Close
Boendetips Göta kanal: STF Borensberg/Göta kanal (Glasbruket)

Boendetips Göta kanal: STF Borensberg/Göta kanal (Glasbruket)

Innehåller köplänkar/adlinks.

Är du ute efter ett bra boendetips längs Göta kanal? I så fall är STF Borensberg/Göta kanal (även känt som ”Glasbruket”) ett riktigt bra alternativ. Inte bara för boendet i sig – utan även för den stillsamma miljön, de fina omgivningarna och det varma mottagandet. Det gamla glasbruket är därutöver ett perfekt tillhåll för sällskap som vill cykla en bit längs Göta kanal. Här finns utöver kanoter och kajak tillgång till cyklar för uthyrning, vilket öppnar upp för möjlighet att trampa iväg på en avkopplande cykeltur längs kanalen. Efteråt går det att avnjuta både bad och vedeldad bastu vid Motala Ström.

Boendetips Göta kanal: STF Borensberg/Göta kanal (Glasbruket)

#1. Läget och bakgrundshistoria

Det före detta glasbruket ligger avskilt placerat på halvö mellan Göta kanal och Motala Ström i Östergötland, en dryg kilometer från det lilla samhället Borensberg. De närmaste ”storstäderna” heter Motala respektive Linköping, och ligger båda ungefär en halvtimmes bilväg bort. STF Borensberg/Göta kanal erbjuder flera olika boendealternativ i det som tidigare var bostäder till de glasblåsare (med tillhörande familjer) som arbetade vid glasbruket.

boendetips Göta kanal glasbruket
boendetips Göta kanal glasbruket
boendetips Göta kanal glasbruket

Glasbrukets historia sträcker sig över 100 år bakåt i tiden, närmare bestämt 1900 då Georg Hultner och Josef Jonsson startade upp verksamheten. Glasblåsarna som arbetade vid bruket kom från mindre samhällen som Västervik och Hammar, och som mest bodde det runt 100 personer i bostäderna som byggdes i anslutning till bruket. Läget vid kanalen var utmärkt för transport av allt från glaskross till färdiga glaskor.

Bruket lades ner efter drygt femtio år, och sedan 2016 driver Helen och Emma (mor och dotter) boendeverksamheten på området som arrenderas av Göta kanal-bolaget.

#2. Boendetips Göta kanal

När vi kör in mot STF Borensberg/Göta kanal möts vi av flera olika byggnader i behagliga färger. De före detta glasblåsarbostäderna är nu varsamt renoverade och erbjuder både gästrum och lägenheter. Dessa är namngivna efter betydelsefulla personer som varit med och satt sin prägel på Glasbruket, ”Smeden”, Österlund” och ”Hannas” för att nämna några. Vi checkar in i lägenheten ”Von Platen”…

boendetips Göta kanal glasbruket

… som ligger i det gula huset. Huset har totalt 32 bäddar fördelade på sex stycken lägenheter, två dubbelrum och ett enkelrum.

boendetips Göta kanal glasbruket
boendetips Göta kanal glasbruket

Varje lägenhet har kökspentry och eget badrum med dusch/toalett. (Bor du i något av rummen har du tillgång till ett servicehus med dusch och toaletter.) I vår lägenhet finns alla möjliga fina detaljer som gör helhetsupplevelsen väldigt lyckad, allt från vedspis och målade träluckor i köket till kakelugn till trägolv i sovrummet.

boendetips Göta kanal glasbruket
boendetips Göta kanal glasbruket

Sovrummet i vår lägenhet är möblerad med en dubbelsäng och en våningssäng, vilket räcker gott för vår familj med två vuxna och tre barn i åldrarna 11-5 år.

Gröna huset: 8 bäddar

boendetips Göta kanal glasbruket

I det gröna huset, som ligger vid Motala Ström, ligger receptionen. Här finns också matsalen…

boendetips Göta kanal glasbruket

… där vi serveras frukostbuffé på morgonen. I huset finns även konferenslokal och två lägenheter för 2-4 personer, samt tillgång till allmänt kök och allrum med TV. I varje lägenhet finns två enkelsängar, en bäddsoffa (med undersäng), badrum och kök.

Röda huset: 32 bäddar

På området finns också ett rött hus med nio vandrarhemsrum fördelade på olika storlekar. Utanför varje rum finns tillgång till toalett, fler toaletter och duschar finns i servicebyggnaden. Gemensamt kök hittar du på övervåningen i huset alternativt i det gröna huset.

Ställplatser: 4 platser med el, 7 platser utan el

För sällskap med husbil finns fyra platser med el och sju platser utan el. (Det går också bra att komma med husvagn eller tält). I servicehuset har du tillgång till dusch, toalett och färskvatten, likaså tvättstuga med tvättmaskin/torktumlare att hyra.

Glamping:

Hajpen med glamping har också hittat till STF Göta kanal/Borensberg, här i form av ett stort tält på 24 kvadratmeter. I glampingtältet finns två enkelsängar och en dubbelsäng.

#3. Cykla längs Göta kanal (med utgångspunkt från STF Borensberg/Göta kanal)

boendetips Göta kanal glasbruket

Den drygt nio mil långa, och bilfria, gamla dragvägen längs Göta kanal passar perfekt för sällskap som är intresserade av att göra en cykelsemester i Sverige. Vägen är okuperad, vilket gör den enkel att ta sig an med barn. Förra året premiärcyklade vår familj en bit längs Göta kanal, men utgick då från Norrkvarn (som ligger mellan Vänern och Vättern) i Västergötland.

Läs mer: Cykla längs Göta kanal med barn – tips och inspiration

Den här gången utgår vi istället från Glasbruket i Östergötland…

boendetips Göta kanal glasbruket

… där vi hyr cyklar på plats (första gången vi testar en familjetandem, lite vingligt i början men det går snabbt att få in knycken!) för att sedan rulla ner den korta lilla sträckan mot kanalen.

boendetips Göta kanal glasbruket
boendetips Göta kanal glasbruket

Från Glasbruket är det drygt två mil till Berg, vilket är i längsta laget för oss. Vi vänder istället tillbaka hemåt efter en lugn och lagom cykeltur på några kilometer och sparar därmed Berg och dess berömda Bergs slussar till bilresan på väg mot Stockholm. I Berg finns alltså den omtalade slusstrappan Carl Johan, som med hjälp av sju sammanhängande slussar har kapacitet att höja/sänka båtar totalt 18,8 meter mellan sjön Rosen och Bergs gästhamn.

boendetips Göta kanal glasbruket
boendetips Göta kanal glasbruket
boendetips Göta kanal glasbruket

Väl tillbaka ”hemma” på Glasbruket tar vi en fika i den inbjudande trädgårdsmiljön, innan vi checkar ut och tar oss vidare mot Bergs slussar. Innan vi ger oss av får vi tips om att åka förbi Brunneby Musteri med dess gårdsbutik och restaurang, men det får vi spara tills nästa besök. För ja, vi kommer absolut tillbaka till de här trakterna, och Glasbruket, igen!

#4. Boendetips Göta kanal: bra att veta och utflykter i närheten

borensberg
  • Östgötaleden: Gillar du att vandra/promenera? I Borensberg går en slinga på Östgötaleden som är drygt en mil. Slingan sträcker sig runt i stort sett hela Borensberg på norra sidan av Göta Kanal.
  • Sängkläder finns att hyra på plats (om du inte tar med själv).
  • Paket och evenemang: Glasbruket anordnar bland annat ”Prova-på smide”, håll koll på aktuella evenemang här.
  • Mer information hittar du på Glasbrukets hemsida.

Läs mer och boka här: Glasbruket (adlink)

Utflyktstips i närheten:


Vi bodde på Glasbruket inom ramen för ett betalt samarbete med Visit Östergötland. Det aktuella inlägget om Boendetips Göta kanal är dock skrivet på eget initiativ. Inlägget publicerades ursprungligen i september 2020, men är uppdaterat i mars 2024.

2 comments

  1. Roligt att se dina bilder härifrån! Väldigt fint ställe och fina bilder! Vi var ju här i somras och stod på en av ställplatserna för husbilar: https://www.freedomtravel.se/2020/07/borensberg-vid-gota-kanal/

    1. Åh, vilken drönarbild i lyckades med. Snyggt! Rejält med husbilar ute på vägarna i somras förstår jag, lär vara ”lite” lugnare nu…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close