studera etiketter i brist på annan inspiration (och för att jag är mörkrädd och därmed inte vågade gå iväg själv).
  Tycker överlag alternativen på alkoholfritt har blivit bättre, men ärligt talat väljer jag oftast en cola för vuxnare än så är jag nog knappt.

  1. Jättekul att läsa dina tankar om ämnet Ämma! Jag brukar ofta välja Cola light också, fast det måste väl vara ett vuxenhetstecken att jag faktiskt verkligen kan uppskatta ett gott (alkoholfritt) vin till maten…

 4. Mycket bra skrivet, Annika! Och du är ju bara för snygg! 😀

  1. Tack och tack! 🙂

 5. Jag dricker inte heller alkohol och har aldrig gjort. Jag är precis som du och säkert de flesta andra av våra fellow nykterister galet trött på frågan om varför. Numera har dock fokus flyttats mer till varför i jösse namn jag inte äter griskött?! 🙂 Är det en dryg typ brukar jag med inlevelse berätta i detalj vad som händer med mitt tarmsystem då, det brukar räcka.
  Här i ölen och korvens förlovade land Bayern har jag alltså fått förklara mig tröttsamt många gånger med anledning av både öl och korv. Men som tur är finns Apfelshorle överallt där öl säljs 😉 Guds gåva till oss nykterister, ha ha!

  1. Haha, skrattar gott åt ditt svar till dryga köttfrågartyper, bra tips! 🙂 Åh Apfelshorle – älskar det. Verkligen Guds gåva till oss nykterister!

 6. Alltså, IGENKÄNNINGEN! Så bra på alla sätt. Jag tycker det är intressant att analysera vilka ställen och länder som har bra med alkoholfritt. Kan konstatera att Tyskland är betydligt bättre än Belgien, eller Berlin jämfört med Bryssel om jag ska vara ärlig och då är det ju ändå två närliggande länder med liknande starka traditioner av sitt egna öl. Frågan är varför det skiljer sig?

  1. Ja, kanske rapportmaterial på ölstudier vore på sin plats – helst PÅ plats!? 😉 Kul att höra att du känner igen dig, misstänkte det… Haha!

   1. Vi kanske ska skaffa fram ett samarbete där vi åker runt i världen och testar alkoholfritt. Det vore nåt va!

  2. Jag vet att tyskar överlag dricker jättemycket mindre öl idag än för 20-30 år sedan. Vi pratade om det med makens släkt då vi var nere i München i somras! Ks kusin berättade att hans teori var att folk/de yngre generationerna helt enkelt blivit mycket mer hälsomedvetna. Å andra sidan satt hans döttrar och deras tonåriga kompisar och drack alkohol tillsammans med de vuxna, så jag vet inte… Här är en intressant artikel jag hittade om det. Inget officiellt, men det låter ju rätt. http://www.npr.org/sections/thesalt/2013/02/27/172966912/germans-are-drinking-less-beer-these-days-but-why (Ps: Kusinen berättade också att ölförsäljningen har sjunkit dramatiskt, men vinförsäljningen har gått upp i takt med det.)

   1. Tack för tipset Monnah!

  3. Som en som vuxit upp med tyska släktingar och senare bott i Belgien så vill jag ge tre svar på din fråga:
   1. Tyskland har stor biltillverkning och vill att man ska kunna fortsätta köpa bilar och sedan lagligt kunna köra så fort man vill
   2. Tyskar är ofta på hälsoresor på semestern eller faktiskt ordinerat av läkare (titta på utformningen av
   deras toaletter också).
   3. Södra Belgien är wallonskt och ganska påverkat av franska vanor som även nordliga Flandern ibland anammar.

   1. Wow, jag älskar levande kommentarsfält där frågorna besvaras av läsarna själva. TACK Charlotta!

 7. Bra inlägg Annika. Jag älskar en god champagne, vin, GT och öl – men alltid, alltid, alltid i ”lagom mängd”. Jag förstår inte dem som (och nu kommer jag med ”ett tyckande”) dricker öl/vin etc på Arlanda (annan avreseflygplats) kl 07-> på morgonen för ”nu måste vi ju fira semestern!” Bläää på riktigt. Nu är jag fördomsfull – men om man inte korkar upp före typ halv 12 HEMMA en helg, varför på 1sta semesterdagen?! Jag skulle aldrig komma på tanken med det. DESSUTOM anser jag att man i sällskap med barn, ALLTID ska ha begränsad alkoholkonsumtion. Men som sagt, jag dricker gärna 2 glas vin till middag på semestern – också med barn, när de har blivit äldre. Dricker typ aldrig till lunch, tränar mycket på semestern 😉 Oj det blev långt, som vanligt.
  Jag ifrågasätter aldrig någon som INTE dricker. Dock, som du märker, de som knäcker första ölen till frukost på ARN … Thi hi. Kram

  1. Tack Rosita! Jag förstår verkligen att många njuter av att dricka måttligt – gör det du mår bra av! 🙂 När vi flög till Polen var det ett gäng svenska killar som drack vin + whiskey på morgonflyget kl 07. Då undrar man ju… Fast de kanske som sagt bara ville ”skåla in” semestern…

 8. Jag får väl lite bryta trenden här då genom att sonika konstatera att jag förtär alkohol, så väl hemma som på resor. Mängder? Inte. En öl här, ett glas vin där. Ibland blir det vatten istället. Ogillar att vara berusad och inte ha koll, framförallt när jag är på obekanta platser, men kan uppskatta den där sköna känslan av första klunken öl innan middagen efter en lång dag på stan. Taxfree då? Inte det heller. Primärt köper jag inte för att jag hellre lägger pengarna på annat. Plus att jag inte orkar släpa på massa extra påsar i handbagaget. Snål och lat med andra ord, härliga drag jag har känner jag… 😉

  Vad gäller andras alkoholförtäring (eller ickeförtäring) bryr jag mig sällan med men däremot kan jag fråga en icke-drickare bara för nyfikenhetens skull. Det kan ju vara så att det leder in på andra samtalsämnen och jag gör det aldrig för att på något sätt ifrågasätta. Folk får göra sina egna val. Inga konstigheter. Det svåra är dock att få frågan att låta ”icke-anklagande”. Jag frågar för att jag är nyfiken och vill veta, inte för att ta reda på vilka svaga punkter någon för att jag sedan kan övertyga dem om att en öl är precis vad de behöver.

  På tal om det. När jag stack till LA själv för ett par år sedan så drack jag första ölen på Arlanda. När jag kom hem och väntade på flyget till Östersund. 😉

  1. Tack Daniel! Du är inne på samma linje som Lisa ovan, att fråga av nyfikenhet. Och som sagt, jag svarar gärna på frågan om den sker i all välmening – men så ställs frågan inte alltid.

   Första ölen på Arlanda, är du en SÅN PERSON? 😉 Haha, det lät som helt rätt för dig i den situationen där och då, du vet, jag dömer ingen… 😉

   1. Alltså. Jag tog första ölen när jag landat på Arlanda på vägen hem från LA. Så ja, jag är en SÅN person. 😉

    1. Haha, jag förstod det – därav ”situationen där och då”. 😉

     1. Jag förstod knappt mig själv. Måste vara full. 😛

 9. Läsvärt inlägg. Tycker att ifrågasättande som varför dricker du inte, varför äter du inte kött etc. är helt onödiga. Låt alla göra som de vill och har personen som bryter mot normen lust att berätta så gör den det.

  1. Jag förstår att folk är nyfikna, och jag svarar gärna på uppriktigt nyfika frågor. Undanber mig dock från personer som tycker och tänker åt mig, haha!

 10. Ja det är verkligen ett tabu det där! Nu när jag håller på att sluta röka har jag tagit ett beslut att inte dricka alkohol. Just för att bryta mönster och för att inte halka dit att börja igen bara för man tappar omdömmet. Men det intressanta är att jag som kvinna 30år har fått så många frågor om jag är gravid. Lustigt att det inte kan vara för något annat än om man är ”så illa tvungen”.

  Stor igenkänningfaktor i mycket av resonemanget om man ändrar ut ordet alkohol mot vegetarian. Man blir ständigt ifrågasatt, får sämre mat som för dig med juicen och folk som ska kontra men det som är så gott. Men har man något man tror på så är det bara ställa sig på tvärkant och sen får världen komma ikapp oss helt enkelt;)

  1. Haha, ja, att vara kvinna i 30-årsåldern och tacka nej till alkohol MÅSTE ju förstås innebära att man är gravid, right!? 🙂

   Jag förstår att vegetarian brottas med samma resonemang. Det är, som du så fint skriver, dags för världen att komma ikapp…

 11. Nu när jag läser det känns det som att jag borde skriva ett inlägg i samma stil. Jag är inte nykterist men gångerna jag dricker alkohol under ett år kan räknas på en hand, och då sällan i några mängder. Och jag säsongsjobbar som skid- och dykinstruktör! För många är alkoholen en av anledningarna att göra en säsong. Jag dricker heller inte läsk, främst för att det inte smakar gott men även hälsoaspekten. Så de där alternativa drinkarna är inte mycket för mig.

  Det här kan vara en av anledningarna till att jag gillade sydostasien så mycket. Då kunde jag vara ute med folk och de drack alkohol men jag kunde få en stor god banansmoothie. Om jag var på humör att diskutera gjorde jag det gärna men annars när folk frågade om det var alkohol i den så nickade jag och sa skål.

  Tycker det är otroligt skönt att resa i muslimska länder t.ex. Indonesien av just den anledningen. Det är norm (ibland till och med olagligt vilket kanske är att dra det ett steg för långt) att dricka alkohol. Men däremot drar diskussionerna igång för fullt när jag säger att jag är vegan och ateist 🙂

  1. Håller helt klart dig om att just smoothies är en av många goda anledningar till att gilla Sydostasien… Förstår att du sticker ut bland säsongsjobbarna där alkoholkonsumtionen verkar vara hög efter arbetstid. Häftigt att du kör ditt eget race, fortsätt så!

 12. Jättefint inlägg! Själv är jag kanske…seminykterist? Alltså jag är inte längre intresserad av att bli full, men jag kan nog dricka alkohol nån gång ibland. Jag har dock märkt att jag snabbt mår fysiskt dåligt av det mesta i alkoholväg, så det är främst ett vinglas eller en sangria som gäller för mig – vinbaserade drycker tycks alltså funka bäst för mig. Jag skulle alltså inte dricka mera än kanske 1-2 glas vin, t.ex. till maten. Dock har ju det här med att nästan aldrig dricka en ”baksida”, jag blir väldigt lätt full. Så är jag nykterist om jag inte är ute efter fylla, men likväl blir salongsberusad av ett glas vitt eller rött…? Nykterist och absolutist är ju också olika saker, en nykterist kan väl dricka alkoholhaltigt, men inte så att man blir full, medan absolutist innebär att inte ens ta en enda droppe? Nå, en ganska sund inställning till alkohol tycker jag iaf jag har numera 🙂

  1. Haha Maria, jag tror att du just har myntat ett nytt uttryck ”seminykterist”! 🙂 Roligt att läsa dina tankar om ämnet, alla har verkligen sin egen relation till alkohol – på både gott och ont!

 13. Väldigt intressant och bra inlägg! Jag dricker iofs alkohol och är dessutom väldigt förtjust i vin, öl och whisky till exempel (både smaken och den känsla av avslappning som kommer i början – avskyr dock att bli full). Ibland önskar jag att jag INTE gillade alkoholhaltiga drycker eftersom det är en dålig kombination när man har lätt att få huvudvärk (vilket jag alltså har ofta, även om jag inte dricker). Tyvärr avskyr jag söta drycker (oavsett alkohol eller inte) och då är det nästan ännu svårare med alkoholfria alternativ. Jag dricker gärna bubbelvatten (men inte läsk) och det är iofs gott, men kan också bli trist ibland. Hur som helst, ibland undviker jag alkohol, inte minst om det är ett hektiskt program (ofta just på resor faktiskt!) så jag känner trots allt igen mig lite i det du skriver. Faktum är att jag avskyr det där förutsättandet av att man ska dricka. Vissa människor har vi slutat umgås med för att allt handlar om alkohol. DET borde man ifrågasätta, inte tvärtom.

  1. Jätteintressant att läsa Helena! Ja, det är väl det där förutsättandet som stör mig, och det gäller såklart inte bara alkohol, utan också t.ex. att alla förutsätter att man ska äta efterrätt. Typ ”TA EN KAKA; ALLA GÖR DET!”

 14. Jag som dricker alkohol, men inte öl, saknar ofta mellanalternativet mellan en cola och ett glas rött. När jag vill ha en cider (som i princip inte finns utomlands) eller en sangria, som inte heller är stort i världen. Jag ogillar umgänge som går ut på att man måste festa eller att man frågar någon om man ska ta en öl ute och folk nekar med orden ”Nej, jag ska surfa/jobba/träna…” imorgon. En öl i min värld är samma som ett glas vin, en cola, en kaffe – inte samma sak som en helkväll med kommande bakfylla!

  1. Helt rätt Emmi! Där kan jag verkligen se poängen i ”kontinentalt” drickande, dvs. att man tar ett glas gott vin till maten sedan är det bra. I Sverige har alkoholkulturen länge gått ut på att man dricker för att bli stupfull…

 15. Ett tillägg här (och så ska jag försöka förstå vad jag själv skriver den här gången 😛 ). Jag blir ibland erbjuden alkolholfritt vin eller lättöl till maten, om jag är chaufför. Men det fungerar inte. Även om jag är spiknykter så kan jag inte koppla ihop känslan av öl/vin i munnen och sedan sätta mig bakom ratten och köra bil, oavsett om alkoholmätaren inte skulle ge några som helst utslag.

  Ja, plus att framförallt lättöl smakar gammelt rävgift då. Då blir det vatten. Alla dagar. 🙂

  1. Intressant koppling Daniel! Så du dricker aldrig alkoholfritt vin/öl då, eller gäller det bara om du är chaufför? Och förresten tycker jag att ALL öl smakar gammalt rävgift, haha! Under de perioder jag drack alkohol beställde jag aldrig någonsin in en öl…

   1. Jag tycker framförallt lättöl är äckligt så jag undviker det rent generellt i största möjliga mån. Alkoholfritt vin vet jag inte ens om jag smakat, jag förutsätter att det är som Bobs Blandsaft. Ganska meningslöst, då kan jag lika gärna dricka vatten. 🙂

    1. Det börjar komma riktigt bra alkoholfria vin nu, inte som när ”var ung” och det bara fanns riktigt äckliga varianter (har för mig att de hette Weisslack och Rotlack).

 16. Alltså bäst idag! Hur lyckas du bara plocka dessa klockrena rakt ur rockärmen. Kan inte bara säga amen på synen av nykterister. Känner så igen att det är frågan jag själv ställer den som inte dricker, typ äru gravid? I ditt fall blir det nästan är du gravid igen? Vilket har en dubbel fördömande vinkel. Och precis, barn skränar ju inte hälften som grabbarna som satt brevid oss på flyget till Warszawa. Just saying. På vägen hem hamnade vi ju bakom ett spädbarn jag och Sofia, vilket för övrigt var den gulligaste unge ever! Knorrade knappt någon gång.

  1. Ja, tänk att alkoholnormen är så stark så att du typ utgår från att jag är gravid. Igen. Vilket jag skulle få ett nervöst sammanbrott över, hahaha!

   Den där bebisen såg jag också, men hörde knappt den. Däremot hörde vi ju grabbarna som drack genom hela resan desto mer.. Hjälpes!

 17. Intressant. Jag är nog den där ”semi”-typen. Dricker lite alkohol ibland, då helst i form av en god drink, som också får tjänstgöra som måltidsdryck, vin har jag aldrig gillat, öl blir det mindre o mindre av.. reser också en del själv, men tycker det funkar med en drink eller 2 ändå..Skrev näst senaste resan att jag inte fattar dem som orkar starta med öl o jäger kl. 07 på flygplatsen.. o nästa resa var det jag som drack Campari-juice kl. 9 på morronen…jaja..

  Älskar också goa smoothies o shakes, alkohol är absolut inget måste.. ofta så blir det kanske någon drink om dagen i början, sedan mindre/inget ju längre resan lider.. Hemma är det inte ovanligt med 0 alkohol på en månad…

  Tycker trots allt att det var lite kul o gott med en Singapore sling på Raffles o en Cosmo på Plaza eller en Pornstar Martini, (mest bara för namnet) i Newcastle, Bubblegum Mojito i Manchester o.s.v…var o en gör som man vill..

  Alkoholfritt öl..nää tack, då tar jag hellre bubbelvatten eller juice, förresten varför är det bara i Sverige det finns gott smaksatt mineralvatten, överallt annars är det sötat?

  Eller finns det nåt liknande smaksatt Ramlösa i t.ex USA lr England, Tyskland som jag inte vet om?

  1. Tack för din kommentar Evy! Jättekul att läsa om hur du resonerar. Förstår absolut att man vill testa t.ex. den omtalade Singapore sling på Raffles, vi var där för några månader sedan och fick en fruktdrink istället – dock inte alls lika fin som slingen…

   Överlag tror jag att de är dåliga på gott smaksatt vatten utomlands, men i ärlighetens namn brukar jag oftast beställa in lemonad eller cola light.

 18. Tidigare tränade jag väldigt mkt och närmade mig min första tävling inom bodybuilding och då var alkoholkonsumtion i stort sett obefintligt men då fick jag starka bröstsmärtor och åkte till sjukhuset, för att göra en lång historia kort så hade jag hjärtproblem, skyhögt blodtryck och där fick jag mig en rejäl tankeställare. Så jag har lagt ner mina företag som bidrog till stress, slutat stressa kroppen genom all träning och bara försöker njuta av stunden. Livet är för kort för att avstå en god dryck till en utsökt måltid ! 🙂

  För mig kan en god dryck vara en stor njutning men som med allt annat så är lagom bäst.

  1. Bra att du lyssnar till kroppen och vad som känns bäst för dig! Jätteintressant att höra hur andra resonerar.

 19. Intressant inlägg! Häromdagen hade några svenskar (i Spanien) fest och min son lekte med deras barn och en kvinna erbjöd mig ett glas vin, som jag tacka nej till… Hon fortsatte tills jag fick säga att jag inte dricker, då erbjöd hon coca Cola och hennes min när jag sa att jag inte heller dricker kolsyrat ha ha… Ja, dricker inte heller några alholfria alternativ! Ja, jag är alltid den jobbiga då jag även har celiaki…

  Jag brukar planera mina reser och söka väldigt mycket på glutenfria restauranger innan jag åker… För mig är maten ett stort problem när jag reser, även eftersom jag äter mest vegetarisk.

  Jag hoppas verkligen det blir mindre frågor om nykterism och mer om alkoholkonsumtion, speciellt kopplat till semester, resor.

  1. Fint att du delar med dig av dina erfarenheter, förstår att det är tufft att alltid behöva tänka på hur och var man ska äta.

   Ja, låt oss hoppas att diskussionsklimatet ändras – men jag tycker redan att jag har sett en viss förändring under de senaste åren.

 20. Hallå! Nyktra tjejen här! Super kul att läsa ditt inlägg, inspirerande! Jag själv älskar äppelmust ganska mkt 😉 Men ibland saknar man att ett större utbud…det är inte alltid lätt att hitta när man är i en ny stad. Upplever själv att restauranger och hotellbarer oftare har riktigt fina mocktails men utbudet som sagt är inte lika stort. Därför jag började blogga, där jag vill lyfta upp ämnet samtidigt visa vad för alternativ som finns där jag befinner mig!

  1. Hej nyktra tjejen! 🙂 Kul att du har börjat blogga om ämnet, heja dig!

 21. Halloj. Såg detta inlägg först nu. Kul med så mycket kommentarer. Ett ämne folk uppenbarligen har en relation till och en åsikt om. Jag tycker det kan vara en utmärkt konversationsstartare och förstår om många frågor. Det hör liksom till människans natur.. Gör du något som inte riktigt följer normen är det ju normalt att folk blir nyfikna och ställer frågor. Jag tycker det är mycket tråkigare med folk som låtsas som ingenting och pratar om vädret istället för att fråga om det de verkligen vill veta. Nä, tacka vet jag raka puckar och nyfikenhet. Visst, det kan bli lite tjatigt men det får man liksom leva med. Det är ju bara att byta samtalsämne, säga till eller vända ryggen till om man inte gillar det. Men absolut, självklart borde det finnas ett bra alkoholfritt alternativ till maten. Allt annat är ju absurt. Kram, Linda

  1. Tack för din kommentar Linda! Och ja, raka puckar och nyfikenhet är bra – även om jag under många år har blivit ifrågasatt på ett negativt sätt. Då är det inte alls lika roligt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close